MotoNews.pl

Wskaźnik paliwa corolla E11

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Niedługo uzupełnię swój profil - więc proszę o wyrozumiałość
Dnia 13.03.2007 stałem się posiadaczem toyoty corolli z 98 roku i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Ale jak to zwykle bywa nie mogę się dopatrzeć jak to jest odnośnie kontrolki ilości paliwa w baku - mianowicie czy jest to tylko wskaźnik ilości paliwa za pomocą wskazówki (która bez względu na przekręcenie kluczyka w stacyjce zawsze pokazuje aktualną ilość paliwa i nie opada po wyłączeniu stacyjki?) i po drugie czy jest jakaś kontrolka rezerwy (czy też trzeba się kierować jedynie wskazaniem wskazówki)?
Dodam może że mój silnik to 2l diesel

Wiem że to może laickie pytanie ale nie chciałbym stanąć kiedyś w środku lasu bez paliwa czekając aż zaświeci mi się kontrolka, której być może po prostu nie ma

W E11 kontrolka zawsze pokazuje aktualny stan paliwa, nie opada po wyłączeniu silnika. Kontrolka rezerwy to ta, oznaczona na czerwono.

wielkie dzięki marcin032, o to właśnie mi chodziło (mimo że mój zegar paliwa jest okrągły ale to chyba nie ma znaczenia. Powiedz mi jeszcze mniej więcej w którym momencie powinna zapalić się ta kontrolka (przy jakim wskazaniu, ja miałem ostatnio jakiś milimetr może 2 mm od dolnej kreski podziałki i nadal się mi nie świeciła. I sam nie wiem czy to przepalona żarówka czy też może to norma i kontrolka powinna się zaświecić po przekroczeniu dolnej kreski podziałki. I może wie ktoś ile wynosi ta rezerwa paliwa ??
Wielkie dzięki za pomoc

Kontrolka rezerwy zaświeca się, jak wskazówka jest prawie na równi z ostatnią kreską. Nie wiem ile można pojeździć na takiej rezerwie, bo nie dopuszczam do rezerwy

wielkie dzięki za pomoc, martwiłem się bo nie chciał mi dobrze odpalać jak zbliżałem się do dolnej kreski i nie wiedziałem czy wynika to z powodu małej ilości paliwa ale raczej było to związane z jakością paliwa bo po dolaniu jak ręką odjął. pozdrawiam

kontrolka rezerwy zapala sie dopiero kiedy osiagniesz ostatnia kreske, a nawet czasem dopiero pod nia!! i zapala sie (na zolto badz zielono pod dolna kreska).

E-11 ma bardzo gleboka rezerwe, tzn. wg moich obliczen zapala sie kiedy w baku jest ok 9l. paliwa, mimo, ze wskazowka osiagnela juz dolna kreske, wiec spokojnie przejedziesz jeszcze 100km od zapalenia!!

wielkie dzięki za pomoc, martwiłem się bo nie chciał mi dobrze odpalać jak zbliżałem się do dolnej kreski i nie wiedziałem czy wynika to z powodu małej ilości paliwa ale raczej było to związane z jakością paliwa bo po dolaniu jak ręką odjął. pozdrawiam