Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-07 20:44:14 Czy ta podkladka pod filtr jest w lublinie czy trzeba ja sobie dorobić? Sprawdzałeś jak to wygląda i czy ma szanse pasować, czy to tylko teoretyzowanie.
chodnica oleju - to by było coś nowego. Ale błagam. Nie mómy już o turbo do tego 3-panewkowca!!! ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-06-07 21:06:57 Turbina była w lublinach z silnikiem andori 4ct90 (chyba sie nie pomyliłem) Oczywiście jest to diesel a benzyniakistosowane w lublinach to wolnossące silniki GM o poj 2,2l 8V (więc nie ma tam zadnej turbinki), Dodam że silniki te są pochodną silnika 2,2l stosowanego niegdyś w leganzie, oraz wielu modelach opla np Astra II 2,2 16V oraz vectra 2,2 16V. |
Zbigniew Ełk | 2003-06-07 21:30:31 W lublinach silnik 2.2 jest produktem austryjackiej firmy Holden należącej do GM wytważa ona samochody opel pod własną marką
np: Holden barina= Opel corsa A wracając do turbo Nie ma znaczenia czy kompresor (turbo) jest od diesla czy od benzynowca Główny problem to przyłoncze do silnika i kolektor ssący, chłodnica oleju, Do poloneza moim zdaniem by był dobry zestaw turbo od VW Golf 1.8 lub od opla (ze względu na podobieństwo w budowie silników[wtryski]) Co za rużnica czy turbo od diesla czy od benzyniaka (zobacz) [ wiadomość edytowana przez: Zbigniew dnia 2003-06-07 22:20:01 ] |
![]() Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2003-06-08 11:01:09 a gdyby tak jako chlodnice oleju dac nagrzewnice z DFa, czy tam poldka??? ![]() ![]() ![]() |
![]() MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-06-08 14:17:30 W zime chyba mozna ja jakos zaslonic po polskiemu ![]() ![]() |
![]() Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2003-06-08 14:30:56 A co mi da chlodnica oleju???? |
polonezcaro . | 2003-06-08 14:55:44
Jak będziesz miał płyte pod silnikiem i skrzynią to miske będziesz mial zasloniętą... a ona w niewielkim stopniu trudno to nawet nazwać chlodzeniem ale obniża temp. oleju( bo tam jest duży przedływ powietrza pod samochodem). w mluchu nawt jest karbowana od stopdu tak jak i w starych Skodach Jak w gorące dni stoisz w korku to temp oleju nie tylko wody wzrasta, a jak widomo dobrze rozgrzany olej lepiej dociera do wszelkich elementów w samochodzie , ale jak będzie za gorący to traci swoje właściwości smarne , i wtedy trzeba go wystudzić - tylko jak mając zasłonięty silnik od spodu, stojąc w korku nie mogąc ruszyć z miejsca.... a tak olej sobie przepływa przez chłodnice obniża się jego temp. ( można zastosować obieg wymuszony powietrza - wentylatorek ![]() No i w lekko zużytych silnikach ja się rozgrzeje olej to traci ciśnienie- wiem to dosjkonala bo przez ponad rok tak miałem ![]() Teraz mam stale 0,4 juz od 2500-3000obr/min ale nigdy dobrego nie za wiele Ale niedogrzany olej też jest nie dobry dla silnika bo jest za gęsty i nei dociera do wszelkich zakamarków silnika.... i też nie ma swoich optywalnych włściwości smarnych.... Zapodać wskażnik temp. oleju( tylko nei wiem jeszcze od czego) i najpierw mógłbym sprawdzić jaka jest tem oleju bez chłodnicy... może ktoś ma juz taki wskażnik , i chce sie podzielić spostrzeżeniami??? |
polonezcaro . | 2003-06-08 15:04:08 no i chłodnice oleju są w Fiatoskich silnich DOHC, w nowszych samochodach Croma, Thema, w Lanciach - po coś tam jest ![]() |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2003-06-08 18:46:38 chlodnica jak nie pasuje to zawsze mozna dorobic odpowiednie przejsciowki. idealna rzecz, w poldku nie mialem termostatu i wszystko bylo ok. a co do temperatury oleju to powinna byc okolo 80-90 stopni, w Integralce wlasnie tyle mi pokazuje ale tam mam juz termostat seryjnie. do tego dobrze zalozyc szeroka miske olejowa z argenty |