Witam.
Radzę Ci iść do adwokata. niewielkie koszty porady. na urzędników tylko adwokat. Tego mnie nauczyli Niemcy bo także tam prowadze działalność.
Cytat:
|
2007-11-01 00:24:45, marcinsemaj pisze:
Cześć, mam pytanie jak w temacie. Ja właśnie ściągnąłem auto ze Słowenii i w Polsce zaczęły się urzędowe problemy. W słowenii auto było wyrejestrowane zanim jeszcze je kupiłem. Sprzedający oddał do urzędu bieżące tablice i dostał spowrotem dowód rejestracyjny z pieczątką "samochód został wyrejestrowany". Jak z nim poszedłem do urzędu po tablice celne, to zabrali stary dowód(ten z pieczątką o wyrejestrowaniu) i wydali nowy (na moje imie i nazwisko orac tablice celne) z datą ważności do 5.11.2007. Powiedziałem, że ten stary mi jest potrzebny ze względu na informację o wyrejestrowaniu, ale urząd słoweński stwierdził, że nie może mi tego dać i jedyne co mogą dla mnie zrobić to xero z pieczątkami "Ta kopia jest identyczna z oryginałem" oraz pieczęć urzędu "Republika Słowenia urząd...". Jak się dziś przekonałem (po rozmowie z naczelnik wydz. komunikacji) nawet z pieczęcią wagi państwowej w Słowenii ta kartka papieru jest tylko xerem a nie dokumentem i nawet na to nie chcą patrzeć. //tu pytanie: czy polska może niehonorować czegoś honorowanego w innym kraju UE? // Dowiedziałem się, że bez dokumentu, z którego będzie jasno wynikało, że pojazd został wyrejestrowany w Słowenii (czytaj będzie napisane "POJAZD WYREJESTROWANY"), nie zarejestruję auta. Nie mam jeszcze tłumaczeń przysięgłych, ale słoweński dowód rejestracyjny (na moje nazwisko, adres i tablice celne ) ma tylko datę ważności i nie ma jasnej informacji (napisanej dużymi literami dla polskiego urzędnika), że auto wyrejestrowano w słowenii, bo de-facto auto jest zarejestrowane w Słowenii na mnie z moim polskim adresem... a data ważności dokumentu wcale nie świadczy o wyrejestrowaniu auta ze słowenii. A co gorsze dowód rejestracyjny na tablice celne wygląda identycznie jak normalny słoweński dowód rejestracyjny. Czuję, że jak już dostanę tłumaczenia, będę miał wielką batalię na Grochowskiej... Jak zarejestrować tego pięknego passata uczestnicząc w jak najmniejszej liczbie konfliktów w urzędasami?? Pozdro, Marcin [ wiadomość edytowana przez: marcinsemaj dnia 2007-11-01 00:25:20 ]
|
|