MotoNews.pl

Przełożenia skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ma ktos wiedzę na temat przełożeń skrzyni biegów do 2106/2107. osobiście mam skrzynię 4 biegową i z chęcią wymieniłbym ja na 5. Ale nie wiem czy ten piaty bieg zredukuje mi trochę obroty i umozliwi uzyskanie większej prędkości. Na swojej skrzyni przy prędkości 90kmh mam obroty ok 3500. Czy na 5 biegowej zbiję trochę obroty?? Od jakiej łady skrzynia byłaby najlepsza. Chodzi mi o jakis jej numer może albo z którego roku ma być. I w jakiej przełożenie było by najlepsze. Może ktoś pomoże??

prosta sprawa. lady po 90 roku mialy seryjnie montowana skrzynie V. zasadnicza skrzynie od modeli 2101 do 2107 to te same skrzynie jezeli chodzi o podpiecie przelozenia itd. tak samo jest z silnikami. V zostala zbudowana na IV poprzez dolozenie V kola w tylnej czesci skrzynie takze sa toi nie wielkie roznice. mozna tez zakladac skrzynie V z poloneza po paru przerobkach ale ja nie jestem tego zwolennikiem i osobiscie nie zrobilbym tego

Witam
Nie całkiem tak jest że V zostałą zbudowana z IV tylko dołożono V, mają nieco inne przełożenia, elementem wspólnym jest to, że IV bieg jest bezpośredni w obu typach skrzyń, natomiast V jest nadbiegiem, więc zredukuje obroty silnika przy założonej prędkości. Jeszcze ,można trochę nadrobić większymi oponami z tyłu, ale by miesciły się w nadkolach, lub poszukać inne przełożenie mostu, do dyspozycji są od 3,9:1 (najszybszy ale spada przyśpieszenie), przez 4,1:1, 4,3:1 do 4,4:1

z tym sie zgadzam ze V to nad bieg bo mialem obie skrzynie u siebie i na dolnych biegach do IV nie bylo roznicy miedzy jedna a druga. dopiero v robila odskok

No mi zależy na wymianie tej skrzyni bo moja już chyba niedługo bedzie kończyć żywot No ale po prawie 30 latach każdemu się należy. I najbardziej mi zależy żeby zbić te obroty właśnie bo jeżdżę raczej rekreacyjnie a wtedy może i spalanie trochę spadnie (obecnie 8,5 l lpg/100km) No a od tego poloneza to nawet bym sie nie przymierzał do założenia skrzyni bo to szmelc.

szmelc szmelc mnie moja 21072 na 100km palilA 6.7L LPG CO BYLO DLA MNIE SZOKIEM. i wcale nie byla mulna bo 140 wyciagalem na wystawienie reki podczas pomiaru spalania wlasnie poruszalem sie na skrzyni IV ze srednia predkoscia 100-110km/h

Witam,
może temat trochę niewłaściwy, ale mam do Was pytanie:
czy do łady pasuje wkład mostu od fiata 125p ? (jeśli tak to jakie przełożenie wybrać aby auto zyskało nieco na dynamice (przyspieszenie). Pytam bo chcę zaspawać a nie mam już żadnych części zapasowych do łady (moje dwie które miałem spłonęły w pożarze

witam.troche dziwią mnie wasze osiągi ja ma 2104 1500 lpg i na sto pali około 9 litrówno ale to kombi a więc troszke cioęzszy mówiliście też ze po 90 roku skrzynie seryjnie były V moja ładna jest z 91 i ma IV.Zastanawiam sie nad zmiana skrzyni na IV jakie bedzie najlepsze rozwiązanie może z łady 2107 a może jakaś inna czy zmienia mi sie osiągi a jak wyglada sprawa ze spalanie m ze skrzynią V biegową moja ładna średnio idzie 90 km jak ciągnie 100 albo 110 to silnik trochę wyje czy to jest normalne z taki msilnikiem powinna troszke lepiej iść .Co o tym sądzicie . Pozdrawiam

Lada powinna jechac mniej wiecej tyle ile ma w instrukcji napisane.
Nie wiem czy jest sens wymieniac 4 biegowa na 4ro biegowa, bo znalezienie 4ki z lady z innymi przelozeniami bedzie trudne.

A przy okazji - skrzyn bylo wiecej niz sie wam wydaje. Bo az 4ry rodzaje jesli mnie pamiec nie myli (mowa o klasyku i jego roznych przelozeniach skrzyn biegow)

A czy skrzynia V biegowa od silnika 1300 różni się przełożeniem od skrzyni V biegowej od silnika 1500??

Tech. Data