Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-06-30 20:23:49 nie wiem dlaczego tak sie dzieje, moze glupieje bo gdzies styku nie ma, czujnik jest kolo kopulki zaplonowej z tylu silnika wkrecony w taki metalowy kruciec?? rurke ??, ale to ten do ktorego dochodza dwa kable bo jest tez tam czujnik z jednym kabelkiem, ten jest do wskaznika na tablicy |
putynek Szczecin | 2003-06-30 20:28:02 Dzięki za informacje, nie wiesz przypadkiem jak go sprawdzić?
Pozdrowienia |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-06-30 21:00:01 czujnik jest typu termistorowego, wiec jego rezystancja zmienia sie wraz ze zmiana temp. ale co jak dokladnie czy maleje ze wzrostem temp. czy rosnie to nie wiem (typ termistora PTC ,NTC ??) i w jakim zakresie tez nie wiem ![]() |
![]() SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2003-06-30 23:34:57 Putynek a skad wiesz ze pokazuje tylko taka temperature ?
Mozesz wejsc na stone Erpesa tam jest skan z ksiazki jak sprawdzic wszystkie czujniki |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-07-14 13:50:31 Jak napisał andrzej to hjest typowy termistor. W temeraturze koło 90 stopni powinien mieć rezystancję jakieś 200 omów czy coś około. Ogólnie to rezystancja maleje ze wzrostem temperatury. najlepiej mierzyć to odpinając wtyczkę z kompa. Wtedy widzimy taką erzystancę jak komp. W tym przypadku każda rezystancja dodana szeregowo z czujnikiem odbierana jest jako niższa temperatura dlatego stan połączeń jest równie istotny. Napisz też jal przy tym zachowuje sie wskażnik na desce rozdzielczej. MOże on też szaleje i to może wina układu chłodzenia a nie czujników. |