Obroty silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile powinny normalnie przy gorącym silniku wynosić obroty biegu jałowego w corolli -silnik 4e-fe?Napiszcie jak jest u was bo u mnie jest to 600-700 obr/min

po wskazaniu obrotomierza to mozesz sie pomylic o 100 czy nawet 200 obr. ale powinno byc w granicach 700 plus minu 50, optimum to 750obr/m

Wczoraj założyłem gaz i komputer od gazu pokazywał 600-700obr/min i gazownik stwierdził ze sa za niskie obroty i silnik bedzie miał ciezko utrzymac sie na gazie.Wczesniej na benzynie tez różnie obrotomierz pokazywał a czasami nawet silnik zgasł po wciśnięciu sprzęgła,ktoś mi na forum pisał ze to wina jakiegoś zaworu isc pod przepustnica ze trzeba go przeczyscic

Hmm no właśnie mi się wydaje że powinieneś mieć 850-900 obrotów. Kurcze ostatnio Big coś wymieniał w mojej, jakiś zawór i obroty przestały falować - może to to samo??

Cytat:
2007-05-10 21:07:34, madzia_83 pisze:
Hmm no właśnie mi się wydaje że powinieneś mieć 850-900 obrotów. Kurcze ostatnio Big coś wymieniał w mojej, jakiś zawór i obroty przestały falować - może to to samo??

Dowiedz się dokładnie co to za zawór, bo mi tez sie czasami zdarza(wprawdzie rzadko) że obroty mi spadają do około 500 że prawie silnik gasnie

Ooo Romuś ja miałam to samo - na ciepłym silniku obroty spadały do 500 i gasły. Może Big zaglądnie i tutaj

Cytat:
2007-05-10 12:40:38, marcin06ge pisze:
Wczoraj założyłem gaz i komputer od gazu pokazywał 600-700obr/min i gazownik stwierdził ze sa za niskie obroty i silnik bedzie miał ciezko utrzymac sie na gazie.Wczesniej na benzynie tez różnie obrotomierz pokazywał a czasami nawet silnik zgasł po wciśnięciu sprzęgła,ktoś mi na forum pisał ze to wina jakiegoś zaworu isc pod przepustnica ze trzeba go przeczyscic

Zgadza sie a obroty w modelach po 97r to 600-650
jak zawor zabrudzony to spadaja ponizej 600.
kogo wkurza telepiacy silnik na 650 to mozna lekko oszukac komputer max+100obr lecz silnik pracuje zdecydowanie rowniej.Oszustwo polega na poluzowaniu 2 srubek na uzwojeniu ISC i przekreceniu o niewielki kat,nie nalezy przesadzac bo bedzie wolno schodzil z obrotow i moze sie podwieszac.

Czy w przypadku 7afe też sie reguluje obroty. Czasami mam 700 a czasami 900 przy tych samych ustawieniach nadmuchu i włączonych swiatłach. Czy na zimnym silniku (na ssaniu) powinno być 1900 obr - da się to regulować?
Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-12 21:55:35, lukasov pisze:
Czy w przypadku 7afe też sie reguluje obroty. Czasami mam 700 a czasami 900 przy tych samych ustawieniach nadmuchu i włączonych swiatłach. Czy na zimnym silniku (na ssaniu) powinno być 1900 obr - da się to regulować? Pozdrawiam

Predkosc obrotowa ustala komputer w zal od temperatury i obciazenia silnika dlatego bywa rozna.Wazne aby nie spadaly ponizej 600 nwk

Witam a ile powinno być w E9 ?

Pytanie raczej do Madzi.Zdaje się że masz jeszcze E9-tkę.
Bo u mnie bez włączonych świateł to 850 a na światłach 900 - 950.

Pozdrawiam.

Rozumiem, a czy przy odpaleniu powinno być 1900 obr/min. silnik 7afe. można to korygować?
pozdrawiam

chyba nie bo to jest na podciśnienie. Ale obroty jak obroty póżniej spadają to jest ok.

U mnie jak jest zimno to i do 2200 wchodzą.