| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-04-01 00:45:32
Tak tak zwlaszcza rozkoszne uczucie kiedy olej wlewa ci sie rekawem a wyplywa nogawka
Ala prawda jest ze mechanicy to zawsze cos spiernicza, ale zato profesjonalnie
Zawsze mowie ze jak cos zepsuc to tylko osobiscie ,niema sie wtedy do nikogo pretensji. A powaznie to czynnosci przegladowe nie sa wcale skomplikowane ale trzeba miec troche pojecia co sie robi zeby sie w koszta nie wpedzic.To jak z jazda na rowerze niby kazdy potrafi ,ale robiac to poraz pierwszy nieraz laduje sie paszcza na glebie |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-04-01 01:05:47 Big, spodziewałem się innej odpowiedzi
Niemniej jednak faktem jest, że dobrze umieć podstawowe rzeczy zrobić samemu - nie mówię o kapitalce silnika we własnym zakresie, ale właśnie o prostych czynnościach typu wymiana oleju, klocków, tarcz, ewentualnie szczęk - do większości tych rzeczy potrzebny jest jedynie podnośnik, i komplet kluczy, dobrze jest mieć klucz dynamometryczny, i jakieś specyfikacje momentów, żeby uniknąć sytuacji, że coś "się ukręciło". Raz tak "profesjonalnie" wymieniali mi olej. Książka wyraźnie pisze 36Nm do korka spustowego oleju, a mechanicy mają jakieś dziwne poczucie, że "im mocniej, tym lepiej". Wobec tego musieli trochę pogwintować później, i mieli zblokowany podnośnik przez 3 godziny
Od tego czasu olej zmieniam sam, bo trwa to może z 15 minut ( jak mi się bardzo chce spuścić oliwę, póki kapać nie przestanie ), wiem przede wszystkim co wlałem, ile, i jak dokręciłem korek spustowy
pzdr |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2008-04-01 09:02:30
Ostatnio cos robilem z nie swoim samochodem i mialem banana na twarzy, majac caly leb mokry w oleju . Lubie to
Tez mowie ze lepiej zebym ja cos zepsul albo porysowal sobie samochod zamiast ktos na myjni
Jak ktos nie ma pojecia, to warto popatrzec jak ktos inny robi, czy kolega czy zaprzyjazniony mechanik w warsztacie. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-04-02 10:48:56 NO racja nie ma to jak sam .
Ja dalej szukam kart przegladowych do 2C-E moze ktos pomoze ? Co kiedy przy jakim przebiegu ... Co do momentow to tez dokrecam korek momentem chyba 35 bo jak ostatnio popuszczalem bo za duzo se wlali to nie moglem odkrecic normalna nasadka 3/4 i dluga na ok 300cm musialem przylozyc pol metrowy klucz dyn. zeby odkrecic eh.... |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-04-02 16:03:25
A dało Ci coś te pół metra klucza dyn. przy tak długiej nasadce ? A tak w ogóle, to jak żeś Ty taki klucz zmieścił pod autem ???
Pozdro. |