MotoNews.pl

Avensis D4D 2001 jak precyzyjnie odczytać poziom oleju?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie jak precyzyjnie sprawdzić stan oleju? jak wyjmuję bagnet to jest on cały w oleju nie mam na nim wyraźnie zaznaczonego stanu stan ten występuje szczególnie przy wymianie oleju jak jest go dużo w miarę eksploatacji jest troszkę łatwiej. Czy ktoś ma jakiś sposób patent na pomiar oleju (może jakiś specjalny sposób wyciągania bagnetu - no nie wiem, może na coś szczególnie trzeba zwrócić uwagę?

wyjąć bagnet, wytrzeć, wsadzić, wyjąć, odczytać stan... tak się robi w każdym aucie...

Cytat:
2007-11-19 09:58:38, marcinm pisze:
wyjąć bagnet, wytrzeć, wsadzić, wyjąć, odczytać stan... tak się robi w każdym aucie...

I przy wymianie nie zalewać na maxa bo potem są takie lub inne (gorsze) jazdy...

Pozdrawiam

To musi byc bracie o polnocy poprzedzajacej pelnie.....trzeba splunac przez lewe ramie uprzednio dobrze odchrzaknawszy,nastepnie przyczernic twarz sadza z komina zamieszana w niedzwiedzim sadle,zagniesc w pajeczyne,dodac swiezo wyluskane oko ropuchy.
Ustawic powoz na rownym podlozu przynajmniej 10 klepsyder po ostatniej przejazdzce,aby oleum dobrze splynelo.
Dobyc bagnet ,otrzec w chuste niewiasty dziewicy,a nastepnie wepchnac z powrotem w czelusci i nim puchacz nocny lowca w locie mysz pochwyci ...dobyc go,a nadmiernie oczyma nie wywracajac okrecic bestie wkolo, wzroku nie spuszczawszy z oleum.
Oleum bywa wszak podstepne i z jednej strony obaczysz wyraznie granice powyzej ktorej bagnet ow suchy bedzie,zas z drugiej strony caly unurzany w oleum bedzie.Ty zas badz przebiegly i zwiesc sie pozorom nie daj

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Do Katowic nie mam daleko, to chyba podrzucę Ci mój monitor do wyczyszczenia okrutnie w śmiechu opluty, a rachunek za mazidła na bóle gnatów prześlę zeskanowany bom ze stołka zleciał i potłukł się okrutnie
Genialne.
Pozdro.

Witam
nie ma z czego się śmiać mam ten sam problem, wycieram bagnet po 10 razy i za każdym razem jak wyciągam to jest umazany olejem na długości mniej więcej 5cm od końca, i za każdym razem wychodzi mi inny odczyt. Czy może to być wynikiem zbyt dużego poziomu oleju ?????

Mogłeś wlać zbyt dużo, może przebijać ci płyn chłodniczy i mieszać się z olejem przez co podnosi jego poziom trzecia możliwość to częsta jazda na krótkich trasach co skutkuje dostawaniem się dużej ilości wilgoci do oleju i podniesieniem poziomu na bagnecie

po różnych kombinacjach, jakie testowałem z wyjmowaniem bagnetu, najlepiej z samego rana jak olej jest odstały, przy pierwszym wyjęciu bagnetu na jednej ze stron mam 9wydaje sie) właściwy odczyt, druga strona pozostaje nadal umazana na 3-4 wysokości bagnetu, ponowne wkładanie i przecieranie nic już nie daje - bagnet jest wtedy cały umazany , tak myślę, że może jest wynikiem opierania sie bagnetu o ścianki ??? Płyn chłodniczy w moim przypadku raczej tam sie nie dostaje bo jego poziom od dłuższego czasu bez zmian.

[quote]
2008-01-04 08:06:54, kobar76 pisze:
po różnych kombinacjach, jakie testowałem z wyjmowaniem bagnetu, najlepiej z samego rana jak olej jest odstały, przy pierwszym wyjęciu bagnetu na jednej ze stron mam 9wydaje sie) właściwy odczyt, druga strona pozostaje nadal umazana
To wlasnie mialem na mysli piszac ze z jednej strony caly unurzany w oleum bedzie ,a z drugiej mozna odczytac wlasciwy poziom.
Zas kolega Juras zostal wielokrotnie oszukany przez podstepne oleum

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer