Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-06-03 14:31:58 mam problem natury car-audio...a mianowicie strasznie mi sie grzeje radio w samochodzie (a wlasciwie koncowka mocy).Mam 4 glosniki z czego 2 sa noname.
Na poczatku myslalem ze to przez nie bo juz sa stare i moga miec inna impedancje.Cala moc wiec przenioslem na tyl i niewiele sie poprawilo.Wszystkie glosniki mam 4 Ohm'owe wiec wszystko powinno byc OK a tu walek. ![]() Duza role mysle tez odgrywa fakt ze nie ma z czym wymieniac ciepla...jeszcze do tego zaraz za nim jest nagrzewnica. Jezdze glownie na krotkie dystanse wiec w zime nie bylo to tak widoczne ale przy tych temperaturach powietrza plyta cd jakby tak pobyla pare godzin w tym piekarniku to wygladalaby pewnie jak serek hochland ![]() |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-06-03 14:42:46 Nitro a jesteś pewien że radio jest dobrze podłączone. Może kabelki pomyliłeś. Pozatym sprawdź stan okablowania i czy któryś przypadkiem nie ma zwatcia do masy bo to też nie dobrze. |
![]() nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-06-03 14:57:09
wole nie sprawdzac jaka jeste temperatura topliwosci lutu
zasilanie jest na pewno dobrze podlaczone...jest to chyba oczywiste.Co do glosnikow to nie wiem jak te z przodu bo nic na nich nie pisze, ale te z tylu sa polaczone poprawnie.Zwarcia na mase nie ma bo sprawdzalem omomierzem... Dzisiaj na wszelki wypadek jeszcze raz wszystko sprawdze i calkiem odlacze przod...zobaczymy co bedzie ![]() |
![]() MacGavor Polonez Caro 1,6 GLE Szydłowiec | 2003-06-03 17:38:05 Co do tego, że masz 4 ohmowe głośniki to nie tak od razu wszystkow porzadku, chyba że do takich jest przystosowany wzmacniacz, bo może być tez na głośniki 8 ohm. A czy radio masz na 4 wyjścia. Pozatym normalna praca niektórych końcówek mocy to ok. 70 C. |
![]() nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-06-03 19:36:31 Radio to clarion dx148r 4x45W wiec chyba 4 Ohm'y bo 8 Ohm z tego co wiem stosuje sie przy dwoch glosnikach |
Piter20 (M) A3 WRC | 2003-06-03 19:50:15
Bez obaw. Lut cynowo-ołowiowy topi się w temperaturze dobrze ponad 200 stC ![]() Jak podłączyłeś te głośniki? Równolegle , czy szeregowo? |
![]() nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-06-03 20:02:46 dzieki...
osobiscie uwazam tylko mnie nie zlinczujcie...ze radio w Df'ie jest umieszczone w zlym miejscu a mianowicie zaraz pod czarna tapicera ktora sie niewiarygodnie potrafi nagrzac. |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2003-06-03 22:15:01 U mnie też się bardzo grzała końcówka (dokładnie tranzystory w radiu) i nie zważałem na to aż pewnego razu przestało grać. Obydwa tranzystory zjarane ![]() |
![]() nitro Essie Mk V Wodzisław Śląski | 2003-06-04 00:02:34 Bardzo ciekawa sugestia...warto sprawdzic... |