MotoNews.pl

Szyberdach w poldku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witka.
Lato coraz bliżej i pomyślałem że możeby tak zakupić urządzonko zwane szyberdachem. Mam zatem pytanie związane z tym czymś. Wiadomo że o fabryczny szyberek do poldka trudno więc zastanawiam się z jakiego innego auta możnaby dobrać to do poldka. czywiście chodzi mi o takie wersje najprosztrze czyli jakiś uchylny a nie np chowany w dach.

NO i na koniec prosze o ewentualne za i przeciw takiej modyfikacji i na co szczególnie należy zwracać uwagę przy zakupie oraz montażu.

Po pierwsze jeśli już chcesz zakładać szyberdach to niestety ale musisz kupić wersję z odpływami w podsufitce tzn z rynienkami, wtedy będziesz miał pewność że on ci nie będzie przeciekał. Jeśli kupisz bez rynienek to nie zakładam ze tak może być ale może ci zacząć przeciekać jak przyjdzie jesień i będziesz musiał jeździć z parasolką. Każde wypowiedzi typu położysz silikon i się uszczelni to są prawdidłowe, ale po jakimś czasie ten silikon też zacznie przepuszczać, bo w jednym miejscu ubije się mocniej a w drugim słabiej. Są też sposoby takie by iść na giełdę i kupić cały dach z szyberdachem i wszczepić do swojego auta, ale nie wiem ile to kosztuje. Ja chciałem też założyć, ale jak usłyszałem ceny i że może przeciekać to podziękowałem.

Mam znajomego i on założył szyber do Fiata Ducato.Jest szczęśliwym posiadaczem.Nic mu nie przecieka i jest OK! mówił że dał coś ponad 400zł i że jest to szyber dach z Poznania. Mówił jeszcze że lepiej pare złoty dołożyć i kupić troche droższy(tak jak On) w jakimś dobrym zakładzie ani gdzieś tanio pod ledwo stojącą wiatą. ma na to gwarancję że nie bedzie przeciekał.
mówi że gdy będzie kiedyś zmieniał auto i nie będzie w nim klimy to odrazu zakłada szyber.

Chętnie bym sie dowiedział, gdzie w Poznaniu założył szyber za 400zł bo coś mi się nie chce wierzyć, najtańszy jaki dorwałem mnie interesujący czyli odcylany i odsuwany kosztował 1400 zł a sam odchylany 900zł więc jak możesz to podaj adres tej firmy to sprawdzę.

Kiedys pomyslalem ze moznaby wyciac w poldku dziure w dachu o wymiarach zblizonych do tegoż dachu. Czyli upraszczajac zrobic harmonijkowy dach rodem z Cytryny 2CV. Czy musze miec na to pozwolenie? CZy dałoby sie cos adoptowac z innego auta. Co zrobic z przeciekami (jak to rozwiazac). Co Wy o tym myslicie?

[ wiadomość edytowana przez: Redarrow dnia 2003-06-04 19:43:16 ]

Tzw. "Sky window".

Chyba droga impreza.

Np do Seicento kosztuje to (tzn. dopłata) 2100zł a do Stilo 4000zł.

O używanych nie słyszałem, a z rozbitków to raczej do niczego byłby taki dach.

Trzeba by chyba tez dach wzmocnic zeby sie czasem autko nie zlozylo - nadwozie samonosne

W naszych furach ddosyc duze sily sa przenoszone przez dach (niestety!!!) i duzy dach otwierany nie jest najlepszym rozwiazaniem. Poza tym koszt bylby spory...

I dodając do słów KiLeR-a, rzecz nie do wykonania, ze względów formalno-prawnych, napewno nikt by tego nie zarejestrował - jezeli nie można głupich drzwi zaspawać a co dopiero dach otwierać

ale pomysł bardzo ciekawy, i napewno takie auto "rzuczało" by sie w oczy

Ech ja myślę o normalnym odsuwanym szyberdachu ale zaśpiewali mi razem z montażem 1400 PLN,także pozostaje to poza obszarem moich możliwości

A mi sie wydaje ze mogą mi skoczyć jak sobie wytnę dziure w dachu. jakoś przy małych szybrach nikt sie nie czepia... większosć obciązeń przenoszą krawędzie dachu - zamknięte i pół zamknięte przestrzenie przy rynienkach, uszczelkach przód i tył (DF), wzmocnienia tyłu (PN - tam gdzie zawiasy klapy). w poldku co prawda jest wzmocnienie między słupkami i to moze bć największe osłabienie konstrukcji. Ale złożyć sie nie powinien. Najwyzej będzie mocniej pracował na zakretach. Trzeba sie dowiedzieć o różnicach konstrukcji dachu np w Stilo.
BTW Ostatnio zastanawiam sie nad wzmocnieniem nadwozia

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2003-06-05 23:46:56, OLO pisze:
BTW Ostatnio zastanawiam sie nad wzmocnieniem nadwozia

Najlepszym sposobem jest bez watpienia klatka. Jak masz dobrze zrobiona i zamocowana do budy klatke, to nawozie jest sztywne jak cholera i nie skreca sie jak parszywa seria...

Warto by było przyjrzeć się autom, które taką dużą dziurę w dachu mają fbrycznie i porównać je z "bezdziurowymi". W tych co widziałem otwór był wycięty pomiędzy wzmocnieniami, tak że w Poldku by wychodził otwór z wzmocnieniem oprzez środek. Widziałem to w jakimś autku. Przykrycie składało się z dwóch kawałków łączących się na środku.

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2003-06-06 22:32:09 ]

a czy ma ktos z was moze namiary na warszawskie warsztaty montujace szyberdachy do naszych autek odsowane nie tylko uchylne w warszawie , oczywiscie NIE DROGIE !!! Nie musi byc automat mi wystarczy na korbke
pozdro dowciapny

Obejrzałem dzis wrak evo III. To wzmocnienie dachu wygląda dosć delikatnie i raczej służy temu zeby sie płaski dach nie uginał. Takze nic sie nei stanie jak sie je wytnie.
Co do usztywnienia fury - Kiler - wiesz ze nie chce hardcoru w środku. To cywilny sprzęt.
chce wykombinować coś w stylu poprzeczki za tylnym oparciem. Juz iwem jak to było w borewiczach, tylko ja swoja bym chciał jakos demontować. Butle LPG mam z boku i nie zdecyduje sie na wspawanie jej na sztywno...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2003-06-07 11:33:40 ]

Kombinuj, kombinuj...

Czy ktoś zakładał kiedyś samemu szyberdach do DF bo mam taki uniwersalny i nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy to w ogóle da sie samemu założyć ? Jak macie jakies wiadomosci na ten temat to prosze o pomoc.

Cytat:
2003-09-01 12:28:48, Yannick pisze:
Czy ktoś zakładał kiedyś samemu szyberdach do DF bo mam taki uniwersalny i nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy to w ogóle da sie samemu założyć ? Jak macie jakies wiadomosci na ten temat to prosze o pomoc.

robisz szablon z papieru, przyklejasz do dachu, wiercisz otwor i wycinasz wyzynarka

Zapytajcie MMaguda on zakłada do 10 szyberdachów dziennie, to coś wam napisze. Jaki i jak założyć i w którym miejscu żeby nie przeciąć wzmocnienia dachu.

Właśnie chyba wzmocnienie dachu byłoby problemem bo jak przymierzałem to ni jak nie da się go ominąć i trzeba go chyba wyciać i czy to tak można ?