Montaż 5x7 z tyłu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zakupiłem ostatnio głośniczki ALPINE 5x7 ale pojawił się problem jak je zamontować w orginalne otwory Ale wczoraj wymysliłem

1.Zaczynamy od zakupu kilku potrzebnych rzeczy:
-atrapy pod głośniki 165mm (ogulno dostępne cena 39zł za komplet)

-trochę śrubek z nakrętkami, gługość ok 2 cm, ewentualnie można poobcinać (tak jak ja)

2.przejściówki musimy troszkę przyciąć, dokładnie to obcinamy dwa mocowania na śruby (te zaznaczone)

3.wkładamy głosnik w adapter (dość ciężko to wychodzi, ale indiańskim sposobem wszystko się uda )

4.bierzemy wiertarkę i wiercimy 5 otworów na śrubki, tak żeby przykręcić głośnik do atrapy

5. Ucinamy 5 kawałków np. gumowego wężyka żeby zrobic dystansy pomiędzy głośnikiem a atrapą (bez tego przy skręcaniu wyginamy atrapę.

6.wszystko skręcamy ze sobą i otrzymujemy gotowy zestaw do montażu

7. całą atrapę montujemy przy pomocy 3 śrub w orginalne miejsce głośników

Miłej zabawy, mam nadzieję że to komus w czymś pomoże. Muzyka z tych srednich elips jest całkiem niezła jak dla takiego melomana jak ja

No widze jeden plus, jak Ci sie znudzą i postanowisz kupić 6.5" to tylko przykręcasz i latasz

A na marginesie, bo nigdy osobiście nie montowałem w te otwory niczego, mam pytanie, czy w oryginalne otwory 5x7 nie da się po prostu przykręcić głosników 5x7? Bo troszke mnie to dziwi że kupujesz głosniki oryginalne, później dystanse czy przejściówki pod okrągłę, żeby w końcu i tak przerobić je na oryginalne i zamontować w oryginalnych miejscach Masło maślane

Ale grunt że są zamontowane i grają

ja ciałem zamontowąć coś w orginalne otwory, na forum wyczytałem że tam są 5x7 a tu dupa nie pasują mocowania, brakuje kilku mm do otworów. Żeby nie stracić kasy wymyśliłem ten montaż na dystansie pod 165.

Cytat:
2007-05-03 12:02:40, zajob pisze:
No widze jeden plus, jak Ci sie znudzą i postanowisz kupić 6.5" to tylko przykręcasz i latasz A na marginesie, bo nigdy osobiście nie montowałem w te otwory niczego, mam pytanie, czy w oryginalne otwory 5x7 nie da się po prostu przykręcić głosników 5x7? Bo troszke mnie to dziwi że kupujesz głosniki oryginalne, później dystanse czy przejściówki pod okrągłę, żeby w końcu i tak przerobić je na oryginalne i zamontować w oryginalnych miejscach Masło maślane Ale grunt że są zamontowane i grają

możesz wkładasz z góry do otworu, tylko u mnie wcięcia nie nakładały się z otworami na śrubki , ale to możesz sobie nawiercić.