MotoNews.pl

Felga 15" do Nivy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przeczytałem na forum, że kilka osób szuka felgi 15 do Nivy. Mam ten sam problem. Kupiłem cztery i potrzebuje piątej.Wiem gdzie leży komplet (4 szt)Suzukowych 15" za 280 zł (tydzień temu jeszcze były). Jak by sie znalazło trzech chętnych to bym kupił i podzielił. Wyjdzie 70 zł. za sztukę plus ewentualne koszta przesyłki i piwko dla mnie. Czekam na zainteresowanych...

No tak, ale ja potrzebowalbym przynajmniej 4 sztuk a w porywach i 5. Wiem jednakze, kto ma do sprzedania 4 sztuki 15-stek oryginalnych do Nivy i za ile. Ja sie zastanawiam nad ta propozycja, ale nadal szukam opony w wymiarze 215/ 65 R16, a powod jest taki, ze nie chce zmieniac swich felg 16 na mniejsze.

Pozdrawiam,
Przemek

Orginalnych to Ruscy 15 nie robili. Moja była 'orginalnie' wyposażona w 15, ale to były polskie Honkerowskie 7x15.

Panowie wystarczy kupić gazete z ogłoszeniami i poszukać ogłoszeń typu sprzedam kupie zamienie części do samochodów suzuki
Swego czasu za jedną felge do vitary chcieli 50 zł z tendencją wzrostową

czesc
Przemek dowiedz sie jaka szerokosc opony mozesz zalozyc na orginalna felge. jezeli dobrze pamientam to jeden wymiar do dolu i gory

Dzieki Jacku,

Tak pisze, bo po tygodniu szperania w internecie oraz odwiedzenia szeregu serwisow opon mniej i bardziej profesjonalnych, co mi moze lub nie pasowac do moich felg, to moge zostac ekspertem, prawie ... . Zreszta mam juz sciage ... Ale dziekuje za Twoje rady i na forum na poczcie mailowej. Mam nadzieje, ze zaudasz sie w sobotke na Ciszyce.

Pozdrawiamy,
Przemek i Martyna

Ps. A jutro spotykam sie z Borgiem z rana, to juz mi wszystko on wyjasni do konca.

Nie wiem jak wyglądają te felgi od Suzuki, ale ja myślę o takiej feldze, która wejdzie mi do komory silnika. Mam obawy, czy "suzukowe" nie będą za szerokie...
Kacper -> Ty masz chyba od Suzuki -> co o tym sądzisz (wejdą pod maskę?)?

A moze ktos ma od Honkera? Bo tych w zadnych ogloszeniach sie nie znajdzie. Moze te oryginalne 15" to Honker? Moze jest jakies foto?

te od HONKERA są nawet szersze od Suzukowych. Oznaczenie 7x15. Suzuki są od 5,5 do 7 cali szerokości. A pod maskę to niestety wchodzi tylko wąska orginalna i z wąską oponą. Ja chce wrzucić koło na dach, bo z tyłu autka za dużo kombinacji i w terenie ogranicza widok. A poza Suzukowymi pasują też od Lublina. Nowa na giełdzie ok.120 zł, na złomowiskach jeszcze nie znalazłem.

Panowie!

Doznalem dzisiaj szoku mentalnego odnosnie felg i opon, ktore posiadam (175/80 R16; 5J 16) . Jestem w szoku. Zdjalem dzisiaj jedno kolo, coby zalozyc na probe opone w wymiarze 215/65 R16 i okazalo sie, ze mam zarowno felgi jak i opony detkowe !!! Ostatni raz cos takiego widzialem 198 ... ktoryms. A wy mi o honkerach, suzukach etc ... .

Nie mam sil do tego elementu w moim bolidzie. A poza tym strasznie to przezylem emocjonalnie. ... Hihihi.

Pozdrawiam,
Przemek

Cytat:
2003-05-27 12:46:05, AndrejS pisze:
A pod maskę to niestety wchodzi tylko wąska orginalna i z wąską oponą.

Nie do końca się zgodzę, bo ja mam 15" felgę z oponą zakupioną u wulkanizatora (używane, ale na pewno od innego autka), które wchodzą mi pod maskę Mam tylko 1 problem -> rozstaw śrub mi poasuje, ale... same śruby (te nagwintowane szpilki wystające) są za krótkie . Dlatego też szukam innej felgi (na dach nie chcę tego wyrzucać, bo na dachu wożę rower, itd.
Qrczę -> w ostateczności moze to być też inna średnica (nawet oryginał) byleby weszło toto pod maskę. Chodzi mi tylko o awaryjny dojazd na zapasie do wulkanizatora.

205/75 R15 wchodzi w nadkole!!!
na feldze Honkerowskiej bez przycinania .

Ale czy wchodzi pod maskę?

Mariusznia musisz sam sprobowac. U mnie wchodzi bez problemow, ale... Ogladalem dzisiaj Nivke Przemka i wydaje mi sie, ze u niego kola rozstawione sa szerzej. Ciekawe . Proponuje na spocie zrobic pomiary i sprawdzic.

Tak. Bardzo ciekawe. . Detki generalnie tez sa ciekawe jako dodatkowy element wyposazenia. W Komorowie powiedziano mi, ze to moze Niva Tajga, ten moj bolid. A moze Sahara albo Alaska? Trace sily juz do tego.

Pozdrawiam,
Przemek

Jak Sahara, to sprawdź -> może masz gdzieś klimę ukrytą

Cytat:
2003-05-27 15:31:35, boreg pisze:
Mariusznia musisz sam sprobowac. U mnie wchodzi bez problemow, ale... Ogladalem dzisiaj Nivke Przemka i wydaje mi sie, ze u niego kola rozstawione sa szerzej.

Boreg -> ale mi chodzi tylko o to, czy toto wejdzie pod maskę (nie czy będzie haczyć o nadkole) -> tutaj rozstaw kół nie ma nic do rzeczy...
Reasumując -> czy to koło od Honkera zmieściło sie Tobie obok silnika i możesz zamykac bez problemu maskę?

Pod maska zamiast kola mam skrzynke bezpiecznikow i przekazniki od swiatel . Wiec nie moge sprawdzic, ale na spocie mozemy zrobic przymiarke. Moj zapas (zreszta na oryginalnej feldze 16") miesci sie doskonale w bagazniku . Stad potrzeba uchwytu na kolo z tylu... A pod maske wchodzi wylacznie 195

Przemek, opony ladowskie byly i nadal sa detkowe i nie ma tu nic dziwnego . Dlatego mowilem ci o zmianie felg na inne...

Niva '90 by boreg

[ wiadomość edytowana przez: boreg dnia 2003-05-27 16:06:33 ]

Aleście się rozgadali...! To nikt nie chce tych felg Suzukowskich?
Mam na zapasie pod maską felgę 16 orginał i gumę 175r16. Jak kupię 15 to mogę komuś odstąpić za niewielką opłatą. A propo dętkowych i bezdętkowych to przy jeździe w terenie na niskim ciśnieniu (bloto, luźny żwir, piach) opony bezdętkowe szybko rozszczelniają się (patrz zdjęcia z MUTT'a w galerii klubowej) i pozostaje nam jedyne słuszne rozwiązanie - dętka. Ale to oczywiście przy typowy Off-Road'zie. Na wycieczki w teren bezdętkowe są OK.

Nie znam sie,ale na giełdzie są jakies felgi do Nivy do sprzedania.
Części Niva-sprzedam
Pzdr Grzesiek