Jak zrobić automatyczne domykanie szyberdachu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W omedze '94 po prostu przyciskało się na kilka sekund pokrętło od szyber-dachu żeby zamykał się on po włączeniu centralnego.
W '98 to nie działa. Wie ktoś jak to zrobić?

Dodam tylko że nie działa przytrzymanie na dłużej przyciska na pilocie, ani próba po zamknięciu rygli drzwi.
Szybki dało się ładnie zaprogramować, ale z szyberem mam kłopot.

[ wiadomość edytowana przez: silent dnia 2008-05-18 14:58:48 ]

A nie można wpisać w wyszukiwarkę??
Tak trudno??
Oto rezultat dla hasła "domykanie szyb":
DOMYKANIE
Czytać i stosować szukajkę...

Cytat:
2008-05-18 15:02:00, ilku pisze:
A nie można wpisać w wyszukiwarkę?? Tak trudno??

Łatwiej niż koledze dokładnie przeczytać w czym problem.
Szukałem, czytałem i post z tego linka jak i wszystkie odnośniki z tego posta.

Jeszcze raz: szybki się domykają. A wiem że omega domykanie szybera ma w standardzie i nie trzeba wstawiać dodatkowych przekaźników, alarmów, cuda wianków - jak we wspomnianym poście. Trzeba tylko to jakoś "zaprogramować" - i o to właśnie pytam, a tego nie znalazłem z szukajce

Skoro zaprogramowałeś szyber i nie domyka się z szybami pomimo tego to znaczy, że albo masz uszkodzony sterownik szyberdachu albo uszkodzone przewody do niego prowadzące.

Alarm jest? Podejrzewam ingerencję fachowca od w.w. W mojej byłej C nie było niestety domykania, bo fachman tak podłączył alarm.

Cytat:
2008-05-19 00:13:42, kuba pisze:
Alarm jest? Podejrzewam ingerencję fachowca od w.w. W mojej byłej C nie było niestety domykania, bo fachman tak podłączył alarm.

Alarmu nie ma. Jest tylko to, co fabryka dała.
Obawiam się że ilku może wykrakać

Cytat:
2008-05-19 12:38:18, silent pisze:
Alarmu nie ma. Jest tylko to, co fabryka dała. Obawiam się że ilku może wykrakać

Ilku wykrakać? Oby jego krakanie w kupę się nie obruciło, bo naprawdę wolę sprawdzić te parę kabelków niż poprawiać po wesołej twórczości speca od alarmów.

Dobierz się do sterownika szyberdachu. Do kostki dochodzi kilka przewodów, dochodzi również brązowy z czarnym paskiem. Po załączeniu domykania powinna się na nim pojawić masa.
No więc bierzesz miernik lub próbnik z żarówką siadasz do środka i podłączasz się pod ten przewód. Następnie twój pomocnik/pomocnica zamyka zamki i włącza domykanie.
Jeśli masa się pojawia a szyber nie domyka to walnięty sterownik szybra.
Jeśli masa się nie pojawia - szukaj przerwanego przewodu.
P.S. Wskazówka: wszystkie przewody odpowiedzialne za domykanie szyb i szyberdachu są połączone ze sobą.