Skrzynia w ritmo 105TC

« Poprzedni | Nastpny »
Witam. Niadawno i calkiem przez przypadek uratowalem takie ritm9o ze zlomu i wkrotce po tym pojawil sie problem ze skrzynia. CZasami dolny wodzik wychodzi za gleboko i wowczas sa tylko dwa biegi (na miejscu wstecznego dwojka, na miejscu luzu trojka, na miejscu piatki zas wchodza dwa biegi). dzis samo wepchniecie tego wodzika nie pomoglo, trzeba bylo zdjac dekiel ze skrzyni i recznie pociagnac widelki i wodzik (chyba piatego biegu).

No i mam pytanie- czy ktos ma jakies schematy, rysunki czy inna dokumentacje? podejrzewam ze jest tam jakis zatrzask blokujacy przed wrzuceniem dwoch biegow na raz, albo ze brakuje jakiegos zegera, sprezynki, lub luzne/przesuniete sa widelki ktoregos biegu, tylko ktorego? Z gory dziekuje za pomoc.

W maluchu byy koeczki zabezpieczajce . Moe bede rozbiera na zom pare takich skrzy to wtedy sie przygldne.

moej akie foto lub rysunek bo z opisu nic nie kapuje a e mam kilka takich skrzy take w czciach to moe bym umia odpowiedzie
pozdrawiam

Ta skrzynia to straszna pomyka...
biegi potrafi sie zapi poza wybierakiem.
Sierant ktry odpowiada za wybieranie w konkretnej lini ma spryne ktra pka itp itd
znakw moe mi zabrakna eby wipisa wszystkie usterki w tej skrzyni.
Budowa jest taka sama jak w zwykym ritmo lub zastawie(oprcz dyfra)blokady i waeczki s tam gdzie zwykle.

eee kolega raczy przesadza
ja zajechaem dwie takie skrzynie w sensie synchronizatorw biegw 2b i 3b no klasycznie wsteczny ale jak sie trafi dobr sztuke to dziala i dziala
pozdrawiam

rozebraem skrzynke - lekko zdeformowana jest jedna baryka zabezpieczajca, brak jednej kulki od zatrzasku i dziura w obudowie na przeciwko dolnego (nie wiem ktorym biegom odpowiada) wodzika zaslepiona blach na wkrety. Pozatym skrzynka w srodku bardzo ladna, s wszytskie zby sygnowana przez abartha. Ma ktos zdjecie tej skrzyni od strony dekla?

witam,nie miejcie pretensji do skrzyni -raczej do siebie....moja dziaaa dugie lata (i nadal jest idealna biegi wchodz jak w maseko)a teraz musi na pce lee wraz z innymi podzespoami jezdnymi .A tak na marginesie jak wy jezdzicie? Pozdrawiam.

jakby ktos potrzebowal to mam skrzynie z polosiami z 130tc na sprzedaz

« Poprzedni | Nastpny »