Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-06-04 10:55:14 Witka.
Lato coraz bliżej i pomyślałem że możeby tak zakupić urządzonko zwane szyberdachem. Mam zatem pytanie związane z tym czymś. Wiadomo że o fabryczny szyberek do poldka trudno więc zastanawiam się z jakiego innego auta możnaby dobrać to do poldka. czywiście chodzi mi o takie wersje najprosztrze czyli jakiś uchylny a nie np chowany w dach. NO i na koniec prosze o ewentualne za i przeciw takiej modyfikacji i na co szczególnie należy zwracać uwagę przy zakupie oraz montażu. |
![]() NoBo SC Sporting 1.1 SEICENTOMANIA! | 2003-06-04 11:18:34 Mam znajomego i on założył szyber do Fiata Ducato.Jest szczęśliwym posiadaczem.Nic mu nie przecieka i jest OK! mówił że dał coś ponad 400zł i że jest to szyber dach z Poznania. Mówił jeszcze że lepiej pare złoty dołożyć i kupić troche droższy(tak jak On) w jakimś dobrym zakładzie ani gdzieś tanio pod ledwo stojącą wiatą. ma na to gwarancję że nie bedzie przeciekał. ![]() mówi że gdy będzie kiedyś zmieniał auto i nie będzie w nim klimy to odrazu zakłada szyber. |
![]() Redarrow Miłośnik FSO Polonez 1.6 SLE Gdańsk | 2003-06-04 19:42:36 Kiedys pomyslalem ze moznaby wyciac w poldku dziure w dachu o wymiarach zblizonych do tegoż dachu. Czyli upraszczajac zrobic harmonijkowy dach rodem z Cytryny 2CV. Czy musze miec na to pozwolenie? CZy dałoby sie cos adoptowac z innego auta. Co zrobic z przeciekami (jak to rozwiazac). Co Wy o tym myslicie? [ wiadomość edytowana przez: Redarrow dnia 2003-06-04 19:43:16 ] |
![]() Wyrwizab (M) x | 2003-06-04 21:14:45 Trzeba by chyba tez dach wzmocnic zeby sie czasem autko nie zlozylo - nadwozie samonosne |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-06-04 21:19:38 W naszych furach ddosyc duze sily sa przenoszone przez dach (niestety!!!) i duzy dach otwierany nie jest najlepszym rozwiazaniem. Poza tym koszt bylby spory... |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-06-05 14:31:04 Ech ja myślę o normalnym odsuwanym szyberdachu ale zaśpiewali mi razem z montażem 1400 PLN,także pozostaje to poza obszarem moich możliwości ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-05 23:46:56 A mi sie wydaje ze mogą mi skoczyć jak sobie wytnę dziure w dachu. jakoś przy małych szybrach nikt sie nie czepia... większosć obciązeń przenoszą krawędzie dachu - zamknięte i pół zamknięte przestrzenie przy rynienkach, uszczelkach przód i tył (DF), wzmocnienia tyłu (PN - tam gdzie zawiasy klapy). w poldku co prawda jest wzmocnienie między słupkami i to moze bć największe osłabienie konstrukcji. Ale złożyć sie nie powinien. Najwyzej będzie mocniej pracował na zakretach. Trzeba sie dowiedzieć o różnicach konstrukcji dachu np w Stilo.
BTW Ostatnio zastanawiam sie nad wzmocnieniem nadwozia ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-06-06 21:51:29
Najlepszym sposobem jest bez watpienia klatka. Jak masz dobrze zrobiona i zamocowana do budy klatke, to nawozie jest sztywne jak cholera i nie skreca sie jak parszywa seria... |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-06-06 22:29:41 Warto by było przyjrzeć się autom, które taką dużą dziurę w dachu mają fbrycznie i porównać je z "bezdziurowymi". W tych co widziałem otwór był wycięty pomiędzy wzmocnieniami, tak że w Poldku by wychodził otwór z wzmocnieniem oprzez środek. Widziałem to w jakimś autku. Przykrycie składało się z dwóch kawałków łączących się na środku. [ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2003-06-06 22:32:09 ] |
![]() dowciapny Polonez Caro 1,5 GLE Warszawa-Bielany-Chomiczówka | 2003-06-06 22:45:44 a czy ma ktos z was moze namiary na warszawskie warsztaty montujace szyberdachy do naszych autek odsowane nie tylko uchylne w warszawie , oczywiscie NIE DROGIE !!! Nie musi byc automat mi wystarczy na korbke
pozdro dowciapny |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-07 00:50:26 Obejrzałem dzis wrak evo III. To wzmocnienie dachu wygląda dosć delikatnie i raczej służy temu zeby sie płaski dach nie uginał. Takze nic sie nei stanie jak sie je wytnie.
Co do usztywnienia fury - Kiler - wiesz ze nie chce hardcoru w środku. To cywilny sprzęt. chce wykombinować coś w stylu poprzeczki za tylnym oparciem. Juz iwem jak to było w borewiczach, tylko ja swoja bym chciał jakos demontować. Butle LPG mam z boku i nie zdecyduje sie na wspawanie jej na sztywno... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." [ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2003-06-07 11:33:40 ] |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-06-07 10:55:24 Kombinuj, kombinuj... |
![]() Yannick FSO 125p Wrocław | 2003-09-01 12:28:48 Czy ktoś zakładał kiedyś samemu szyberdach do DF bo mam taki uniwersalny i nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy to w ogóle da sie samemu założyć ? Jak macie jakies wiadomosci na ten temat to prosze o pomoc. |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-09-01 15:42:31 Zapytajcie MMaguda on zakłada do 10 szyberdachów dziennie, to coś wam napisze. Jaki i jak założyć i w którym miejscu żeby nie przeciąć wzmocnienia dachu. |
![]() Yannick FSO 125p Wrocław | 2003-09-01 16:43:16 Właśnie chyba wzmocnienie dachu byłoby problemem bo jak przymierzałem to ni jak nie da się go ominąć i trzeba go chyba wyciać i czy to tak można ? |