Witamączewnie
Proszę o pomoc.
Nabyłem ostatnio samochód Daewoo Nubira 1.6 SX. Był on już wyposażony w instalację LPG firmy Bedini z parownikiem 132E (sterowanego elektronicznie). Poprzednik był zadowolony bardzo z tej instalacji jednak ja mam z nią problemy.
Otóż początkowo samochód sprawował się dobrze, spalanie LPG ok 12l jazda miejska co jest OK. skoro E95 spala ok 10,5l.
Jednak Gdy samochód jest jeszcze ciepły i odpalam go na benzynie pracuje tak jakna 2 cylindrach. Szarpie i nie moze wejsc na obroty. A przełączenie na gaz odbywa się po przekroczeniu 2200obr/min. Jezeli szybko recznie przelacze na LPG to silnik pracuje elegancko, równo. Spalanie gazu wzrosło do ok 14l. Gdy samochod jest zimny odpala na benzynie bez problemu. Przełączenie na LPG tez bezproblemowo.
Mechanik doradza mi wymianę parownika ze wzgledu na długi okres eksploatacji -140tys km. Czy zamiast tego org. parownika moge zamontowac jakis tani zamiennik. Co polecicie. Aha problem z uruchomieniem cieplego silnika na benzynie znika jak odlacze akulumator na ok 5min....