Klima Pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mam takie pytanie ponieważ jak wlanczam klimę to przez pierwsze 15 min chłodzi ok ale później coraz słabiej?? nie mam pojęcia co może być czy klima musi sie co jakiś czas doładować??
Jeszcze takie pytanie czy wie ktoś może gdzie można tanio doładować klimę w warszawie lub okolicy??
pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: 0rafal0 dnia 2007-05-31 14:08:27 ]

Czynnik chłodzący powinno się wymieniać/uzupełniać najpóźniej co 2 lata.
Tyle mi wiadomo z teorii

Cytat:
2007-05-31 14:03:12, 0rafal0 pisze:
Witam!! Mam takie pytanie ponieważ jak wlanczam klimę to przez pierwsze 15 min chłodzi ok ale później coraz słabiej?? nie mam pojęcia co może być czy klima musi sie co jakiś czas doładować?? Jeszcze takie pytanie czy wie ktoś może gdzie można tanio doładować klimę w warszawie lub okolicy?? pozdr.

Klimę trzeba doładowywać. Najlepiej pojedź do serwisu to Ci tam od razu sprawdzą jak działa sprężarka bo może to ona też niedomaga. Jeśli długo jezdzisz bez uzupełnionego czynnika to mogłeś już sprężarkę dobić...
Ogólnie to koszty są spore... ja płaciłem w zeszłym roku 400 zeta za uzupełnienie klimy i wymianę filtra osuszacza czy czegoś tam...

Carinke kupiłem w styczniu więc nie wiem kiedy ostatnio klima była uzupełniana...
A i mam pytanie czy też tak macie ,że jak włączycie od razu klimę na szybę to wam zaparuje na parę sekund (nawet w upalny dzień)??

Cytat:
2007-05-31 21:24:11, 0rafal0 pisze:
Carinke kupiłem w styczniu więc nie wiem kiedy ostatnio klima była uzupełniana... A i mam pytanie czy też tak macie ,że jak włączycie od razu klimę na szybę to wam zaparuje na parę sekund (nawet w upalny dzień)??

Wygląda mi na wysycony filtr osuszacza, pewnikiem będzie do wymiany. Mi też się nie uśmiecha wyładować kasę na klimę, ale niestety chyba mus będzie. Przy okzaji parę dupereli tez się znajdzie.

pozdrawiam,

Cytat:
2007-05-31 21:38:45, Fiskomp pisze:
Wygląda mi na wysycony filtr osuszacza, pewnikiem będzie do wymiany. Mi też się nie uśmiecha wyładować kasę na klimę, ale niestety chyba mus będzie. Przy okzaji parę dupereli tez się znajdzie. pozdrawiam,

Raczej to bedzie zawilgocony filterek przeciwpyłkowy bo wilgoc z osuszacza nie przedostanie sie na zewnatrz wymiennika.Osuszacz mozna kupic za 134zł a nabicie klimy w moim rejonie srednio kosztuje ok.150zł.

A czy taki Osuszacz ciężko samemu wymienić??
A i jeszcze mam pytanie jakie elementy klimy trzeba co jakoś czas wymieniać??
pozdr.

Cytat:
2007-05-31 14:03:12, 0rafal0 pisze:
Witam!! Mam takie pytanie ponieważ jak wlanczam klimę to przez pierwsze 15 min chłodzi ok ale później coraz słabiej?? nie mam pojęcia co może być czy klima musi sie co jakiś czas doładować?? Jeszcze takie pytanie czy wie ktoś może gdzie można tanio doładować klimę w warszawie lub okolicy?? pozdr. [ wiadomość edytowana przez: 0rafal0 dnia 2007-05-31 14:08:27 ]

tzreba sprawdzic czy jest dosc gazu i czy chlodnica nie jest zabita muchami na amen.Jak gazu malo to nabic kolorem i zlokalizowac wyciek.

Cytat:
2007-05-31 21:24:11, 0rafal0 pisze:
Carinke kupiłem w styczniu więc nie wiem kiedy ostatnio klima była uzupełniana... A i mam pytanie czy też tak macie ,że jak włączycie od razu klimę na szybę to wam zaparuje na parę sekund (nawet w upalny dzień)??

Sprawdz czy waz gumowy odprowadzajacy wode[skropliny] spod parownika w mieszalniku powietrza nie jest zapchany czy zalamany....moze sie okazac ze wozisz wlasne jeziorko.

Ok
Dziękuje za pomoc..
Dzisiaj postaram sie sprawdzić wszystko, jak sprawdzę to napisze co było...
POZDRAWIAM!!

Cytat:
2007-06-01 07:36:50, Bigelektron pisze:
Sprawdz czy waz gumowy odprowadzajacy wode[skropliny] spod parownika w mieszalniku powietrza nie jest zapchany czy zalamany....moze sie okazac ze wozisz wlasne jeziorko.

Bigelektronku, napisz gdzie dokładnie zlokalizowany jest ten wężyk, niby jest ok, ale na przyszłość warto wiedzieć

Dzisiajbyłem na serwisku klimy, wychodzi na to że faktycznie warto max co 2 latka dopełnić instalację, moją niby jeszcze chłodziła, ale teraz to po prostu mróz

Odessali ,35 l czynnika, a wlazło ,80, więc prawie pół litra poszło w powietrze. Test wykazał, że instalacja szczelna. Zabuliłem 160 zeta i mam na razie spokój. Filtr kabinowy i odgrzybianie zrobiłem we własnym zakresie wcześniej.
Przy okazji wymieniłem olej, bo też już była pora i jestem lżejszy za wszystko o 285 zeta

W poniedziałek jestem jeszcze umówiony na regulacje zaworów, wymianę uszczelniacza półosi, bo trochu podcieka i świec.

19 czerwca odstawiam Carinke do zagazowania.

pozdroofki,

Rurka odwadniajaca z mieszalnika powietrza jest w dolnej czesci mieszalnika i wychodzi przez otwor w podlodze na pole...czesto ktos ja zrzuci lub zalamie przez gmeranie przy wykladzinie podlogowej i wtedy mamy potop pod nogami lub woda sie zbiera w obudowie mieszalnika.