Nie zapali.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z esim, w piatek palił i jeździł.... w czoraj trzeba było mi jechać... nic. Po przekręceniu kluczyka jest wszystko tzn. działa , lącznie z pompą paliwowa, ale potem jest tylko ccccciiiisza.... Nawet nie przygasaja kontrolki... nic... wyglada to tak jak by odciął ktoś/ coś... zasilanie energetyczne całego silnika... rozrusznik ani nie dygnie.
Jedynie to słysze krokowca i jak powiedziałem pompę paliwową.... POMOCY

być może włącznik elektromagnetyczny wyrzucający bendix w rozruszniku sprawdz kable na rozruszniku szczególnie ten cienki ,być może kostka w stacyjce nie łączy spróbuj połączyć "na krótko"

Kable przy rozruszniku ok. połączyłem na krótko i też nic...

Zastanawia mnie jak słyszysz krokowca - opisz to prosze.

Ja odstawiam skrzynkę bezpieczników albo przekaźnik koloru czarnego jak na foto. (Zdjęcie zapożyczone od kolegi Surec - mam nadzieje że nie będzie miał mi tego za złe...)

skrzynka

Jeśli ruszałęś coś w skrzynce bezpieczników to mogłeś pomieszać też zworki w pozycjach B1 i B2

Cytat:
2007-05-06 09:41:16, stach2005 pisze:
Kable przy rozruszniku ok. połączyłem na krótko i też nic...

Skoro na krótko rozrusznik nie dziala to chyba odpowiedź już masz... Wymień rozrusznik i jeździj...

sprawdz jeszczę napięcie na przewodach jak jest to rozrusznik padł .Wrzuć dwójeczkę i go z górki i jazda dalej...

Krokowiec.... jest to jednostajny, trwajacy ok. 3-4 sekundy dźwiek ... bzzzz... i potem cisza. Krokmowca mozesz sprawdzic odciągając przepustnice przy właczonym zapłonie.
Przy przekażnikach nic nie grzebałem, ani przy bezpiecznikach...

Cytat:
Krokowiec.... jest to jednostajny, trwajacy ok. 3-4 sekundy dźwiek ... bzzzz... i potem cisza.

haha to nie krokowiec tylko pompa paliwa w zbiorniku .... tak ma być

Kolego, rozrużniam głos pompy ( dochodzący z tyłu), a głos krokowca .... sprawdż sam... przy otwartej przedniej klapie

no to ja w takim razie mam padnięty krokowiec bo mi nic nie bzyczy

[ wiadomość edytowana przez: kamil76 dnia 2007-05-06 11:16:18 ]

Kamil ma racje....to charakterystyczne bzzzz to dźwięk pompy
A tak jak pisali ci wcześniej. Skoro rozrusznik nie działa na krótko tzn że jest walnięty. I jeszcze raz się powtórzę....sprawdź czy dochodzi Ci napięcie.... pozdro

No i po problemie Wiecie co nawaliło.... przełaczyło się zabezpieczenie , zabezpieczające przed kradzieżą ....... i odcięło napięcie na cały układ rozruchowy.
sprawdzajcie jakie przełączniki są ukryte w Waszym esimmm.... ja już teraz wiem . Pozdrowionko Wszystkim i dzięki za porady.....