MotoNews.pl
7 Szyba czołowa Omega B (205288/0)

Szyba czołowa Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka!!

Ostatnio wymieniłem szybe czołowa w niuni. Po wstawieniu nowej gdy upłyneło ok 2 tygodnie szyba strzeliła od strony pasażera. Nie dostała żadnym gamieniem anie nie była udeżona. Szyba jest firmy pilkington oryginałana była 10lat i nie miała pekniecia a tu nowa szyba i pekła od strony słupka. Jakich firm poleciacie szyby bo ta okazała się szajsem przereklamowana.

Cytat:
2008-02-01 23:50:11, zorro22 pisze:
Siemka!! Ostatnio wymieniłem szybe czołowa w niuni. Po wstawieniu nowej gdy upłyneło ok 2 tygodnie szyba strzeliła od strony pasażera. Nie dostała żadnym gamieniem anie nie była udeżona. Szyba jest firmy pilkington oryginałana była 10lat i nie miała pekniecia a tu nowa szyba i pekła od strony słupka. Jakich firm poleciacie szyby bo ta okazała się szajsem przereklamowana.

Podziwiam tok wnioskowania...
A może to nie wina szyby jednak?

Coś na rzeczy jest mi też pizdła. Ta sama firma i to szyba solar czy fotochrom jak to tam nazywają. I będę reklamował. Albo szyba albo montaż do dupy.

To widzę że ja nieosamotniony jestem, też mi poszła przednio, ino oryginał

mi też
miałem montowaną w firmie Jan autoszyby.
Czy zwróciliście uwagę, że szyby (przynajmniej u mnie - bo to już druga - pękają w zimie ?)
Moje zdanie jest takie: niedokładny montaż powoduje tworzenie się przestrzeni pustych pomiędzy słupkiem, a szybą i woda która tam przesączy się zamarza i jak wiadomo z fizyki powiększając swoją objętość (siła b.duża) napręża szybę i ..... bęc.
Na 100% to powód pierwszego pęknięcia.

na temat firmy AUTOGLASS JAAN moge tylko powiedzieć KRĘTACZE naprawiałem szyb solar była klejona przez nich dwóch miejscach na co dostałem gwarancje, a teraz nowa szyba tak ale nie solar tylko tanie gówno biała. Szyba pekla od jednego miejsca klejonego po tygodniu dalszy teap bedzie w juz w sądzie. koszt takiej szyby to 1000 zł gdybym miał naprawiiac szybe za 240 zł to i miał dostac zwykłą to odrazu bym ja wstawił ale rozmowa przed klejenie w centrali firmy była zupełnie inna, jest klejona szyba solar i jak peknie dostaje solar.

Podpowiem z mojego doświadczenia z poprzedniego autka...... za mały dystans pomiędzy klejem a blachą - czyli montaż do bani.
Co do reklamacji było ciężko, ja wiedziałem o co chodzi, szef warsztatu pewnie bardziej niż ja, musiałem postraszyc sądem rąbiąc w tym samym czasie zdjęcia felernego miejsca styku- poskutkowało.

Witam,
Mi też strzeliła w zimie ( miesiąc temu ) oryginalna i lada dzień będę zmieniał. Jakie sa Wasze wrażenia z użytkowania szyby solar ? Czy warto przepłacać
Pozdrawiam
Piotr

Jedną z przyczyn pękania jest: rdza na podszybiu, lód pod uszczelką, kontakt szyby z ramieniem maski (wystarczy że ktoś odpowiednio "delikatnie" cofnie na nasz zderzak). Można domniemywać, że jakość (elastyczność) kleju w niskich temperaturach ma duże znaczenie, szczególnie przy kontakcie zawieszenia z "polską dziurą". Solara można kupić za 850 zł z montażem... też noszę się z zamiarem jej kupna w lato.

Właśnie przed chwilą też dowiedziałem się o rdzy na podszybiu - podobno to standard. A o solarze powiadają że obezwładnia GPS-a i trzeba stosowac antenę zewnętrzną - tylko jak ? Ja ma telefon SPV z automapą i on nie ma gniazda anteny, mam za to pokładowy GPS Siemensa tyle że z płytą Niemcy. Ciekawe czy da się to jakoś pożenić, tzn oryginalny odbiornik GPS z moim telefonem ?
pozdrawiam
Piotr

Cytat:
2008-02-03 11:16:43, Musasi pisze:
mi też miałem montowaną w firmie Jan autoszyby. Czy zwróciliście uwagę, że szyby (przynajmniej u mnie - bo to już druga - pękają w zimie ?) Moje zdanie jest takie: niedokładny montaż powoduje tworzenie się przestrzeni pustych pomiędzy słupkiem, a szybą i woda która tam przesączy się zamarza i jak wiadomo z fizyki powiększając swoją objętość (siła b.duża) napręża szybę i ..... bęc. Na 100% to powód pierwszego pęknięcia.

No to już wiem gdzie nie jechać, prawdopodobnie wybiorę się do "Auto Szklarz Młynarczyk" na Polnej, chyba że też ktoś ma z nimi złe doświadczenia...

Cytat:
2008-02-04 13:36:03, p123 pisze:
A o solarze powiadają że obezwładnia GPS-a i trzeba stosowac antenę zewnętrzną - tylko jak?

To samo powiadaja o antyradarze. Z ta szyba mozna go sobie wsadzic w majty...

A z gpsem dlatego warto miec go oddzielnego, a nie w urzadzeniu "wszystko w jednym". Rzucisz go na tylna polke i jest ok bo komunikacja idzie po BT. Wiadomo ze trzeba wtedy dodatkowe zailanie prowadzic do samego odbiornika, ale ma to tez inne swoje plusy

Ja postanowiłem na wszelki wypadek nie wymieniać szyby przed końcem zimy, a ponieważ wiem z doświadczenia że klejenie u szklarzy za drogo wychodzi jak na niewielką jej skutezność zrobiłem to sam.
Za parę złociszy wiertło fi 3 mm do szkła i terpentyna z Castoramy, wiertarka aku i.... kilkadziesiąt sekund nawiercania, zalanie otworka żywicą epoksydową i po sprawie, wygląda tak sobie, dobrze że tylko 6-7 cm od słupka na dole.
Od 2 m-cy nie posunęło się ani o milimetr.
Byle do wiosny

Z tym GPS-em to bajki. Ja śmigam brutal to samo i żadnych problemów. Antena fabryczna nie nadawa się do wszystkich a waściwie większości. Ona jest na złącze mmc jak dobrze pamiętam.

No ja jak kupowałem autko to miało już wymienioną szybę czołową. Wydawałoby się, że jest po tyciuteńkim wypadeczku, ale chyba jednak nie. Czemu? - bo osobiście sam po roku wymieniłem ową szybę po uderzeniu kamienia. Zrobiła się taka mała dziurka prawie na wylot. Sęk w tym, że w polu widzenia. No i szyba do wymiany. Ale jak to mówią - do trzech razy sztuka...

Jeli chodzi o te dziurki to jest firma u nas która to wypełnia i praktycnie nic nie widać. Sam tak załatałem ze 3. A przed zimą wymieniłem na nową i jest OK. Jedyny mankament to ten czarny plastik ta listewka zewnętrzna co chwile mi się odpina i odstaje chyba ją podkleje na silikonie

Wymieniłem szybe czolową w sierpniu 2007 pękła mi w lutym (chyba sama z siebie) i tu dwa dni temu niespodzianka znowu
kolejna pęknięta(tylko z drugiej strony pod naklejką z nr blach)
chyba i ja bede musiał pokombinowac z tym klejeniem samemu.

Cytat:
Jeli chodzi o te dziurki to jest firma u nas która to wypełnia i praktycnie nic nie widać. Sam tak załatałem ze 3.

Michals24 - gdzie robią te szyby? Potrzebuje załatać mały odprysk w Corsie...

Cytat:
2008-02-03 16:21:33, zpetz pisze:
na temat firmy AUTOGLASS JAAN moge tylko powiedzieć KRĘTACZE naprawiałem szyb solar była klejona przez nich dwóch miejscach na co dostałem gwarancje, a teraz nowa szyba tak ale nie solar tylko tanie gówno biała. Szyba pekla od jednego miejsca klejonego po tygodniu dalszy teap bedzie w juz w sądzie. koszt takiej szyby to 1000 zł gdybym miał naprawiiac szybe za 240 zł to i miał dostac zwykłą to odrazu bym ja wstawił ale rozmowa przed klejenie w centrali firmy była zupełnie inna, jest klejona szyba solar i jak peknie dostaje solar.

Jak wymienialem kiedys w klusce we wroc to AUTOGLASS JAAN mial najdrozej. Prawie 2 razy drozej...

Czołem,
Ostatecznie wymieniłem na zwykłą z sensorem deszczu - pokazałem żonie Opla z solarem i orzekła że to "głupio wygląda" i woli bez fioletu . Wymieniłem w warsztacie na Alei Krakowskiej 285 SAINT-GOBAIN Autover Polska. Koszt 1050 za oryginał GM.
Trochę mnie nastraszyli bo pokazali mi zdjęcia spawów na słupkach co ich zdaniem wygladało jak wspawany dach z innego auta, potem jednak się z tego wycofali - mam te zdjęcia.
Obdzwoniłem wcześniej kilka firm i padło na nich - ogólnie polecam.
Piotr