Cieknie olej po lewej stronie skrzyni w V6 z czego ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam taki problem cieknie mi olej po lewej stronie skrzyni w v6 i tak sie zastanawiam skad to moze byc ?? wczesniej myslałem ze to uszczelniacz wału ale to za mocno. Wczoraj obejrzalem samochod od dołu i centralnie nie mam pojecia skad to moze byc. pokrywy sprawdzalem. cewka wyglada od dolu jak nowa. moze to byc z uszczelki pod glowica ?? czy z chlodnicy oleju ?? Silnik chodzi idealnie. płynu z chlodniczego nie ubywa nie jest wymieszany z olejem. Mial ktos podobny problem moze ?? I tak zastnawiam sie z ktorej strony sie za to zabrac ??

Wytrzyj dokładnie silnik od dołu benzyną i obserwuj skąd leci. Z uszczelniacza wału może dość znacznie cieknąć... Może być spod wymiennika ciepła olej/woda ale może być też spod pokryw, od wewnątrz (od strony kol ssącego) i ścieka po silniku...
Wyjmij fajki ze świec i zobacz czy nie są w oleju.
Ciężko wyczuć.

pokrywy od strony kolektora ssacego czyste. kable tez czyste.
Jedna osoba podsunela mi pomysl ze rurki od chlodnicy oleju ktore wchodza w blok z lewej strony silnika. i pod wplywem jazdy leje sie na skrzynie. jutro umyje silnik i skrzynie od dolu i wtedy popatrze...jeszcze lukne na epc w ktorym miejscu dokladnie sa te rurki od chlodnicy.

Cytat:
2007-08-01 16:30:41, homer171 pisze:
jeszcze lukne na epc w ktorym miejscu dokladnie sa te rurki od chlodnicy.

Nad filtrem oleju

Dzisiaj ogladalem blok silnika luzem i watpie zeby to z tych rurek wchodzacych w blok. raczej to z rurek ktore wchodza w chlodnice i to z tej tylnej. w weekend wyjme wszystkie kolektory i zobacze czy to ta nieszczesna chlodnica. a jak nie to jedynie co to glowica zostaje ale silnik pracuje rowno nie ma zadnych wskazan na glowice ale to roznie bywa...

homer daj info please jak to się skończyło...

...mam to samo

...ok, już po rozmowie - zaraz sprawdzę czy to to...

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2010-04-27 14:12:16 ]