Problem z stacyjką

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , zgłaszam się z problemem takowym .. Stacyjka w mojej corolii E10 93 rok. Moge włożyć kluczyk jednak nie moge przekręcić go . Czyli stacujka jest zablokowana. Wyjełem ją i moje pytanie jest takie : czy jest możliwość rozebrania jej , wyjełem taki aluminiowy korpus który nie jest łączony na śruby dlatego nie wiem jak go rozpołowić żeby dostać się do środka i zlokalizować problem . Koszt nowej stacyjki mnie przeraził dlatego prosze o szybką odpowiedź najlepiej opis poprzeć zdjęciami.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Cytat:
2008-06-05 21:02:01, dzikiswir pisze:
Witam , zgłaszam się z problemem takowym .. Stacyjka w mojej corolii E10 93 rok. Moge włożyć kluczyk jednak nie moge przekręcić go . Czyli stacujka jest zablokowana. Wyjełem ją i moje pytanie jest takie : czy jest możliwość rozebrania jej , wyjełem taki aluminiowy korpus który nie jest łączony na śruby dlatego nie wiem jak go rozpołowić żeby dostać się do środka i zlokalizować problem . Koszt nowej stacyjki mnie przeraził dlatego prosze o szybką odpowiedź najlepiej opis poprzeć zdjęciami. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Nie rozbieraj jej na poczatek tylko spruboj wyplukac sprayem do mycia hamulcow a potem wysusz i nasmaruj proszkiem grafitowym do wkladek

Czyszczenie nie pomogło , znalazłem zamienną stacyjke na allegro i tu pojawia się problem czy stacyjka od corolli z roku 92 będzie pasowała do modelu toyoty z roku 95 .
Dzięki za odpowiedź

[ wiadomość edytowana przez: dzikiswir dnia 2008-06-05 22:41:16 ]

A kluczykiem zapasowym próbowałeś. Ja kiedyś miałem taki przypadek że kluczyk był wytarty i blokowała się stacyjka.

Tak próbwałem wszystkimi kluczykami jednak to też nie pomaga .. podejrzewałem ze kluczyk jest zgięty ale jednak żaden z zapasowych nie pomógł.

a ile takie cos kosztuje w serwisie ?

Kostka do stacyjki do mojej kosztuje (jak się nic nie zmieniło) 350 zł. Reszta - nie wiem, ale pewnie ze 200.

Sorry za banał, ale może zaskoczyła blokada kierownicy i trzeba pokręcić jednocześnie kierownicą i stacyjką. Czy te stacyjki lubią sie tak blokować, nie będać zapchane jakąś zapałką (przez dziecko np

He już po problemie znalazłem nową stacyjkę w Toruniu .. tzn używaną , kosztowała mnie 100 zł .
W serwisie chcieli 800 zł

Cytat:
2008-06-13 18:29:59, dzikiswir pisze:
He już po problemie znalazłem nową stacyjkę w Toruniu .. tzn używaną , kosztowała mnie 100 zł . W serwisie chcieli 800 zł

Szczęśliwy człowiek...