MotoNews.pl

Demontaż reflektorów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów
Mam problem z reflektorami: "niekie" czy cokolwiek to jest, zdrowo schodzi Więc niewiele mi da wymiana żarówek na te polecane przez Was +50% światła więcej. Nie ma strachu, jest w Gdańsku serwis, gdzie regenerują lusterka reflektorów ale... Jak je wyjąć? Czy naprawdę muszę jechać do serwisu i płacić 150zł za demontaż zderzaka itd? Może ktoś z Was wie, jak prosto zdemontować reflektory, o ile to możliwe?
Bedę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
Raff

to tylko kilka nakrętek na kluczyk 10 od wewnątrz komory silnika!-najłatwiej wsadzić łapkę i odkręcić najpierw kierunkowskaz -jak się nie mylę to tylko jedna nakrętk a potem już jest jakiś wgląd i dojście to kolejnych nakrętkuf reflektora!...najlepiej mieć wąskie dłonie ale można sobie poradzić i bez "damskich" paluszków Potem tylko kabelki i już! Spoko!-poradzisz sobie!

Kurcze, a w serwisie powiedzieli, że trzeba pół aita rozebrać i 150zł musi być, nie inaczej... I myślę, że oni to nawet szczerze mówili, i pewnie rozbiorą, tzn. tak by zrobili rzeczywiście, no nic, sam spróbuję. Dzieki za radę
Pozdrawiam
Raff

Co Koreanczyk zlozy i nie rozlozy to Polak rozlozy i przy skladaniu jeszcze mu czesci zostanie

Powodzenia

Tak bardzo chciałem pomóc, ale mnie wyprzedzono.

Ja musiałem odkręcić jeszcze ze 2-3 śruby mocujące pas przedni od góry. Inaczej nie mogłem wyciągnąć lampy. Ale być może jest jakiś inny sposób.
W każdym razie robota dla cierpliwych

pzdr

moze nie regeneruj srebreka tylko pomaluj na czarno tak jak ma LEGO suupeer efekt

Soooo???!!! Odebyłśniki reflektoruf na czarno ? ...chiba siem muszem napić Big browarka...bo mię się mylom kolory?!

Lego owszem ma pomalowane na czarno niektóre elementy wewnątrz przednich lamp, ale NIE SA to "lustereczka" tylko te dolne cześci, nieodpowiedzialne za rozbłysk strumienia świetlnego
Rzeczywiście wyglada świetnie, ale uprzedzam chętnych na rozbierania lapm na cześci pierwsze ... Są one ponoć mocno poklejony i bardzo łatwo .. wręcz łatwiutko połamać go na dobre. Lego używał jakiegoś specjalnego preparatu, który rozpuszczał klej. Wiem, ze ten preparat był na tyle silny, ze niektóre elementy nieźle sobie zdeformował, ale udało mu sie poskładać wszystko w całość.

Pozdrawiam.
Paweł.

[ wiadomość edytowana przez: Kufel dnia 2003-07-12 23:50:43 ]

Cytat:
2003-07-10 22:16:30, bogdan1 pisze:
to tylko kilka nakrętek na kluczyk 10

ktore nakretki masz tu na mysli?? czy te trzymajace pas przedni?? rozkrecalem wszystkie i pas ani drgnie...jest jeszcze przykrecony gleboko w srodku... ja tez musze zdjac reflektory i zobaczyc czy jestem w stanie ustawic je na miejsce bo wlazly do srodka po spotkaniu z audi A6...a strat nie ma akich zeby robic AC

Pas przedni jest jeszcze przykrecony dwiema albo jedna srubka posrodku od dolu... a dalej... trzeba ciagnac.. lasombra cos o tym wie.. heheh

To jest oprocz tego ze przykrecone to jeszcze klejone

Serwis do wyjęcia reflektorów zdejmuje zdeżak i pas przedni (tzn, zeby zdjąć pas trzeba zdjąć zdezak bo u dołu jest przykręcony pod zdezakiem) i dlatego kosza po 150 za te robocizne (bo to zeczywiście jest dużo roboty)
A co do wyjmowania lusterek i rozbierania reflektorów - powinien puścić klej po włożeniu reflektora do czystej mocno ciepłej wody (oczywiście powyjęciu z niego co sie da).

Nakrętki 10...myślałem o reflektorze...ale faktycznie najłatwiej jak odkręcisz "nosek"...czyli rząd śrubek od góry /pod machą/...potem "motylki"/ja przynajmniej mam oryginalnietakie właśnie nakrętki/ z blaszanch "wąsów" mocujących pas w środokowej części /troszkę trzeba poczarować coby wyszły ale są "miętkie i giętkie" więc nie ma problema/ i "po bokach chiba po 2 śrubki...potem trzeba go faktićna odkleić bo od góry cały brzeg jest walnięty na jakiegoś silikona mocno trzymającego ale miękkiego. No nieeee! na pewno poradzisz!...raz jeden z daleka czasem kuknąlem jak elektryk mi to robił i niedawno sam bez problemy taką operacyję wykonałem /ważne coby było jasno i nie padało /

Pasa przedniego zdejmowac nie trzeba. Odkrecamy reflektor, odkrecamy maks 3 srubki mocujące pas nad reflektorem. Odginamy lekko do gory bleche pasa i wyjmujemy lampe. U mnie sie w ten sposob udalo...

pzdr

polecane +50% daje efekt lepszy ale gdy lusterka są czarne to jest problem ja na regeneracje lampek zawitam jesienią ostatnio chcieli tam 80 zł za regeneracje od lampy-w gdańsku na kartuskiej

Ok, Panowie, udało się Przedni pas mam przyklejony, mimo odkręconych śrub nie chciał się dać podnieść ani odrobinę, mimo to udało mi się wyciągnąć reflektory, oczywiście po wcześniejszym wyjęciu kierunkowskazów. Trochę nadusiłem na zderzak i wyszły, choć z prawym (od strony kierowcy patrząc) było gorzej. Zapłaciłem za regenerację dokładnie 2x80 zł na Kartuskiej w Gdańsku, czekałem jeden dzień, tzn. rano przyjechałem samochodem, wyjąłem lampy, po południu po 16 odebrałem, założyłem i jazda Zregebnerowane są tylko lusterka, ten "pasek", o którym piszecie, jest, jak powiedział mi gość, z materiału, którego nie da się metalizować. Choć kto wie, czy gość nie kręcił, wiedział, że ten element nie kieruje światłem. Ale naprawdę, światło nie to samo (in plus oczywiście), mimo starych żarówek, które wymienię z resztą też.
Dzieki za rady, pozdrawiam Wszystkich
Raf

Raff, a z samym rozbieraniem lamp nie miałeś problemów? To rzeczywiście tak skomplikowany zabieg jak mi opowiadano?
Tak sobie myślę, by w przyszłości zbajeżyć sobie światełka podobnie jak to zrobił Lego.

Pozdrawiam.
Paweł

Nie rozbierałem reflektorów, tylko je wyciągałem. I w całości dawałem facetowi z warsztatu, on je rozbiera, składa, uszczelnia etc... Jeśli o to Ci chodzi. Natomiast wyjęcie to jakieś 20 do 30 minut. Warto mieć małą, krótką grzechotkę, ułatwi pracę.
Pozdrawiam
Raff

dzięki. Jak najdzie mnie ochota, to moze sie za to któegoś dnia zabiore. Jak jakiś mechanior sobie z tym poradził, to moze i mi sie uda Ale i tak narazie mam kilka innych rzeczy do naprawienia Niedługo będę prosił chyba jednak o porade, ale to już w innym wątku

Pozdrawiam.
Paweł.