Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-01-05 22:30:08 Cewka. |
olo767 Lublin | 2008-02-18 23:17:40 Witam.
Mam podobny problem z Cariną E 1,6B +LPG. Jak ją odpaliłem miesiąc temu rano , to pochodziła z 20 sekund i zgasła.Do dzisiaj nie chce zapalić. Nie ma iskry na świecach, nie ma iskry po cewce( przed aparatem zapłonowy), a do cewki dochodzi napięcie 12V. Odkrecałem świece, czuć benzynę. Po przekreceniu kluczyka w stacyjce swieci sie kontrolka akumulatora, kontrolka ciśnienia oleju, kontrolka (okrągłe kółko z wykrzyknikiem) i kontrolka silnika, kontrolka ABS i kontrolka silnika, która przy kręceniu gaśnie.Auto odpala zawsze na benzynie, dopiero po nagrzaniu przełącza sie na gaz. Zaprowadziłem samochód do elektryka.Posprawdzał cewkę, przewody wysokiego , aparat zapłonowy, świece, poprześwietlał- tak powiedział- wszystkie przewody, połączenia, bezpieczniki. Według niego na 90% padł komputer sterujący. Na szczęście nie wziął za to kasy(kolega kolegi), ale to małe pocieszenie bo samochód, jak stał tak stoi. Do tego jeszcze mam kupca na samochód , ale na działający. Zapomniałbym dodać , że na domiar złego rozładował mi się akumulator w samochodzie, tak więc pamięć mam czystą w kompie. Czy to pech , czy złośliwość rzeczy martwych?? Ludzie pomóżcie!! [ wiadomość edytowana przez: olo767 dnia 2008-02-18 23:27:49 ] |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-02-19 14:23:03
Jak mi moja tak zrobiła to musiałem wymienić cewkę ![]()
Z tego co kojarzę, to w 1,6 padały też czujniki położenia wału. Komputer sterujący i moduł sobie na razie odpuść. Pozdro. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-02-19 20:33:26
Jakby padl czujnik GMP to wtryskow tez nie taktuje. Jak juz strzelac to na 90% stawiam na cewke zaplonowa,9% instalacja ,1%komputer. Jak sprawdzil cewke HV bo jak przemierzyl to znaczy ze guzik sprawdzil ![]() Stare komputery w Toyotach mogly pasc tylko w przypadku zrobienia tegiego zwarcia przez gaziarzy.Samoistnie ...nigdy. Po 2000 roku oczywiscie rzecz wyglada odwrotnie. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-02-19 20:36:24
Zakladam oczywiscie ze nie urwal ci sie pasek rozrzadu...co?? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
olo767 Lublin | 2008-02-19 21:55:46 Witam.
Toyota Carina E 96r produkcji. Cewkę sprawdzał elektryk . W książce do tego modelu napisano: rezystancja uzwojenia pierwotnego:0,42 do 0,54Ohma, a wtórnego od 7,9kOhma do 12.3 kOhma. U mnie na pierwotnym jest 1 Ohm na wtórnym 11kOhmów. (między wyjściem wysokiego nap. , a jednym z wejść). Paska nie sprawdzałem , zrobię to rano. Samochód kupiłem przy przebiegu 117000km ,mam książkę serwisową(samochód kupiony w Polsce od nowości, jestem drugim właścicielem) , więc myślę że go chyba wymienili w serwisie. Teraz ma ok 150000km Dzisiaj rozmawiałem z innym elektrykiem i powiedział że to może być Czujnik położenia wału korbowego, tak jak napisał PERZAN. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-02-19 22:46:57
I co z tego ze uzwojenia maja rezystancje jezeli bedzie przebicie i cewka generuje wysokie napiecie tyle ze iskra zamiast na swiecy przeskakuje wewnatrz obudowy cewki HV-tylko podmianka daje pewnosc niestety. Napisales ze smierdzi benzyna a wiec wtryski podaja,ale sprawdz czy swiece sa mokre po kreceniu.Jezeli by padl czujnik walu to wtryski nie podawalyby paliwa. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
olo767 Lublin | 2008-02-19 22:59:38 Witam.
Na temat cewki mówie to co mi powiedział elektryk. Postaram sie gdzies załatwic drugą i podmienić. Czy to musi być idealnie taka sama?? Co do świec to były mokre kiedy wykrecałem i czuć było benzynę. Przypomniał mi sie jeden szczegół . Z pół roku temu pojechałem na myjkę automatyczną i już z niej nie wyjechałem. Musiałem scholowac samochód na parking koło domu. Nie chciała odpalic. Rano na drugi dzień posprawdzałem iskre , poczyściłem świece i jakoś zaczęła palić , chociaz był kłopot z obrotami na biegu jałowym- falowały, a własciwie to jakby gdzies gubił się zapłon. mniej więcej po tygodniu pojechałem do autoryzowanego zakładu diagnostyki samochodowy i tam zrobili mi diagnostykę- mam wydruk w domu. |
olo767 Lublin | 2008-02-19 23:07:07 c.d.
W pamięci były dwa błędy: jeden czujnika położenia przepustnicy- wyczyścili, bo był niezły syf w środku, a drugi z sondy lambda- sonda "leniwa" wolna. Błędy skasowano.Na wydruku jest: - komputer sterujący- dobry -układ podciśnieniowy- dobry -świece zapłonowe- dobre -przewody wysokiego napięcia- dobre -sygnały sterujące- prawidłowe wyniki końcowe: stan silnika dobry Zalecenia i uwagi: stała kontrola sygnalu sondy lambda |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-02-20 22:30:42
Zawsze mnie bardzo ciesza takie wydruki sa takie szczegolowo ogolne i ogolno szczegolowe ![]() Jak zwykle wszystko dobre tylko auto nie pali. Podejrzewam ze jezeli po myciu nie odpalil to problem byl juz wtedy z kablami.Jak kable sa stare i swiece to czesto cewka nie wytrzymuje i dostaje przebicie,nie twierdze ze tak jest w tym przypadku ale jest to bardzo prawdopodobne. Kody z TPS i sondy pewnie beda nadal bo masz gaz.Niektore instalacje gazowe powoduja wyrzucanie kodu bledu wszystkiego w co sie wpieli gazownicy. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
olo767 Lublin | 2008-02-20 22:58:01 Witam
Wydruk robili mi jak samochód jezdził, tylko był problem z obrotami. Mówiłem wtedy elektrykowi o tym przypadku na myjni i kazał mi przyjechac jak samochód rzuci palenie. Teraz nie wiem czy holowac samochód do niego, czy bawic sie samemu dalej. Apropo cewki: kupic nową , czy używaną?? Tylko jak sprawdzic czy ta używana będzie dobra?? |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2008-02-21 15:52:05 Najlepiej wepnij ją komuś znajomemu z dobrym autkiem i sprawdzisz.Znajdziesz chyba kogoś z klubu w Lublinie. |
![]() wojber ->Toyota Parking Only<- Carina Nowy Sącz | 2008-03-18 22:21:34 mam putanko czy Ori83 i olo767 doszli dlaczego nie chca autka zaplac?
wydaje mi sie ze u mnie wynikła podobna sytuacja i tez w warsztacie nie wiedzą co jest ![]() |
marchewkazdwola toyota carina e zduńska wola | 2008-03-19 19:22:08 witam
u mnie tęż poległa cewka a objawy takie same zapalił zgasła...............i następnym razem odpaliła po wymianie cewki pozdrawiam |