Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2003-06-16 10:06:44 Co do wymiany przegubu elastycznego koledzy wszystko już powiedzieli. Nie rozumiem jedynie jaką opaskę trzeba przecinać. Zmieniałem to już 2 razy (w DF'ie i Polonezie) i nic nie przecinałem ![]() Przeguby wybijaj w ten sposób jak napisał Wyrwi (młotkiem ![]() |
![]() Tadfi Polonez Caro '96 Opole | 2003-06-16 13:02:01 Dzieki serdeczne wszystkim za podpowiedzi, trochę się boję wymieniać to sprzęgiełko, nie wiem czy sobie sam poradze, ale zobacze. jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-06-16 13:28:06 A jakie masz to sprzęgło z tulejką środkującą (tzw kamień) bazowaną w sprzęgle elastycznym (wtedy jest takie obudowane blachą) czy w końcówce wału - wtedy sprzęgło wygląda jak wielki gumowy obwarzanek-trochę kańciasty ale myślę, że skojarzenie jest dobre.
Jak to drugie to OK ale jak masz to pierwsze to masz kłopot bo go nie kupisz nowego i trzeba przerabiać na nowszy typ i wymieniać końcówkę wałka zdawczego (głównego) w skrzyni, nakrętkę oraz końcówkę wału napędowego-tą teleskopową. Zakładam wariant optymistyczny. |
![]() Wyrwizab (M) x | 2003-06-16 13:41:50 Fakt, predki ma racje, nie looknalem w twoj profil a pod awatarkiem masz tylko caro, a tu widze ze silniczek ciekawy i skrzynia z df (szkoda ze nie ma zdjec w profilu). Sa 2 typy, jeden wlasnie okragly obudowany blacha (starszy) i nowszy - po prostu gruba guma w ksztalcie 6-kata z otworami na sruby. jak zdecydujesz siewymieniac to daj znac, opisze ci krok po kroku co i jak. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-16 14:06:38 Panowie - drązki idealnie zdejmuje sie dwoma młotkami o jednakowej masie. nawala sie z przeciwnych stron w np. dźwignie przekładni albo w zwrotnice. Sworzeń jest mocowany na stożku i siły od młotków tak działają ze wyskakuje.
----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |