Witam byłem ostatnio u mechaniora i bzyczał cos ze mam gaznik do wymiany, troche mi go rwie bez ssania ale jak juz sie rozgrzeje działa ok, czasem gasnie (wolne obroty 9-10 ) , zna ktoś moze stronke bo nie moge znalejsc jak to wszystko poogarniac? przepustnice podszlifowac gardziele itp. i czy powinienem cos wymienic? fiacinka zrobiła jak narazie 69 tys km wiec gaznik ogolnie powinien sie nadaweac do uzytku, mam nadzieje...
[ wiadomość edytowana przez: faownik81 dnia 2007-07-12 01:16:00 ]

Ta zielona zawiera to co wydanie '79 + informacje o zmienionych w trakcie produkcji podzespołach. Np 9-diodowy alternator, czy wersje z silnikiem Poloneza. Ja to mam w kolekcji kilka wydań z różnych lat.
Ustawienie na 1000 lub nawet na 1200 zmniejsza zużycie paliwa, poprawia ładowanie i płynność pracy silnika. Na ssaniu nie powinien gasnąć i szarpać, a bez niego ma prawo. Tylko w bardzo gorący dzień nie nagrzany silnik bez ssania w miarę ładnie chodzi. Na regulację wolnych obrótów to warto podjechać do warsztatu w którym mają analizator spalin, lub (jeśli ma się jeszcze gaźnik bez tych bajerów od hamowania silnikiem) pokręcając wkrętem składu mieszanki ustawić na jak najwyższe póki co. (Potem je można zmiejszyć wkrętem regulacji położenia przepustnicy).
)