MotoNews.pl

Toyota silnik 1.4 czy 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Szukam corolli hatchback 3-drzwiowej.
Chcialbym kupic z silnikiem 1.6 ale bardzo ciezko jest taka dostac w dobrym stanie, znalazlem 1.4 i nie wiem co mam zrobic?

Czytam fora i wszedzie jest napisane wszystko. Tzn jedni zachwalaja silnik 1.4 inni nie. Inni zachwalaja silnik 1.6 jeszcze inni nie. Sa glosy ze nie ma duzej roznicy miedzy tymi silnikami.

Czy ktos moze powiedziec czy warto rezygnowac z zakupu dobrego sprawdzonego auta tylko dlatego ze ma silnik 1.4?

Zalezy mi na dynamice silnika, ale w opiniach zdecydowana wiekszosc osob mowila ze 1.4 jest dynamiczny.

Moze ktos mial okazje jezdzic i jednym i drugim i moze cos doradzi? Czy jest wyrazna roznica miedzy tymi silnikami?

Z gory dzieki za podpowiedzi.

pozdr
Krzysztof

Cytat:
2007-03-12 15:55:47, krzysztof_sk pisze:
Szukam corolli hatchback 3-drzwiowej. Chcialbym kupic z silnikiem 1.6 ale bardzo ciezko jest taka dostac w dobrym stanie, znalazlem 1.4 i nie wiem co mam zrobic?

Po pierwsze napisz o który rocznik Corolli Ci chodzi.

Do niedawna miałem E12 1.4 VVT-i, bardzo zacny silniczek, parametry i czasy jak niemiaszki z 1.6, a spalanie mniejsze

Z pewrspektywy czasu polecam jednak 1.6. Może jest trochę głośniejszy, nieco więcej pali, ale przynajmniej masz nieco większy zapas momentu podczas wyprzedzania, a na naszych drogach to ważne.

Cytat:
Czytam fora i wszedzie jest napisane wszystko. Tzn jedni zachwalaja silnik 1.4 inni nie. Inni zachwalaja silnik 1.6 jeszcze inni nie. Sa glosy ze nie ma duzej roznicy miedzy tymi silnikami.

Wszyscy mają rację, zależy na co patrzysz i czego oczekujesz. Różnica w mocy nie jest wielka (~11%), w momencie też (~15%).

no tak zapomnialem o najwazniejszych rzeczach oczywiscie

Auto:
Toyota Corolla rocznik 2004
tak wiec jest to silnik
1.4 VVT-I albo 1.6 VVT-I

problem jest taki ze ja chcilabym 1.6, z tym ze boje sie ze nie znajde jeszcze przez dlugi okres czasu takiego auta w dobrym stanie, do tej pory jakich bym nie ogladal to po dzwonach i to naprawde porzadnych...

az cisnie mi sie na usta historia sprzed doslownie 3 tygodni.

We Wloclawku prawnik sprzedawal swoja corolle, zachwala przez telefon, powolywal sie na autorytet swoj, jest znanym prawnikiem itd itp.
Stwierdzil ze auto mialo tylko lekkie docisniecie, nic poza tym, auto w super stanie...

Pojechalem 300km (w jedna strone) i okazalo sie ze wymienione zostaly miedzy innymi elementy (wymieniam na podstawie faktury za naprawe):
zderzak, reflektor, blotnik, nadkole, podluznica, szyba czolowa, drzwi, slupek, amortyzator i wiele wiele innych... no po prostu szkoda slow, ja juz nie wiem komu w tym kraju mozna wierzyc.

teraz znalazlem pewne auto z pelna dokumentacja, bez takich ceregieli, ale ma silnik 1.4 i mam naprawde dylemat.

Dobrze to przemysl , bo potem mozesz sobie pluc w twarz ze nie wziales mocniejszego , sam bym teraz bral mocniejszy.

Jeśli zależy Ci na dynamice, to nie zawracaj sobie głowy 1.4. Poczekaj, a na pewno coś się trafi z 1.6. A najlepiej, to od razu rozglądaj sie za wersją 1.8 TS 200 kucyków ciągnie, jak burza

A nie myslales o tuningu silnika? Nie mowie o jakiejs powaznej ingerencji w bebechy. taka procentowa roznice w mocy i w momencie jak podal Jackal mozna uzyskac po przez "odetkanie"silnika, ale nie pseldo tuningowymi gadzetami z allegro za 50zl (bo i takie widzialem). tak stuningowana corolla nie musi wcale buczec jak Calibra osiedlowego dresiarza. Zerknij sobie na oferty polskich lecz naprawde renomowanych w tej dziedzinie firm tuningowych tj. MICHAEL TUNING SYSTEM, WĘGLARSKI MAG SPORT, PROTON TUNING czy wielu innych zagranicznych i wspolpracujacych z nimi warsztatow ktorzy profesjonalnie dobiora i zamontuja elementy idealnie dobrane do tego silnika.

krzysztof_sk szukaj auta z pelna dokumentacja , moze ktos z jakiego fora sprzedaje, w gliwicach to niedaleko do bigelektrona moze on cos wie, pomoze sprawdzic....
W KAtowicach madzia ma pana wernera.
....

Szkoda tylko ze znany prawik potrafi takie pierdoly opowiadac.
Poszukaj rowniez E-11 z silnikiem 4E-Fe to dobry wybor

Cytat:
Szkoda tylko ze znany prawik potrafi takie pierdoly opowiadac.

no szkoda...
najsmieszniejsze ze to auto dalej jest wystawione przez "Autoryzowany Salon Toyoty" we Wloclawku jako "Pewne auto" heh, szkoda slow

natomiast mam nowe informacje:
dzisiaj pozwolono mi w Toyocie w Zabrzu przejechac sie Corolla Hatchback 1.4 i .............

po prostu tragedia, to auto miedzy 80 a 120 na trzecim biegu przyspiesza tak ociezale ze w ogole nie ma roznicy czy gaz jest troche wcisniety, czy do oporu, nawet przy 6 tys. obrotow nie mial jakiegos zrywu zauwazalnego.
zeby nie bylo jezdzilem tez wczesniej dzisiaj 1.6 no i tutaj naprawde czuc ze auto sie zbiera i rwie do przodu, w 1.4 tego nie czuc w ogole
w zwiazku z tym niestety ale chyba bede musial zrezygnowac z okazji w wawie, ale musze sie jeszcze zastanowic, bo znalezc auto 1.6 hatchback 3-drzwiowe jeszcze srebrne albo granatowe to juz naprawde bedzie ciezko nie wiem czy w ogole jest to realne

pozdr
Krzysztof

ps
jak znajde cos nowego to bede pisal, moze sie uda.... naprawde dziekuje wszystkim za dotychczasowe zaangazowanie

Cytat:
2007-03-13 16:29:10, krzysztof_sk pisze:
znalezc auto 1.6 hatchback 3-drzwiowe jeszcze srebrne albo granatowe to juz naprawde bedzie ciezko nie wiem czy w ogole jest to realne

... na dodatek 5 drzwiowego hatbacka, no chyba ze bede sprzedawać