[elektryka] Problem z bezpiecznikiem nr 11 - wybija go

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dostałem takiego prv:
"Cześć.
Posiadam Essiego MKVII 95' Ghia Kombi, i mam probem, na dołkach wywala mi bezpiecznik nr. 11; jest to bezpiecznik od kontrolek na tablicy rozdzielczej i świateł drogowych; których jak "poleci" nie mam; nie należę do klubu więc nie mogę napisać na forum tego problemu;
- podświetlenie na desce jest;
nie działa wskazówka obrotomierza, wskazówka temp. płynu chłodniczego, kontrolki świateł mijania, brak "długich", i to chyba wszystko;

co może być powodem tego wywalania bezpiecznika?? z góry dziękuję za pomoc;

- jeśl możesz to umieść ten problem na forum;

thx "

Moja diagnoza to przetarta gdzieś izolacja, i na dołkach styka do budy i wywala bezpiecznik...ale skoro mnie poproszono o umieszcze to umieszczam, może ktoś wie jak rozwiązać sytuacje
Pozdrawiam
Kacper

Z tego bezpiecznika przewody rozchodzą się ze skrzynki bezpieczników, długie złącze zaraz nad bezpiecznikami (przewód fioletowo-żółty) do:

- obwodów "zapłonowe" kontrolek w zestawie wskaźników - wtyczka przy wskaźnikach, przewód fioletowy
- układu zasilania świateł drogowych w zespolonym - wtyczka przy zespolonym, przewód fioletowo-czarny
- włączników przednich (fioletowo-żółty) i tylnych (fioletowo-pomarańczowy) przeciwmgielnych oraz włącznika ogrzewania tylnej szyby (fioletowo-żółty)

Punkt łączenia tych przewodów jest pod deską rozdzielczą, w okolicach kolumny kierowniczej.