Spalanie oleju w silniku D-4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Jest to moj pierwszy post na forum. Mam jednak pytanko, a nawet dwa, ale o drugim to w kolejnym poscie. Zatem zastanawiam mnie spalanie oleju w silniku 2,2 D-4D 150 KM. Auto ma neicaly rok i 21 tys km. Pali ok 0,75 litra na 5-6 tys km. Mysle, ze to duzo. Wiem tez jednak, ze Toyota zastrzega sobie 1litr na 1000 km. Czy spotkal sie ktos kiedys z takim spalaniem? Zaznaczam, ze autko nie jest katowane. Czy te motory naprawde pala tyle oleju?

Cytat:
2007-05-14 17:54:45, asiorpl pisze:
Witam! Jest to moj pierwszy post na forum. Mam jednak pytanko, a nawet dwa, ale o drugim to w kolejnym poscie. Zatem zastanawiam mnie spalanie oleju w silniku 2,2 D-4D 150 KM. Auto ma neicaly rok i 21 tys km. Pali ok 0,75 litra na 5-6 tys km. Mysle, ze to duzo. Wiem tez jednak, ze Toyota zastrzega sobie 1litr na 1000 km. Czy spotkal sie ktos kiedys z takim spalaniem? Zaznaczam, ze autko nie jest katowane. Czy te motory naprawde pala tyle oleju?

niektore pala znacznie znacznie wiecej...

Cytat:
2007-05-15 08:37:53, Bigelektron pisze:
niektore pala znacznie znacznie wiecej...

Ale moglbys to sprecyzowac? Co masz na mysli wiecej? Ja jestem po prostu w szoku. Nigdy auto mi nie palilo tyle oleju. Mowa oczywiscie o autach majacy przebieg nawet do 80 tys....

Witam, mam ave D4D z 2001 roku, przebieg 106 tys, olej Mobil 1 5W50. Robię wymiany co 15 tyś i jeszcze nigdy nie musiałem dolać nawet 200ml - co nie oznacza że nie sprawdzam poziomu oleju

Mam Avensiskę z silnikiem benzynowym 1.8
Przez pierwsze 2 lata nie było problemu z olejem. Sprawdzałem sporadycznie ale nie było powodu by robić to często.
Zawsze od wymiany do wymiany było w normie.
W 3 roku zacząłem się skarżyć w serwisie na głośną pracę silnika na biegu jałowym (prawie jak D-4D).
Sprawdzili. I poinformowali mnie że jest za niski poziom oleju.
Od tamtej pory sprawdzam. Pije olej! Średnio 0,5 litra na 1000 - 2000 km.

Asiorpl a na jakim oleju jezdzisz od poczatku??Tzn co Ci zalali na pierwszym przegladzie???

takie spalanie oleju to raczej za wiele, w mojej Avensis D4D 2001rok i 160 tys dolewam ok 1litra na zmiane (15 tys) i takie spalanie jest w normie , 1litr na 5-6 to troche dużo , moze stan oleju jest za wysoki , powinien byc maksymalnie ok 1 milimetr od maxa na bagnecie , za duzo oleju to tez niedobrze