Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-18 11:57:18 Z tego co wiem nivki 1.7 mają już dwa wentylatory. Boreg a zagotowałeś już kiedyś nivke w terenie? ![]() |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-18 12:17:29 To może zainstaluj wentylatory od nowej nivki. Będą dwa i będzie oki. A może wystarczy przepłukać uklad chłodzenia. Jeśli śmigała kiedyś na wodzie to napewno się zakamieniła. Trzeba odpowiedni środek, poczekać, przepłukać i już lepiej. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Janusz-Mendrala Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2003-06-18 12:36:30 Niektore czolgi maja chlodzenie inzektorowe - tzn wylatujace spaliny wymuszaja przeplyw powietrza przez chlodnice na zasadzie inzektora. |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-18 12:53:03 A może większa chłodnica? To też by się ładnie zachowało.
A wentylator nie pracuje cały czas więc o prąd się nie martw. ![]() |
![]() Remik Łada Samara 2108 Pruszków | 2003-06-19 08:49:32 moim zdaniem tez masz zanieczyszczony układ chłodzenia a moze poprostu same radiatory chłodnicy masz juz zalepione przez błoto i owady i wystarczy zrobic z tym porzadek bo mysle ze jak nie bedzie sprawne układ chłodzenia to same wentylatory napewno nie pomoga |
wiher Wrocław | 2003-06-19 13:55:51 O take instukcyje nam chodzilo ![]() tylko jedno male pytanko:jak juz bawimy sie z woda (po tych paru dnaich i spuszczeniu przez waz... "Znowu zagrzać silnik (do włączenia wentylatora) i znowu spuścić (chłodnica, blok)." spuszczac przez "oryginalne" kurki czy tez metoda zdejmowania weza... no i z tego co rozumiem za kazdym razem przed spuszczeniem odczekac az silnik wystygnie.. tak tylko pytam... ole zapytac jak potem oparzenia leczyc... |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-06-19 14:39:01 Spuszczać też "metodą węża" i na gorąco. Jak zdejmiesz węża to duży strumień lepiej zabiera ze sobą wszelakie śmieci. A na gorąco, żeby pociągnąć śmieci z bloku póki termostat jest otwarty. Termostat dość szybko się przymyka.
Jak zerwiesz szybko węża to się nie poparzysz ![]() ![]() Silnik przestudzić przed ponownym zalaniem. Gwałtowne nierównomierne ochłodzenie może spowodować odkształcenia metalu. Dalej chyba nie muszę pisać... ![]() W razie wątpliwości wal śmiało. Pozdro. |
![]() Remik Łada Samara 2108 Pruszków | 2003-06-20 21:26:32 odpowiem nigdy nie czysciłem w ładzie ale nieraz robiłem to w innych autkach wiem ze nie jest to idealny srodek ale czasem pomaga a ze strumieniem fakt to trzeba uwazac i to mocno ![]() |
![]() AndrejS Niva Sosnowiec | 2003-06-22 13:22:20 A spróbowaliście czyścić kamień starym sposobem gospodyń domowych czyli roztworem ooctu? Mały wydatek, w Alfie mi pomogło. Teraz też zaczyna mi się Niva grzać, wlałem ostatnio kranówkę bo płyn wywaliło. Spróbóję octu, a póżniej wymiany płynu. Wentylator dodatkowy mam przygotowany do montażu, ale rok temu przejeździłem całe lato w Chorwacji i nic się nie działo. Dlatego zrobie płukanie i wleje nowy płyn Quaqer Stat'a. Na nim właśnie jeździłem bez problemów z przegrzewaniem. Firma zaleca mieszać koncentrat z kranówką! Ja leje z destylowaną, bo przy kamieniu w układzie powinien być lepszy efekt. |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-06-22 22:04:40 Mówiąc nowa nivka mam na myśli nivke z ok 2000r z silnikiem 1.7. Taką śmigałem i wiem że ma dwa wentylatory. |