Dojazdówka jako koło zapasowe...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
W związku z montażem instalacji gazowej ze zbiornikiem toroidalnym w miejscu koła zapasowego,postanowiłem wyposażyć kombiaka w "dojazdówkę".Jednak nie chcę typowej dojazdówki(np.od Golfa,Tipo)lecz w tym celu zaadoptować koło od np.CC i umieścić je w pokrowcu,pionowo po lewej stronie bagażnika.W ten sposób będę miał koło zapasowe i jednocześnie nie stracę na pojemności bagażnika-olbrzymiej zalecie DF kombi.Co sądzicie o tym pomyśle?Jakieś przeciwskazania?Pozdrawiam i czekam na Waszą opinię.

Wcześniej też miałem taki problem z zapasem i właśnie ktoś doradził mi żebym zaadaptował kółko z cieniaka
Na razie jestem w fazie poszukiwań,trzeba trochę za tym

Ja nie wiem, ale po co poszukiwać, felga stalowa do Poldiego kosztuje 70-80zł nowa w sklepie, więc rozmiarów do Cieniasa powinna być tańsza do tego jakaś oponka używana za 70zł lub ewentualnie nowa z marketu na promocji coś koło 100zł i z góra może 150 złotych mamy koło dojazdowe. Chyba ze się trafi na giełdzie tańszy komplet używany, ale potem moze się okazać że opona może długo nie wytrzymać. takie moje zdanie. Ogólnie pomysł jest ciekawy.

na żeraniu chodza po 60 zl takie koleczka

Hm, nie jestem za bardzo w temacie, ale tak sobie myśle że opona w takim kole musi być w b.dobrym stanie, gdyż taka opona ma dużo mniejszą nośność !, jak ja tak wsadzić do załadowanego 1,5 tonowego poldka... A istnieje takie coś jak typowe kolo dojazdowe w sprzedaży i w jakiej cenie?
p.s. cienki ma jaki wymiar oponek?

Rozmiar opon CC700 to 135/70 R13.Fakt-może być problem z nośnością,ale to w końcu dojazdówka...

Cytat:
2003-07-21 22:34:31, kaovietz pisze:
Rozmiar opon CC700 to 135/70 R13.Fakt-może być problem z nośnością,ale to w końcu dojazdówka...

Wąziutkie, to ja nawet w przyczepce mam 145 Na nich (pirelli 145/70 R13) max load wynosi 345 kg, a w stomilach w poldku chyba powyżej 1000 - ale moglem źle przeczytać.
pzdr.

Cytat:
2003-07-21 21:52:11, kaovietz pisze:
Witajcie!
W związku z montażem instalacji gazowej ze zbiornikiem toroidalnym w miejscu koła zapasowego,postanowiłem wyposażyć kombiaka w "dojazdówkę".Jednak nie chcę typowej dojazdówki(np.od Golfa,Tipo)lecz w tym celu zaadoptować koło od np.CC i umieścić je w pokrowcu,pionowo po lewej stronie bagażnika.W ten sposób będę miał koło zapasowe i jednocześnie nie stracę na pojemności bagażnika-olbrzymiej zalecie DF kombi.Co sądzicie o tym pomyśle?Jakieś przeciwskazania?Pozdrawiam i czekam na Waszą opinię.

Ja na twoim miejscu zamontował bym jakis stelarz na klapie bagaznika i tam wozil koło.

No tak,tylko,że nie chcę DFa Cross-Country...Poza tym jak klapa udźwignęłaby koło?Za każdym razem bach w głowę

Cytat:
2003-07-21 23:24:58, kaovietz pisze:
Poza tym jak klapa udźwignęłaby koło?Za każdym razem bach w głowę

No tak,chyba ze bys zalozyl jakis silownik od Kamaza wywrotki wtedy to moglbys podnosic na klapie drugiego DF-a,ale przecierz to nierealane.

Dojazdówki nie kupuj. Fatalnie się na niej autko prowadzi, trudno utrzymać kierunek jazdy w dodatku trzeba ją pompować do jakichś 4 atm. Zrób sobie tak jak ja miałem w swoim kombiaku - koło zapasowe na sztorc przykręcone po lewej stronie bagażnika. Nie ogranicza widoczności i świetnie się mieści. Można mu zrobić jakiś elegancki pokrowiec, a wewnątrz felgi trzymać apteczkę lub kanisterek.

A ja radziłbym ci kupić dojazdówkę od Fiata np. Tipo/Tempra, 14'' 100/80 bodajrze....i jes skie i wysokość kola odpowiada mniej-wiecej oryginalnemu...No i poza tym nie musisz kombinować z rostawem śrób... A dostać jest ją najłatwiej na giełdzie. A jak ją rozpoznać? Nic prostszego-felgo jest tak samo tłoczona jak felgi od polonezów tzn. tarcza kola ma niemal identyczny kształt. Koszt to od ok.60-90 zl. w zależności ile się starguje. Janio chyba ma właśnie podobne rozwiązanie...

Moze nie dokladnie chodzi o zapas ale nie bede new topika robil

Sluchajcie za kilka dni wyjezdzam a tu zonk wybablowalo mi opone. Nie ma sie co dziwic opony maja tyle co autko (jeszcze jedna dobra zostala) i teraz pytanko gdzie moge na szybko niedrogo kupic uzywane opony w dobrym stanie. Najchetnie Daytony na mokre ale to juz szczyt marzen moze byc cokolwiek byle proste

pozdr

Swojego czasu Kolega kupił felge fiatowską 4' a do tego waska opone Barum 135/65 13 i na takiej dojazdówce nawet robił po kilka set kilometrów, co prawda nizsza i węższa ale mieści sie prawie wszędzie.

Cytat:
2003-07-21 23:06:17, cebka pisze:
Ja na twoim miejscu zamontował bym jakis stelarz na klapie bagaznika i tam wozil koło.

To już by nie było to,tył w kombi jest zbyt Ładny żeby go przesłaniać kołem

Cytat:
2003-07-22 18:24:18, danield pisze:
Cytat:
2003-07-21 23:06:17, cebka pisze:

To już by nie było to,tył w kombi jest zbyt Ładny żeby go przesłaniać kołem

Całkowicie się zgadzam z przedmówcą

penwie ze od CC podchodzi, Ci ktorzy tak maja zrobione sa zadowoleni,nosnoscia bym sie nie przejmowal - przeciez nikt nie pojedzie na takliej oponce 100kph!!, no ograniczmy ta wypoweiedz do osob rozsadnych ;-p ,tez chetnie bym kupil takie kolko ale na razie na gielde nie chce mi sie jechac a w moim zapasie te brakuje miejsca - znajduja sie tam: narzedzia,druga gasnica, pompka do kol,zwiazane zmijka. teraz jade nad morze ale na szczescie w dwie osoby to sie zmieszcze ;p
a tak na marginesie:
ktos wie po ile sa pokrowce na kola?,zdalby sie taki,noz widelec ede potrzebowal zmienic przebite i jak ja wsadze zablocone do bagaznika??

Cytat:
2003-07-23 22:40:00, erpes pisze:
ktos wie po ile sa pokrowce na kola?,zdalby sie taki,noz widelec ede potrzebowal zmienic przebite i jak ja wsadze zablocone do bagaznika??

Ja zakupiłem za 30 PLN,zasuwany na zameczek błyskawiczny,z uchwytami do noszenia i kieszonką na duperele