Gaśnica - trzeba, nie trzeba??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy to prawda, że od jakiegoś czasu nie jest obowiązkiem posiadanie ważnej gaśnicy w aucie??

Wogóle może się gasnica rozszczelnić czy to raczej mocna taka butla jest?? Ostatno troche mi sie poobijała bo jak robiłem porządek w bagażniku to zapomniałem przypiąć do uchwytu...

gaśnica ma być sprawna,mieć aktualne badanie czyli legalizację i byc na wyposarzeniu auta

na pewno bo niektórzy piszą że sie przepisy zmieniły i w osobówkach nie jest konieczna??

"Obowiązkowym wyposażeniem auta osobowego są trójkąt ostrzegawczy i gaśnica. Posiadanie apteczki jest tylko zalecane, ale warto ją mieć. W rozporządzeniu ministra infrastruktury z 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest zapis, iż w poje‚ździe samochodowym powinien być m.in. trójkąt ostrzegawczy i gaśnica."

"... Odblaskowa kamizelka musi być w kabinie samochodu po to, żeby w razie unieruchomienia pojazdu osoba wysiadająca mogła od razu w nią się ubrać. Policja sprawdza, czy w samochodzie jest przynajmniej jedna kamizelka, jej brak jest karany mandatem. Samo posiadanie kamizelki nie wystarcza. Każda osoba opuszczająca unieruchomiony na drodze samochód musi ją mieć na sobie. Kamizelka sygnalizuje obecność użytkownika na drodze i w sytuacjach zagrożeń niezależnie od warunków pogodowych w ciemnościach, gdy jedynym źródłem światła na drodze są tylko reflektory pojazdów."

[ wiadomość edytowana przez: Sp4rkY dnia 2008-02-01 12:18:25 ]

Eee? kamizelka tez? Bo ja slyszalem ze kamizelka- w kraju(polsce) nie jest wymagana przepisami.

Bo gasnica, to sie zgodze - ma byc.

Cytat:
2008-02-01 15:50:25, Krzysztof-Fleszer pisze:
Eee? kamizelka tez? Bo ja slyszalem ze kamizelka- w kraju(polsce) nie jest wymagana przepisami. Bo gasnica, to sie zgodze - ma byc.

No właśnie, gaśnica to wiem (kumpel niedawno dostał mandat bo od ponad roku gaśnica w jego aucie miała nieważną legalizację) ale z tego co mi wiadomo w Polsce nie ma obowiązku posiadania kamizelki w aucie, owszem ja mam ale kupiłem ją ale bardziej z przypadku niż przymusu, z tego co mio wiadomo kamizelka jest obowiązkowa np. w Czechach.

[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2008-02-01 18:54:45 ]

Cytat:
2008-02-01 18:54:19, Huey pisze:
... co mio wiadomo kamizelka jest obowiązkowa np. w Czechach.

Nie, w Czechach kamizelka nie jest obowiązkowa. Tylko dla samochodów firmowych, ale dla zwykłych kierowców zwykłych Ładnych nie ma trzeba ją mieć

Gaśnica też nie jest obowiązkowa, ale apteczka jest! Macie to odwrotnie

i jak tu nie zwariowac w tym swiecie...

Kamizelke i apteczke warto miec dla wlasnego bezpieczenstwa. Ja np. woze jeszcze latarke podlaczana do zapalniczki i flary jednorazowe. Tak na wszelki....

I co wszystko jest w Polsce wlaśnie powinne mieć z sobą w aucie? Czy np. podnośnik, świece zapłonowe, żarówke, kłucze a podobnie???

Cytat:
2008-02-02 13:13:34, Ladusa pisze:
I co wszystko jest w Polsce wlaśnie powinne mieć z sobą w aucie? Czy np. podnośnik, świece zapłonowe, żarówke, kłucze a podobnie???

Czesc,

Nie, w Polsce musisz mieć obowiązkowo gaśnice i trójkąt. Ja jak jechałem na Węgry przez Czechy i Slowacje to musiałem zabrać ze sobą komplet żarowek, kable rozruchowe, kamizelkę i apteczkę, bo z tego co czytalem to te rzeczy sa w tych krajach wymagane.

Pewnego razu POLICJA zabrała mi dowód za brak przegladu gasnicy i za brak trujkata. Wiec raczej potrzebna na 100%

Pozdrawaim
igiers

OO jaaa, dowod zabrali za takie rzeczy ? Chyba wyjatkowy pech.

A co do kola zapasowego, zarowek,bezpiecznikow - to owszem na Slowacji mialem kontrole - policja sprawdzala kolo zapasowe, lacznie z cisnieniem w srodku
Ale co do bezpiecznikow, zarowek hmm zreszta kola zapasowego tez - uwazam ze duzo kierowcow w ogole nie wie gdzie ma bezpieczniki, ani jak wymienic zarowke (kolo) - ale ! byc moze maja ksiazke i w razie potrzeby beda mogli wymienic.

Cytat:
2008-02-03 08:21:49, Leszek_Gdynia pisze:
Czesc, Nie, w Polsce musisz mieć obowiązkowo gaśnice i trójkąt. Ja jak jechałem na Węgry przez Czechy i Slowacje to musiałem zabrać ze sobą komplet żarowek, kable rozruchowe, kamizelkę i apteczkę, bo z tego co czytalem to te rzeczy sa w tych krajach wymagane.

Ciekawe, tylko mało obowiązkowych rzeczy...

W Czechach jest powinne:
Koło zapasowe
Podnośnik
Kłucz na koło
Trójkąt
Bezpieczniky
żarówkę dla oświtlenia zewnętrznego
Apteczka

Na Słowacji będzię podobne Tylko nie wiem, czy ta kamizelka??

Więc na Słowacji jest kamizelka obowiązkowa

(Hmm, dlaczego już nie mogę edytować poprzedni odpowiedź?)