MotoNews.pl

Jakiego producenta akumulator wybrac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,

Zakladam nowy temat, zeby rozruszać forum Jutro bede kupował akumulator i chciałbym wiedziec w co zainwestować swoje 350 zł. Wiem już że tym razem kupie 55 Ah zamiast 62 Ah ze wzgledow czysto ekonomicznych.

Jakiego producenta polecacie, czy mam sie obawiac kupowania akumulatora w markecie i na co mam zwrocic uwage?

No, w markecie chyba nie kupowalbym....

Ja mam Akuma comfort 55Ah/480A i jestem zadowolonym (ale prawda, nie ma ja dlugo..) Tata mial tez Akuma i on byl zadowolony...

edit: przepraszam, placilem wiecej...

[ wiadomość edytowana przez: Ladusa dnia 2008-01-17 18:52:44 ]

Ja tam bym polecil Centre. To sa wedlug mnie dobre aku.
A moze ZAP Piastow (ta firma jeszcze egzystuje? )

Witam
Co napisałem w innym temacie, do Temperki kupiłem jakiegoś no name w Realu na Wzgórzu, wiem też że jest promocja Kaufflandzie na Jenoxy, coś nie mam przekonania do firmówek od jakiegoś czasu, nigdy nie kupowałem super akumulatorów, ale jakoś nie miałem złych doświadczeń w tej materii, zasada prosta - nie dopuszczac do głebokiego rozładowania. w razie rozładowania szybko doładować, używać swiateł cały rok

Ten aku, ktory sie skńczył to 3ci aku w moje Ładzie. Pierwszy, oryginalny chodził 10 lat :O. Potem byl ZAP, ktory z własnej winy zajechałem, bo akurat trafił na czas kiedy miałem problemy z ładowaniem i czesto go łądowałem i do tego padła cela. No i ten ZAP, w ktorym padła cela. Wiec do ZAPa już rzaczej nie powrócę.

Wlasnie wrociłem z Makro i kusi mnie Bosch za 280 zł. Sa tez jakieś noname za 220 albo 260 zł. Jutro podzwonie po sklepach i zobacze co mi moga zaoferowac.

w markecie lepiej nie kupować bo oni biorą takie ilości, że nie wiadomo ile stał w magazynie. Co do firmy to polecam-Centra, ZAP Piastów lub Akuma.

centra futura
3 lata gwarancji
duży prąd rozruchowy
przy 55ah, coś koło 600 amperów(?) p. rozruchowego
za swój rok temu zapłaciłem ok 220 zł
z racji podwyżki cen ołowiu ceny akumulatrów jakś czas temu poszły w górę

Kupiliśmy Exide ale jakąś mocniejszą wersję ( nie pamiętam co tam jest w nazwie)i jak na razie spisuje się bardzo dobrze

ja w maluchu mialem najtanszego budgeta z makro ktory bez zadnego problemu wytrzymal do konca krecenie na zajebiscie duzej kompresji.
teraz we wrzesniu kupilem carjacka do bmw i tez nie mam z nim problemu.

Caj Jacka widziałem w Makro - ceny przyzwoite. Excide musze poszukać kto tym handluje w Gdyni. Centra Futura - poza moimi możliwościami finansowymi (coś koło 400 zl). Aku 55Ah kosztuja teraz w normalnych sklepach cos kolo 325-400zl zaleznie od producenta.

mam EXIDE aku w swojej 21072!gdy kupowałem ją 3 lata temu to był kompletnie rozładowany(auto stało ponad rok nieużywane)!wziąłem go i porządnie naładowałem i już jeżdzę 3 rok!chociaż bałem się tej zimy ale skubany do -10 jeszcze kręci bez problemu!w sumie ma coś ok.6-7 lat
do 2103 też chyba kupię Exide

Proponuje Centra ale zwróć uwage na prąd rozruchowy czym większy tym lepiej ja uważam że minimum np. dla akumulatora o pojemności 55 Ah prąd rozruchowy według DIN wynosi 266 A, a według normy amerykańskiej aż 423 A. Pamiętaj że w zimie prąd rozruchu docenisz im większy tym lepszy pozdrawiam
P,s
Można przyjąć, że zimą akumulator traci średnio około 1 procent swej pojemności i prądu rozruchowego na spadek temperatury o 1 stopień C. Tak więc w okresie zimowym akumulator z powodu spadku temperatury, może być o 50 procent „słabszy niż latem”. Producenci akumulatorów ołowiowych określają trwałość tych urządzeń na 6 - 7 tysięcy uruchomień, co w praktyce przekłada się na 4 lata eksploatacji.

[ wiadomość edytowana przez: jjjanek1 dnia 2008-01-18 06:47:11 ]

Raczej boscha bym nie polecal - choc myslalem zawsze ze to dobra firma. Ale - do hondy zmuszony bylem zakupic wlasnie boscha-wiesz Leszku pewnie dla czego I po 2 latach(gdzie jedna zima byla jakby jej nie bylo) padl - trzeba bylo lada jechac po honde. Podjechalem z glupia, do akumulatorowni-tam zreszta gdzie kupowalem tego boscha - i mowie co i jak - pan powiedzial-oo 2 lata minely, gwarancja sie skonczyla, aku padl-to normalne-koniec zywota,cela zwarta.Pytam czy da sie cos z tym zrobic - on mowi, hmm - dolal czegos (raczej kwasu),pytam ile place-a gosc mowi tak: To jak zastrzyk dla trupa zeby wstal - i tak nic z tego nie bedzie usmiechnolem sie, podziekowalem, i pojechalem - a akumulator smiga do dzis !!! czyli juz jakies 6 miesiecy od tego
A u siebie w ladzie mam budget czy jakos, z marketu-duzy prad rozruchowy chyba 540 amper, ale ile ah nie wiem. Smiga bardzo dlugo, a to co on przezyl(przeladowywanie na wegrzech, rozladowywanie do granic przez zrabany regler(jakies 4-7 amper ciagnal), nieuzywanie przez 2 miesiace az wreszcie wielkie zwarcie i zagotowanie lacznie z "wybuleniem") i dalej smiga !
Wiec nie widze w czym mialby byc gorszy od Boscha-pewnie parametrow juz nie ma tych co fabrycznie, ale daje rade- a silnik mam bardzo doprezony i potrzeba nie byle jakiego pradu.
Inna opcja jest wizyta w akumulatorowni, i zakup uzywki-(po regeneracji) moj kumpel tak zrobil, i jest zadowolony.

Dzieki za sugestie Krzysiek. Dzisiaj robie rajd po Kauflandzie, Makro i Intercarsie. Pozniej zdam wam relacje co udalo mi sie kupic i w jakiej cenie i jakiej jakosci.

Okej to akumulator kupiony i już siedzi w aucie

Kupiłem Car Jack w Makro za 280 zł - 62 Ah, prąd rozruchowy 540, czyli całkiem znośnie. Pali bez zająkniecia, 2 lata gwarancji - ogólnie jestem rad.

Jak bedzie jasno to zrobie fotkę.

3mam kciuki, zemy pochodził tak długo jak ten ostatni.

Dzieki wszystkim za porady.

Ps. Mirek - w Kauflandzie ludziska wykupili wszystkie akumulatory

Witam
Cytat:
2008-01-18 18:13:24, Leszek_Gdynia pisze:
Ps. Mirek - w Kauflandzie ludziska wykupili wszystkie akumulatory

No wybacz, za taką cenę??, kolega się dowiadywał u dystrybutora Jenoxa do mojej Temperki, to jak podał mi ceny, to aż przysiadłem 390 za 65Ah !!!
Co do tych z supermarketów, to wydaje się że były całkiem świeże, bo pojawiły się krótko przed świętami i szły jak ciepłe bułki, zgapiłem się 2 dni i już miałem kłopot ze znalezieniem odpowiedniego dla mnie, bo zostały głownie małe 45-50 i większe 75-90, trafiłem na nową dostawę i kupiłem też chyba CarJacka 65Ah (nie chce mi się sprawdzać )
Pali bez problemów, także jak było -10 a diesel ma większe wymagania
PS no teraz z nowym aku to chyba na spot dasz radę dojechać?.

Miałem ZAP Piastów i nie polecam. Po 3 latach padła cela. Z tego co sie orientuje to często tak sie dzieje w ZAPowskich akumulatorach. Obecnie używam srebrnego bosha.

Witam Kolegw po dugiej nie obecności

Jeśli chodzi o akumulatorki polecam Centre, jak do tej pory nigdy mnie nie zawiodła.
Jenoxy i inne wymieniałem chyba ze 3 razy ostatnio jak było -15 to zamarz w nim kwas (nawet w serwisie nie wierzyli dopuki nie zobaczyli). Na szczeście wymieniali mi wszystkie gwarancyjnie.
Pozdrawiam
PRYMI