Jak to w sumie jest z tą mocą??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam fakt faktem składaka ale w dowodzie jest moc w KW czyli 52 KW. Co według przelicznika daje 70.700300 HPM (horse power metric). Według zapewnień mechanika po montażu strumienicy i stożka oraz z tym wydechem moc wzrosła do 80 HPM. Tylko czy to jest mozliwe bo coraz więcej ludzi wybałusza gały i już sam nie wiem?? Faktem jest żę auto stało się żywsze- może i po szlifie głowicy i wymianie pierścieni.

Po pierwsze to nie licz, ze 15 letnie auto bedzie trzymalo serie. Napewno pare konikow zdechlo w ciagu tych lat.
Po drugie zeby dolot+wydech daly porzadany skutek musza byc naprawde dobrze zrobione i w zadnym razie nie dadza Ci takiego przyrostu mocy (ponad 10%)
Po trezcie nie sugeruj sie tym jaka moc masz wbita w dowodze, bo ja mam wbite jakos 105KM a mam XR3i czyli 130KM (mowie o dancyh fabrycznych)
A po czwarte jak chcesz znac moc auto to jedz na hamownie. Nie ma innego sposobu. Jak modyfikujesz auto to jest to jedyny sposob aby sprawdzic czy warto bylo zrobic dana przerobke. Ja sie zbieram na hamownie i zbieram ale pojade dopiero po wyjezdzie wakacyjnym, zeby kasy najpierw na wakacje starczylo

mi tam na mocy narazie nie zależy ale zastanawia mnie to

Cytat:
2007-07-29 23:20:43, paco_84ET pisze:

Według zapewnień mechanika po montażu strumienicy i stożka oraz z tym wydechem moc wzrosła do 80 HPM.

chyba najwyzszy czas zmienic mechanika obstawiam,ze po montazu strumienicy moc raczej spadla.

Cytat:
Według zapewnień mechanika po montażu strumienicy i stożka oraz z tym wydechem moc wzrosła do 80 HPM.

Link

Poczytaj sobie.

No to mechanik blysnal wiedza, albo chcial cie na duchu podniesc. Najczesciej po takich modyfikacjach to tylkowlascicielowi sie wydaje ze jest to auto zwawsze i lepiej jezdzi a najczesciej jest odwrotnie.
Zeby wydech podniosl dlikatnie moc to trzeba byloby go wymienic w calosci poczynajac od kolektora i musialby zrobic to zaklad ktory sie w tym specjalizuje i dobierze nam do konkretnego silnika wydech.
A co do filtra stozkowego to moze on naprawde min. podniesc moc ale to tylko hamownia wykarze. te filtry jednak maja jedna wielka wade - otoz prawie nie oczyszczaja powietrza, taki sam efekt daje jakbys go wogole nie mial.