MotoNews.pl

Silnik 1.2 Ibiza boxer (Porsche) [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy ktos mial moze sytcznosc z tym silnikiem? mam okazje kupic cos takiego 4 cylindry boxer 1.2 na wtrysku, jak to wyglada gabarytowo? napewno jest niski i krotszy od 1.1 chodzi wlasciwie tylko jaki szeroki czy wejdzie do komory silnikowej malca? Wlasnie sie zastanawiam nad montazem takiego silniczka

moze Yaninnya spec od silnikow wie cos na ten temat?

pozdrawiam
ZoLtaR

Coś Ci się chyba po....kręciło. Seat Ibiza miał silnik 1.2 udoskonalany przez Porsche (stąd napis na pokrywie rozrządu "System Porsche") ale to był silnik rzędowy. Napisz coś więcej o silniku, który masz do kupienia, może wtedy dojdziemy co to jest.

ok po weekendzie bede cos wiedzial...

tak nawiasem mowiac w tej starej kanciatej ibizie nie bylo 4 cylindrowego boxera?

chyba ze kolesiowi sie cos pojebalo od tych silnikow...

shit...

Nie było. Samochód został skonstruowany na płycie podłogowej Fiata Ritmo, czyli de facto Fiata 128. Silnik diesla był 1.7 z Fiata, a benzynowe dali Porsche do poprawienia. Siedziały one poprzecznie z przodu i chłodzone były cieczą.

to moze inaczej...

jaka firma ma/miala boxera 4 cylindrowego o pojemnosci powiedzmy 1.0 do 1.4 ? chlodzonego ciecza na wtrysku najlepiej...

Alfa Romeo od, o ile dobrze pamiętam, 1.1 do 1.7 ale tylko 1.5 i 1.7 były na wtrysku.

prosze o skasowanie tego watku w takim razie reszte wyjasnie na priv

napewno to jest 1.2 myślalem że Porsche dlubalo jednostke 1.5

Ten silnik był produkowany i 1.2 i 1.5.

ten 1,2 to troszke slaby jest...kumpel mial...i zmienil jak tylko mogl na 1,5...to juz rakieta w tak lekkiej ibizie...
ale mysle ze ten 1,2 to bylyby juz wypas... w malaczu

Ra...co?! Stara Ibiza ważyła 920 kg!

mam na oku silnik z alfy 33, ostatni model 1.7 16V 132KM i 150Nm momentu , czy taka "katarynka" wejdzie do malca bez ciecia grodzi? chodzi mi o to czy zmiesci sie w komorze silnikowej ? na wysokosc i glebokosc wg mnie napewno ale szerokosc ze wzgl na to ze to boxer troche mnie niepokoi ... ile cos takiego moze wazyc?

napewno mialby zajebiscie nisko polozony srodek ciezkosci no i moglby wejsc bez mocnego przerabiania belki

ktos moze widzial taki silnik na zywo?

ja widziałem wyciągnięty 1.5 na wtrysku od alfy 33, niestety nie zmierzyłem go (o ja głupi ), ale obawiam się, że mógłby być problem z szerokością...

moze byc i 1.5 to i tak ma 100 koni ponad wiec bez roznicy, myslisz ze nie wszedlby miedzy te 2 belki w malcu? bo tego tykac juz nie bardzo, wbrew pozorow na szerokosc jest duzo miejsca... a biorac pod uwage alfe przednionapedowa gdzie silnik jest zamontowany miedzy szerokimi nadkolami na szerokosc moze byc tam miejsca podobnie jak w komorze malca...

kurde ciekaw jestem.. nie mam nikogo z taka alfa zeby silnik pomierzyc cholera

ja znam warsztat, gdzie przyjeżdża taka właśnie alfa, więc jeśli tylko ją spotkam, to obiecuję zmierzyć /powiem też kumplowi żeby zmierzył w razie czego/. silnik ten jest na wtrysku, więc nie ma chyba 100KM. tyle to może miały te silniki na dwóch weberkach

no wg danych technicznych ma dokladnie 97 koni i 125Nm momentu...

tu sa dane wszystkich boxerow alfy: http://www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/boxer/

tak czy siak bylbym wdzieczny jakbys mogl go dokladnie pomierzyc... z gory dzieki

Te wasze ibizy to są cholernie ciężkie, ja mam '90 i waży 750 kg, a przy silniku 1,2 mieli kołami nawet na dwójce!!!

Ważyłeś?

w łodzi jakies koło 2 lat temu widziałem białego malca z silnikiem 1.7 16v właściciel mówił że ma 140 kucy. no i miał startował jak rakieta , lecz tylko na wprost auto nie skręcało miało poleciec w jakims kjs ale ludzie się rozmyślili"całe szczęście" koleszka ma jeszcze drugiego malca z silnikiem od oldcita 1.3 60 kucy no i to panowie ludzko zapier....la. chętnie jak będzie jakieś latanie w lodzi to wezme od niego tel efon

Alfa nie robiła 1.1 boxer,takiego silnika nie było, też miałem plana na malana z silnikiem 1.7 16v, ale kupiłem nie dawno taką alfe 33 91rok i wyjmowałem tam cały zespół napędowy, ale po pierwsze niesamowicie ciężki skurwiel jest a po drugie też dosć duży, ale mocy faktycznie ma 140km, moja alfa waży 890kg, też fajnie kopie, tylkoże na razie mam coś z zapłonem i przy 3000obr/min mi ją odcina ,muszę coś pokombinować z tym,