Rejestracja auta z współwłaścicielem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupilem auto, na umowie jest dwoch wlascicieli. Jednak bede chcial zarejestrowac auto na jednego wlasciciela. Da sie to jakos teraz szybko zalatwic (zeby nie kosztowalo za wiele)?

Jezeli na umowie jest 2ch to w dowodzie musi byc tez 2ch, bo fizycznie auto ma 2ch wlascicieli.

Hmm ale tak troche mogło to zabrzmieć dwuznacznie....

1) TY kupiłeś od dwóch właścicieli
czy
2) na umowie kupna NOWYMI właścicielami jesteś Ty + współwłaściciel

AD.1 To nie ma znaczenia, zarejetrujesz na jedna osobe

AD.2 Uzupełnij jeszcze raz umowe tak jak Tobie to pasuje (jeden kupujący) i wyślij pocztą poleconym, aby poprzedni wlasciciel podpisal i odesłał Ci ją.
Chyba najszybsze i najtańsze rozwiązanie.

Ja miałem też problem, bo jak sie później okazało były źle wpisane dany sprzedających, ale akurat się złożyło, że były właściciel będzie w Rzeszowie, więc sprawe załatwiliśmy od ręki.

Pozdrawiam, Rafał.

Rafael_Black, chodzi o 2 sytuacje. Z tym ze poprzedni wlasciciel juz zalatwil sprawe w urzedzie. Myslalem nad innym rozwiazaniem, nie wiem, moze sprzedaz? Ale moze wspolwlasciciel sprzedac swoja czesc auta wlascicielowi?

Hmm może tak jak mówisz. Ta druga osoba odstępuje/odsprzedaje Ci swoją połowe, a że auto umownie warte jest poniżej 1k zł to pewnie nie musisz płacić nawet podatku od "wzbogacenia" (? - coś co mnie zawsze dziwiło, płace podatek od "straty" pieniędzy).

...piszesz umowe darowizny polowy auta o wartosci "iluś tam set złotych" i z tym idziesz zarejestrowac auto ... robiłem w ten sposob z 2 autami - bez problemu

lepiej na dwoch zarejestrowac bo wtedy przechodza na ciebie znizki na OC osoby z ktora "dzielisz"samochod.

troche to juz chyba nieistotne, bo temat z lutego
a tak dokladniej - jak auto ma 2 wlascicieli to znizki MOGA przechodzic, ale wcale nie musza - zalezy od ubezpieczalni

pzdr

ale darowizna wymaga formy aktu notarialnego.

darowizna wymaga formy aktu notarialnego ??? ja 2 auta w ktorych byl wspowlasciciel darowalem polowke i przerejestrowalem na jedna osobe...wtedy bylo tak ze bodajze do 9000 darowizna nie byla opodatkowana...spisalismy normalna umowae darowizyny...i zalatwilismy sprawa w wydziale komunikacji bez problemu...

Kodeks cywilny:
Art. 890. § 1. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione.
§ 2. Przepisy powyższe nie uchybiają przepisom, które ze względu na przedmiot darowizny wymagają zachowania szczególnej formy dla oświadczeń obu stron.