| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-23 08:31:38 jakie są objawy przy wybitym sworzniu??? Mam coś takiego że czasem jak jadę to z prawej strony mam "pukanie", tak jak by ktoś wziął blachę i ją wyginał ( tylko raz). Czy to jetst objaw zużytego sworznia??? A może co innego i czym grozi przeciąganie wymiany?
Dodam, że do wymiany mam też końcówkę drążka prawą i sprężynki z przodu też czekają na swoją kolej |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-07-23 08:48:38 Jak zrozumiałem, piszesz o sworzniu kulowym wahacza.
Stuk jest głuchy i objawia się najczęściej wtedy, jak przód auta zostaje na nierównościach "podbity" do góry i zawieszenie opada. Ja z takim przypadkiem jeździłem dość długo, ale nie polecam Zużycie sworznia powoduje rozregulowanie się nastawów zawieszenia i szybsze zużycie innych elementów z oponami włącznie. A poza tym komfort jazdy z ciągłym "pukaniem" - nieprzyjemny. Diagnoza - wymienić jak najszybciej ! |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-23 09:07:56 Dzięki wszystkim za pomoc, mam jeszcze pytanie czy na przód pasują sprężyny od lanosa?? Wzmocnione na przód kosztują 66zł/szt. i zastanawiam się czy nie zrobić kompletu sprężyny,sworzeń prawy i końcowka prawa... z tyłu mam sprężyny wzmocnione i na przód chcę wtrzucić to samo żeby zawieszenie nie było zbyt zróżnicowane ( chociaż jak dla mnie to te wzmocnione nie oznaczają wcale twardszych). Szukam teraz tanio części , skompletuje i postaram się kogoś namówić by policzył mi taniej za robociznę |
piotr-ek | 2003-07-23 11:03:01 Bez przesady z tym napier... ale jak u mnie zmieniali to musieli odkręcić wachacz dolny, a potem wyrżnąć szlifierką sworzeń. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-23 12:43:54 I za to cenię sobie forum, że można liczyć na rzetelnych klubowiczów i sympatyków |