Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() blaze1 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2008-03-28 18:23:56 Stała się taka rzecz: przejechałem dwa tygodnie temu przez miasto, potem 150km na trasie, dojechalem do siebie i zatankowałem na stacji. Ruszam w miasto a na skrzyżowaniu zaczyna wszystko nieregularnie tykać, lata we wszystkie strony wskazówka od temperatury (a wszystkie pozostale tez, ale mniej), migają kontrolki, slyszę, że otwiera sie i zamyka zawór od gazu i immobiliser. Trwa to od 1 do 3 sekund, czasem auto gaśnie.
Jadąc ulicą, spotyka mnie to przy zmianie biegu (jak wciskam sprzęgło), bez sprzegła zdarzylo sie pare razy, ale tylko przy ruszaniu, jeszcze na pierwszym biegu, wtedy calym autem trzesie. Nie dzieje się tak non stop, były ze dwa dni gdzie nie zdarzylo się to ani razu. Dodam jeszcze, że przestała swiecic lampka w podsufitce (w niej wsyzstko ok). A zegarek (poprzedni wlasciciel mowil, ze odkad kupil lade juz nie działał) nawet ożył, ale tylko na jakąś godzinę. Skrzynka bezpieczników sprawdzona, jest ok. Pierwszy raz to się stalo jak mi napadało 15cm śniegu a rano wszystko topniało, choć w tym związku nie widzę ![]() Może coś poradzicie zanim udam się do elektryka? |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2008-03-28 18:50:13 zajrzyj pod duwaniki, przy fotelu pasazera, wzdluz progu jest wiazka. I idz wzdluz niej. Tam woda lubi narobic bigosu. Moze to to... |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2008-03-28 21:12:47 Mi to wygląda na masę - sprawdź masę! |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2008-03-28 22:21:52 Witam
Kup przewód masowy od malucha (taka miedziana plecionka), przykręć do silnika i do karoserii, powinno pomóc jak pisze Leszek, taka masa ma cenną zalete że będzie na wierzchu a nie niewidoczna, głebkoko pod autem. |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2008-03-29 09:32:06 Rzuc tez okiem na kostke przy stacyjce. Mialem ostatnio podobne objawy i kazalo sie ze jeden z przewodow w kostce byl luzny. |
![]() MENDEL ŁADZIARZ LADA 21072 Garbów(LUB)/Lurgan(UK) | 2008-03-29 09:47:44 Tak szczerze mowiac to tez bym stawial na sama stacyjke kiedy jest juz wypracowana potrafi wtedy wiele rzeczy przestawac dzialac. U mnie dla przykladu nagle przestawaly swiecic w nocy swiatla mijania i drogowe co wiadomo czym to grozi. wymienilem stacyjke wraz z kluczykiem i jak reka odjal. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-03-30 11:48:17 Kostka przy stacyjce moze dawac takie objawy- jak sie wypnie. Sama stacyjka jako taka nic takiego nie wnosi. To tylko zamek. Ewentualnie moze wkladka stacyjki sie zpierdzielic.
A czy skrzynka z bezpiecznikami byla rozkrecana na drobne ? Czasem robi sie zwarcie w srodku- gdzie z zewnatrz nie bedzie nic widac- a w srodku upalona sciezka. Swiatelko w podsufitce jak nei dziala - to nie dziala najprawdopodobniej swiatlo stopu(ten sam bezpiecznik-ten sam obwod) Choc ja to i tak bym stawial na kostke satcyjki- ew. brak masy. |
![]() blaze1 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2008-03-30 23:39:44 Lampka w podsufitce przedwczoraj nagle sama zaczęła działać ![]() ![]() |
![]() simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2008-07-12 13:50:42 Odświerzam temat. Mam problem. Opiszę po kolei:
Wczoraj, po tygodniowym staniu w garażu, uruchomiłem Ładną i wybrałem się na przejażdżkę, co by podładowac akumulator. Niestety, po przejechaniu paru kilometrów Ładna mi zdechła i nie chciała odpalic. Pomógł sasiad, który pożyczył swój akumulator i na tym jego przyprowadziłem auto z powrotem na podwórze. Swój akumulator wyniosłem do domu bo miałem go podładowac. Ale nie chciało mi się i dziś rano podłaczyłem aku niby rozładowany i auto zapaliło. Niestety, przy włączaniu zapłonu (jak tylko przekręciłem kluczyk i zapaliła się lampka od oleju) poszedł bezpiecznik nr 10 na którym jest symbol kierunkowskazu. Skutkuje to tym, ze nie mam obrotomierza, kierunkowskazów, wskaźnika ładowania. Wymieniłem bezpiecznik i sytuacja się powtórzyła-auto odpaliło, ale zjarało bezpiecznik. Obejrzałem instalację, przeczyściłem klemy, popsikałem połączenia Autosolem, wymieniłem bezpiecznik i odpaliłem. I znowu to samo.I tak jeszcze raz, az w końcu po czwartej wymianie bezpiecznika auto już nie odpaliło-wniosek: rozładował się aku. Wiem, ze to może byc zwarcie, tylko pytanie gdzie? Sprawdziłem wizualnie okablowanie w komorze silnika i nigdzie nie widzę stopionych ani przetartych kabli. Co to może byc??? [ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2008-07-12 13:55:19 ] |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-07-13 20:28:21 ogladnij kable od przelacznika zespolonego - lubia sie przetrzec i zewrzec(odrecasz plastik pod kiera, sciagasz i dokladnie ogladasz kabelki)
Wez jeszcze - po zapieciu akumulatora, dotknij kabli od rozrusznika, czy sie nie grzeja- ew. to moze byc przyczyna rozladowywania aku - podepnij amperomierz, wylacz absolutnie wszystkie odbiorniki(zegar tez jak sie da) - pozamykaj drzwi-(kontrolka w drzwiach/wewnatrz) i zobacz ile ciagnie pradu - zerknij do ksiazki ile zegare ciagnie - jesli go nie odlaczysz i porownaj z wartoscia zmeirzona- w ten czas jesli za duzo- szukaj zwarcia- odpinaj po kolei kostki z skrzynki - mierz za kazdym razem, w ten czas znajdziesz ktory obwod ciagnie-minimalizacja poszukiwan. Sprawdz moze jeszcze przerywacz kierunkow- ale jesli chodza-np awaryjne to jest ok - chyba ze jest obieg na drugim przerywaczu - tego nie wiem- ale watpie zeby tak bylo. Czy bezpiecznik sie pali przy przekreceniu na -rozrusznik- czy zaraz po odpaleniu ? - bo moze jak altek prad podaje to wtedy sie jara ? A moze w pozycji zaplon ? |
![]() simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2008-07-13 20:47:09
Bezpiecznik strzela po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon. Dla rozwiania watpliwości-ostatnia pozycja przy której ożywaja już kontrolki i wskaźniki (zapala się lampka od oleju) a jeszcze nie jest uruchomiony rozrusznik. |