Problem ze skrzynią biegów u kolegi z 3miasta...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam...Sprawa wyglada tak, ze sprzedalem moja skrzynie z 1.6 EFi koledze eddyub z FEFK, po zalozeniu przez mechanika okazuje sie, ze ciezko wchodza 2ka,4ka i wsteczny bieg...olej wlany. Co mechanik mógł popsuc Dodam tylko, ze skrzynia jest sprawna na 1000% bo do ostatniego dnia przed swapem działała i nie mialem z nia nigdy problemow.Podobno tam jakies ciegna sie ustawia, prawda to?

Ewentualnie moze ktos polecił by jakiegos dobrego mechanika z 3miasta...

Pozdro

dokladnie tak jak piszesz...

Dodam tylko ze to juz moja 2 skrzynia biegow ktora zaltwilem tylko w poprzedniej wyskakiwal 1 bieg i byl luz na ataku czyli na makaznizmie roznicowym... i problem w tym czy ten mechanik niepotrafi sobie poradzic z wyzwaniem wyminy skrzyni biegow w escorcie czy faktycznie te skrzynie sa jakies treefne choc w co watpie..

z gory dzieki za rady

Pozdro

aha dodam jeszcze ze sprzeglo kompletne wynienilem LUKa

no chyba nikt niepotrafi mi pomoc dodatm do tego jeszcze ze rzuca mi troszke prodem ale niewiem czy to jest spowodowane ta skrzynia no i jest ciagle ten luz na poloskach tzn niewiem czy w mechanizmie rozniczkowym czy co ale slychac taki luz przy ruszaniu

w escorcie ważna jest regulacja połączenia wodzika wychodzącego z skrzyni z drążkiem zmianu biegów "mechanicy" skręcają to jak popadnie i tam bym szukał problemu

Rzuca przodem? A ta skrzynia, to w ogóle skręcona jest? Bo jeśli nie, to biegi też nie będą wchodzić.

A sposób kontroli półosiek (luzów na przegubach) podawałem jakoś ostatnio.

uszkodzony jest podobno wybierak zgiety czy cos... wieczorem bede dokladnie wiedzial...czy przy demontazu/montazu mozna to bylo uszkodzic? Mozna sam taki wybierak kupic...nawet uzywke?

nikt nie wie

musi bardziej włozyć drążek zmiany biegów[1] na wodzik wychodzący ze skrzyni ewentualnie podciąć jakieś 5mm wodzik aby mocniej wezło jedno w drugie