MotoNews.pl

Jakie są koszta wymiany panewek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ponawiam pytanie Jakie są koszta wymiany panewek i gdzie w łodzi zrobią to dobrze i tanio?
Mnie zaproponowano wymianę za 250PLN za samą robociznę metodą od dołu. Czy warto się w to bawic?

Ja osobiście bym się w to nie bawił, jak robić to całość razem ze szlifem. (ale to jest moje zdanie).

Metoda od dołu?Bardzo ciekawi mnie jak się zabiorą za głowne

Ze szlifem i wszystkim tym co należało by wymienić powiedział orientacyjnie 1000

W ASO metoda od dołu 500 zł + czesci

Więc chyba 250 to cena do przyjecia

To ja Cię zapytam, dlaczego wymieniasz panewki ??

Po pierwsze nie trzyma mi cisnienie oleju, a po drugie to przy normalnej jezdzie ok3000-3500 obr/min puszczeniu gazu i ponownym delikatnym dodaniu zaczyna mi grac w silniku, a pow. 4000 to lepiej nie gazowac bo mam wrażenie ze cos chce sie up...ic

A jaką masz pewność iż po wymianie panewek się polepszy (może wał też jest już zjechany) i co wtedy robota od nowa ?

Chyba ci magicy co mają wymieniać te panewki,będą w stanie ocenić czy wał nie potrzebuje szlifu a jak nie potrafią...

Myśle że nie będa tego oceniać tylko po prostu zmienią panewki i zainkasują 250 zeta bez specjalnego wnikania. Ale to jest bez sensu chyba że robisz to na sprzedaż. Panewki kosztuja około 100 zł szlif drugie tyle a wymiana pewmie około 200 zł. do tego dolicz 3 simmeringi, dwie papierowe uszczelki i uszczelkę miski. Nie są to drogie rzeczy i powinieneś sie w 500 zł zmieścić ze wszystkim. W innym przypadku to trochę szkoda kasy na takie wymienianie panewek bez szlifu, bo w sumie płacisz za wszystkie elementy tak samo a oszczędasz tylko na samum szlifie, i w sumie masz to zrobione kiepsko. Poszukaj jeszcze innych ofert naprawy.

Cytat:
2003-07-16 16:46:08, danield pisze:
Chyba ci magicy co mają wymieniać te panewki,będą w stanie ocenić czy wał nie potrzebuje szlifu a jak nie potrafią...

No tak trza by go pomierzyć, z czopami korbowymi nie będzie problemów, tylko ciekawe jak to zrobią z głównymi ?????

Ja tak mialem ze mialobyc 500zl z czesciami a skonczylo sie na bog wie ile. Zdjal dol i mowi do mnie "panie tu panewki to sa brylant tylko wal ma luz osiowy " i wtedy sie zaczelo
no to nowy wal kupilem za 300zl wzmocniony przy okazji okazalo
ze nowy walek rozrzadu tez by sie przydal no to 150zl a pompa wodna wyje no to 70 itp itp. Zawsze ale to zawsze jak rozbierasz silnik zawsze wyjdzie jakas niespodzianka na ktora trzeba byc gotowym finansowo i miec to wczesniej ugadane z mechanikiem bo jak juz Ci rozbierze to potem bedzie krzyczec duzo kasy a ty w panice sie zgodzisz bo co bedziesz mial zrobic? Jak tylko cie stac na to zeby zrobic od razu calosc to niech mechanik zrobi Ci kosztorys calej naprawy razem z niektorym osprzetem ktory wypada przy okazji "odswiezyc" lub wymienic na nowy zeby juz do tego nie wracac. Moze Ci sie uda ze zmieni ci panewki i bedzie pieknie ale to tylko duze MOZE. Ja juz jestem wyleczony z takich optymistycznych scenariuszy dotyczacych napraw silnika i dobrze jest byc nastawionym pesymistycznie i miec kase po prostu na kazda ewentualnosc inaczej nie ma sie sensu zabierac.
No ale to tylko moje zdanie a do panewek zawsze mozna zajrzec...

prosił bym wiec o wyszczegulnienie wszystkich części jakie można i należało by wymienić w trakcie takiego remonciku bo ja jestem lewy w tych sprawach a jutro pojadę do hurowni i zobaczę jakie bedą koszta części a potem będę negocjował cenę w serwisie z góry dzięki

Mnie też czekają panewki ale raczej bez szlifu wału,chyba że po weryfikacji okaże się co innego.