Informacja techniczna 1563

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Klubowiczów

Potrzebuję dostęp do informacji technicznej Toyoty nr 1563.
Jest tam opisany problem dotyczący świec żarowych.
Mam pewne podejżenia, że serwis wykonał tą usługę niezgodnie z zaleceniami tego artykułu.
Jeśli ma ktoś ten artykół to proszę o umieszczenie na formu lub przesłanie mailem.

Pozdrawiam
Mariusz

Może, któryś z klubowiczów spotkał się z przypadkiem trudnego rozruchu silnika D-4D (szczególnie zimą) i zapalających się kontrolek VSC i TRC OFF? Po diagnostyce silnika serwis stwierdził, że świece żarowe są do wymiany i należy przeprogramować sterownik.
Z podsłuchanych rozmów mechaników wywnioskowałem, że Toyota zaleca założenie zmodyfikowanych świec żarowych (opisuje to artykuł 1563). U mnie założono zwykłe i dalej rozruch zimnego silnika nie jest idealny (mam porównanie z silnikami TDI i HDi, które zapalają od razu), czasami odpali za drugim razem.
Obawiam się, że w przyszłą zimę jak złapią mrozy to nie odpalę, a serwis znów zaleci wymianę świec żarowych!
Jeśli ktoś się spotkał z takim przypadkiem to proszę o informację, jakie świece powinny być założone?

Pozdrawiam
Mariusz

Jeżeli ze świec będzie cokolwiek widać po zdjęciu samego plastiku to jutro mogę napisać jakie mam świece żarowe,
ale moja rolka to 2001 rok i nie miałem nigdy nawet mruknięcia przy odpalaniu tego silnika no chyba że paliwo w przewodach staneło ale to już siła wyższa,

Świec nigdy jeszcze nie wymieniałem a są pewnie od nowości bo kupiłem auto dwuletnie więc wątpię aby ktokolwiek je wymieniał

Pozdrawiam