| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-06 16:50:46 Zaworek EVRV sterowany z ECU i grucha podcisnieniowa jako element przestawiajacy listki przepustnic w kolektorze to wszystko. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-06 23:38:58
Komputer wysterowuje zaworek EVRV ktory albo sie otwiera na przelot podajac podcisnienie z kolektora do gruchy ktora przestawia os przepustnic,albo do atmosfery przez filterek gabkowy i wtedy grucha odpuszcza a sprezynawewnatrz gruchy powoduje ruch powrotny. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-07 08:17:16 A ten zaworek blokujący widoczny na aukcji powinen być czy nie?? |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-09 07:41:31 Dziękuje bardzoza pomoc. Jeszcze mam jedną wątpliwość. Od gruszki idzie rurka do zaworka na jest na niej zaworek który blokuje (chyba) przepływ w jedną stronę. U mnie nie ma tego elementu. Zastanawiam się czy powinien być, czy dołożenie tego elementu na prezentowanym zdjęciu nie było "radosną twórczością". Obecność tego elementu popoduje chyba to że jak dojdzie do otwożenia dodatkowych kanałów to pozostają dłużej otwarte niż bez tego elementu. a może u mnie nie ma być tego dodatkowego zaworka bo w 1994 zmieniono chyba komputer wtryskowy i może ecu jakoś innaczej steruje zaworkiem EVRV. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-10 07:23:04 Chyba mało przejrzyście się wyraziłem. U mnie nie ma tego czarno-białego elementu na rurce między gruszką a zaworem EVRV. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-10 22:45:18
To nie jest zaworek ...diabli wiedza poco takie cos moze zatrzymuje wilgoc aby nie zawilgocic gruchy ale przepuszcza w obie stony.A moze niweluje drgania powietrza stabilizujac ruch silownika gruchy.Nigdzie nie opisano funkcji ale dosc czesto sie z taka plastykowa kryza spotykam na sterowaniu podcisnieniem z kolektora. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-11 08:33:53 Dziękuje za odpowiedzi koledze Bigelektron-owi. To może z powodu braku tego elementu po zakupie mojej cariny zdażało się delikatne szarpanie-balansowanie (jakbym jechał z przyczepą na której jest baniak w połowie wypełniony wodą) przy jednostajnej jeździe w okolicy 2500 obr. (czyli pewnie wtedy kiedy otwiera się ten zawór EVRV). Teraz już się przyzyzwyczaiłem do jazdy nowym samochodem i przyspieszam w taki sposób, że nie ma tego efektu. Czy któryś z kolegów w silniku 1,6 lean burn po 1994 r ma lub widział u kogoś ten czarno-biały element opisany poniżej?? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-12 10:19:21
Sprawdz czy wogole dziala czy nie rozsprzeglil sie silownik z ramieniem dzwigni przepustnic. Takie szarpanie jest jek uklad odlaczysz |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-12 22:13:52 Da się to jakoś sprawdzić bez wyjmowania kolektora?? pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-12 22:35:17
Tak zasysasz strzykawka lekarska powietrze z gruszki a potem puszczasz i patrzysz na silownik i ramie czy porusza siez powrotem.Zassac musisz kilka objetosci strzykawki aby sie poruszylo wiec zaciskaj wezyk i wyciagaj strzykawe po zassaniu. Potem podaj na zaworek 12V czy cyknie. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-12 22:56:50 Dzięki. Strzykawek Ci u mnie dostatek, leczy się w końcu te koty, psy, chomiki, pszczoły................ |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-05-12 23:13:17
Widzisz szkoda bo mi pol roku temu myszka padla na raka a nikt jej nie chcial operowac |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2007-05-13 07:39:20 Zdarzają się zmiany nieoperacyjne, a często zaawansowana choroba nowotworowa mocno podnosi niebezpieczeństwo zejścia podczas znieczulenia, może dlatego nikt się nie podjął zbiegu. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-07-11 12:06:03 Witam. Stary post ale mam w tej sprawie jeszcze jedno pytanie.
1. Czy jeśli ECU steruje otwieraniem i zamykaniem zaworka evrv to robi to przy konkretnej prędkości obrotowej czy jest to dodatkowo powiązane z panującym w danym momencie podciśnieniem w układzie dolotowym?? Czy można jakoś ustawić aby ten zaworek otwierał się np. trochę później lub wcześniej?? 2. Wydaje się mi że u mnie otwiera się w okolicach 2,5 tyś obrotów. Jak jadę ze stałą prędkością właśnie w okolicy tych obrotów to czasem ma wrażenie jakby układ połączony z zaworkiem evrv jest naprzemiennie włączany i wyłączany. Czy mogę równolegle do tego zaworka podpiąć małą żarówkę lub jakąś diodę 12v żeby sprawdzić czy moje podejrzenia są słuszne?? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-07-13 12:08:56
Mozesz zarowke 1.2 w 12V Ale jezeli masz takie drgania to sprawdz czy silownik sie nie rozsprzeglil z listwa przepustnic.9zawleczka os0 |