Cytat:
|
2007-09-05 18:42:19, PDD pisze:
witam, nie znalazłem nic na forum o tym problemie więc pytam ekspertów .. kilka dni temu zauważyłem w czasie jazdy, ze wskazówka temperatury wychyliła się znacząco ponad standard czyli ponad ok. 1/2 skali. po chwili była już w okolicach maksimum. na szczęscie właśnie dojechałem do pracy ( całe 10km). po podjechaniu do fachowca ten stwierdził że musi to być uszkodzenie uszczelki pod głowicą silnika przez co spaliny przedostają się do układu chłodniczego i podgotowują go. dodatkowo, zauważyłem znaczny ubytek oleju - dotąd przez ok. 13tys. po wymianie nie obniżył się ani o milimetr a teraz (15tys.) do połowy skali. pytanie: czy to na 100% uszczelka głowicy bo koszt wymiany tej cholery wg fachowca to 1300PLN włączając "splanowanie" samej głowicy by ją lepiej spasować - oczywiście masakra dla mojego portfela. proszę o sugestie + ewentualnie info o sensownym warsztacie w okolicach Wrocławia. pozdrawiam,
|
|
Moze to byl kucharz a nie mechanik.....co to za brednie o spalinach podgotowujacych silnik.
Powodem podniesienia wskazowki moze byc
1 uszkodzony czujnik temperatury wskaznika na desce
2 uszkodzony czujnik wlaczajacy wentylator na chlodnicy
3 zablokowany termostat w pozycji zamkniety
4 zapowietrzony uklad chlodzenia
po pierwsze to trzeba sprawdzic.
po drugie czy wyrzuca plyn na zewnatrz, jak tak to ile musiales dolac?
czwarte ile ubylo oleju na bagnecie z maxa do polowy czy z 3/4 do2/4.
Czy rzeczywiscie ubylo oleju a nie np sprawdzales czwile po zatrzymaniu silnika na nierownym podlozu i wyszedl blad odczytu stanu.
Jezeli ubywa oleju 1 litr na 1000 km to silnik raczej kopci i spaliny smierdza palonym olejem a na swiecach widac charakterystyczny nalot.jezeli go nie spala,a ubywa to gdzies sie podziewa np do plynu chlodniczego-tluste oka jak w zupie.
Wreszcie czy sa przedmuchy z cylindra do ukl.chlodzenia czyli czy obserwujesz gwaltowne wyrzucanie plynu do naczynia wyrownawczego po uruchomieniu zimnego silnika az do momentu kiedy temperatura zaczyna przekraczac znaczaco polowke skali ,bo wtedy to normalne.
Tak wiec trzeba najpierw sprawdzic te pare szczegulow zanim mozna stwierdzic ze uszczelka padla.
Sprawdzal cos? czy tak sobie wysnul teorie o globalnym ociepleniu i dziurze ozonowej w glowicy?