Cytat:
|
2008-07-17 07:51:59, AdS pisze:
Mam problem w ave ze zdjęciem bębnów, do czego służą nagwintowane otwory domyśliłem się, jednak nie dałem rady ich zdjąć, jakiś sugestie? Ja podejrzewam że okładziny się starły i szczęki przyblokowały bęben...
|
|
Ależ barbarzyńskie rozwiązania... ciągnąć aż do bólu...
To że okładziny się starły to jeszcze nic. Prawdopodobnie masz już rant na bębnie i dlatego nie chce zejść. (pomyśl nad wymianą) Nawet jakbyś miał funkiel nowe szczęki to też by nie chciało zejść, bo grubość okładziny nie ma tu nic do rzeczy.
Od tyłu powinieneś mieć podłużny otwór zamknięty gumowym korkiem. Jak wydłubiesz ten korek to oczom Twoim ukaże się zębatka z zapadką w tle. W jedną stronę rzeczona zębatka daje się obracać przy pomocy śrubokręta, a w drugą blokuje ją ta zapadka. Teraz należy wziąć drugi śrubokręt lub podobnie działające narzędzie i podnieść tą zapadkę, a wtedy pokręcić duuużo zębatką w kierunku do tej pory nieosiągalnym.
Dzięki temu zabiegowi szczęki zejdą się do siebie, a bęben da się łatwo zdjąć.
Druga sprawa, to jak wygląda piasta przy bębnie ? Może tam go zażarło ? Najpierw oczyścić dobrze piastę z rdzy. Można delikatnie wspomóc się jakimś WD40 ale z dużym czuciem i w małych ilościach.
A jak na piaście bęben się rusza to znaczy że szczęki go trzymają
Kinio, masz na myśli szpilki od koła ?? Nie wiem czy są słabe, ale moje mają 15 lat i jeszcze żadnej nie udało mi się urwać
Pozdro.
[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2008-07-17 20:55:11 ]