MotoNews.pl

Drgania podczas ruszania i przy 80

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

od dłuższego czasu mam taki dziwny objaw podczas ruszania po dłuższej jeździe na 1 i 2 biegu czuć wibracje tak jakby coś przeskakiwało w układzie dzieje się to od roku i nic nie pogarsza. W zasadzie objaw podobny do uszkodzonego przegubu ale to chyba już dawno by się pogorszyło a tu nic Tylko jak gdzieś dalej jade i na dworze jest ciepło.Ma to ścisły związek z nagrzaniem podzespołow .Zima objaw przy ruszaniu nie występuje za to mam wtedy wibracje około 80- 90 km na godzine które nie występują latem
Może ktoś miał podobną sytuację bo nie wiem za co mam się chwycić

jak się nie pogarsza to zostaw w spokoju...
rozgrzebiesz pół samochodu, wydasz majątek a i tak pewnie nie znajdziesz

no chyba, że lubisz jak wszystko jest na cacy z Omesią

Cytat:
.Zima objaw przy ruszaniu nie występuje za to mam wtedy wibracje około 80- 90 km na godzine które nie występują latem

zmień opony zimowe na nowe powinno pomoc..

Cytat:
od dłuższego czasu mam taki dziwny objaw podczas ruszania po dłuższej jeździe na 1 i 2 biegu czuć wibracje tak jakby coś przeskakiwało w układzie dzieje się to od roku i nic nie pogarsza.

telepie całym autem..??, ale z tym przeskakiwaniem w układzie to już niewiem i niewiedzą nawet najstarsi..
opisz coś, w jakim układzie: hamulcowym, napedowym , kierowniczym...??!?

pozdrawiam

Oponki były zmieniane i nie ma to nic z nimi wspólnego
teraz zaczeły się zimne dni to już warkot jest spory ale jest wyraźniej głośniejszy na załadowanym aucie i po puszczeniu gazu lub przy jeździe na luzie tego zapomnialem dopisać czy czasem to nie podpora wału ??

Kolego, nadal nie wyjaśniłeś jaki warkot, z kąd i gdzie..??
pisałeś też o jakichś wibracjach, chyba zamieszałeś troszeczke, więc weź się w garść, napisz jak trzeba bo inaczej temat kibel..
Nikt tu niejest telepatą...

Drgania sa wyraźnie z układu napędowego a warkot przypomina odgłos uszkodzonej opony na początku tak myślałem ale juz 2 razy były wymieniane i jak bylo tak jest .Po prostu głuchy dźwięk i wibracje całej budy dochodządzy z tyłu pojazdu i tylko jak jest zimno na dworze

zerknij na wał zaraz za skrzynią biegów powinno być na nim takie jakby kolo zamachowe oglądnij to czy jest ok bo to u mnie siadło i przy 80 to dawało efekt nie wyważonych kół drgało auto

A w dyfer zajrzałeś? Olej jest?

Mam sytuacjępodobną. Najbardziej odczuwalne to jest w korkach. ALe machanicy stwierdzili luz na kole zamachowym. W innym poście o tym pisałem. Jednak Klubowicze, którzy wydali później swoje opinie, nie są tego tacy pewni.
Koszty wymiany ( a nie ma zamienników) są kosmiczne. łącznie ponad 3 tys.
W kazdym razie nikt nie poleca zabierania się do tego. Trzeba poszukać naprawdę dobrego mechanika, który wie o co chodzi. I nie będzie się uczył na Twojej Omie.
Pozdrawiam