Awaria-pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie moge uruchomic silnika! Po przekręceniu kluczyka w pozycje start słychac tylko "pykniecie" z okolicy rozrusznika. Akumulator,cewka ,przewody są OK , więc podejrzewam rozrusznik,ale nie wiem co moglo mu zaszkodzić? Najlepsze jest to że z pracy wróciłem samochodem,zjadłem obiad i mieliśmy z rodzinką pojechać obejrzeć żaglowce w porcie ale nie odjechaliśmy spod domu.Do tej pory wszystko działało jak należy więc tym bardziej jestem zaskoczony.
Jak macie jakieś sugestie to proszę o opinie-tym bardziej że jutro poniedziałek i bez samochodu to aby dojechać do pracy to będę musiał wstać 0 3

Taki objaw daje przerwa w obwodzie wysokoprądowym. Mogą być starte szczotki rozrusznika - ja tak miałem w poprzednim samochodzie, może to być zły styk któregoś połaczenia np klemy akumulatora. Radziłbym posprawdzać styki.

Pozdr Czedu

zgodzę się z przedmówcą. Winny powinien być rozrusznik. Oprócz powyższych uwag proponuję sprawdzić czy gdzieś w rozruszniku nie ma przebicia. W moim poprzednim aucie właśnie przebicie na rozruszniku było przyczyną podobnego zachowania. Wystąpiło również bez żadnego powodu!
pozdr.
CoYoT

Według mnie najprawdopodobniej nawalił automat przy rozruszniku .. włączający zasilanie rozrusznika i jednocześnie zasprzęglający go do silnika .. taki siłownik elektromagnetyczny ... stuknięcie to ruch rdzenia w cewce która co prawda pracuje ale nie włćza już rozrusznika można to sprawdzić zwierając go na krótko ale to już by trzeba dostać się do rozrusznika.

trafna diagnoza , niestety dzisiaj już nic więcej nie da się zrobić.
dzięki za pomoc

Swoją drogą to jak na 70 tys przebiegu to auto kosztuje mnie stanowczo za dużo .

Cytat:
Swoją drogą to jak na 70 tys przebiegu to auto kosztuje mnie stanowczo za dużo .

Co sądzicie o tej uwadze hacki'ego ? Ja się zastanawiam bo jak wiecie jestem bez auta i porównując np. GOLF-y, Astry, Toyoty nawet niektóre Fiaty (i to starsze roczniki!) to naprawdę nasze ESPERO nie wygląda zbyt atrakcyjnie biorąc pod uwagę przebieg ........