Czy to jest awaria ABS??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam następujący problem.Zauważyłem ze podczas załaczania Abs-u podczas uruchamiania samochodu, kontrola ABS jakoś dziwnie mruży-po chwili znika tak jak znikała.Słychać takie charakterystyczne pykniecie załączającego sie ABS-U. Dzisiaj trochę popadało wiec chciałem sprawdzić czy działa ten ABS-no i sie przeliczyłem.Rozpędziałem samochód do 50km/h na mokrej ulicy, gwałtownie zahamowałem i dupa-koła zblokowało, zaczeły piszczeć .Podczas hamowania zapaliła sie kontrolka ABS(nie pamietam czy tak powinno być?).W zimie wszystko działało ok. CO to moze być??Kontrolka nie pali sie podczas jazdy.Pzdr
Aha jeszcze jedno po silniejszym hamowaniu słychać później ze coś trze w tylnym prawym kole.-słychać tylko na jakichś łukach np.podczas jazdy na rondzie. Pzdr

wogóle czy jak działa ABS to podczas hamowania powinna zapalać się kontrolka??

U mnie był problem z absem ale na szczęście sie naprawił sam.Kontrolka swieci tylko ok 3sekund po przereceniu kluczyka a potem gasnie i słysze odgłos jakby ztrzymującego sie łożyska,jak u mnie swieciła cały czas to abs nie działał.Przy chamowaniu kontrolka nie swieci tylko po tym jak zadziala abs słychac to zwalniajace łożysko

Cytat:
2007-05-11 15:16:42, marcin06ge pisze:
U mnie był problem z absem ale na szczęście sie naprawił sam.Kontrolka swieci tylko ok 3sekund po przereceniu kluczyka a potem gasnie i słysze odgłos jakby ztrzymującego sie łożyska,jak u mnie swieciła cały czas to abs nie działał.Przy chamowaniu kontrolka nie swieci tylko po tym jak zadziala abs słychac to zwalniajace łożysko

i powinno pedał ci odbijać

i tak jak pisze marcin

taki charakterystyczny dźwięk

Problem już ustąpił-nie wiem czy wszystko naprawiło sie samoczynnie czy po prostu pomogło wyjecie i ponowne włożenie bezpiecznika od ABS.Podczas sprawdzania ABS-u otworzyłem tą czarna puszeczke od ABS i zauważyłem ze te wszystkie "styki" są wysmarowane jakąś białą mazią.-hhmmm ciekawe czy tak powinno być??

Cytat:
2007-05-16 15:12:28, Ori83 pisze:
...zauważyłem ze te wszystkie "styki" są wysmarowane jakąś białą mazią.-hhmmm ciekawe czy tak powinno być??

powinno tak być, to chyba przeciwko utlenianiu się styków.