Spotkała mnie ostatnio niemiła przygoda, mianowicie przez swoje gapiostwo zgubiłem nasadkę do odkręcania śrub zabezpieczających koła przed kradzieżą. Generalnie porażka...Przez tydzień jeździłem po wulkanizatorach, warsztatach, spawaczach, ślusarzach i Bóg wie jakich jeszcze specjalistach. Miałem kilka pomysłów na odkręcenie tego, ale brak mi było zasobów

Rodzaj zabezpieczenia miałem najpodlejszy z możliwych. Śruba z utwardzanej stali stopowej/wysokogatunkowej, gładka zewnętrzna średnica, wewnątrz wycięty unikalny kształt...Cała śruba głęboko schowana w feldze. Panowie mieli różne pomysły i ceny na usunięcie tego, ale żaden nie gwarantował braku uszkodzeń felgi. Jeden krzyknął 500zł, bo kiedyś komuś za tyle to robił w Volvo...ja jeżdżę Daewoo...W końcu znalazłem dwóch rozsądnych i z pomysłem fachowców. Jeden spawacz za 100zł, drugi mechanik "magik" za 150zł czas operacji 4h. Ale obaj mieli ten sam sposób, czyli dospawanie rurki i kręcenie. Niestety wiadomo, stal utwardzana kruchą jest...W końcu się zdecydowałem na mechanika, ale przedtem postanowiłem pojechać na Arkuszową do zakładu gdzie tną laserowo stal, a nóż mi to dorobią...Po drodze trafiłem na zakład wulkanizatora o wdzięcznej nazwie "u Zbyszka", pomyślałem a co mi tam, zobaczę. Wchodzę, warsztat wygląda porządnie, w środku dwóch Panów, jeden starszy z wąsem drugi młody. Zagaiłem do Szefa, że sprawę mam taką i taką, paskudna śruba, ciężkie miejsce....On mi na to od razu, że 20zł od koła, nawet nie spojrzał! Mówię mu, że już kilku tak się szelmowsko uśmiechało, a się poddawali po próbie wiercenia i zniszczeniu kobaltowego wiertła. On mi na to, że nie ja pierwszy takąnasadkę gubię i żebym po pieniążki jechał do bankomatu

Więc ja do bankomatu i wracam. Za moje koła wziął się młody. Przytargał sobie pneumatyka i nasadki jakieś...Poszedłem oblukać nasadki, odwracam się, a go nie ma, śruby też...Facet nawet "rąk nie umył"!!! Po 15 minutach było po sprawie, a ja zadowolony wręczyłem Szefowi 80zł

Jeśli ktoś ma taki problem podaję namiary na tego Magika: U Zbyszka ul. Arkuszowa 170 tel. 0228353742. Serdecznie polecam tego Pana, ja będę stałym klientem. Aczkolwiek nie zamierzam więcej gubić już tego gówna
Dla ciekawych, nasadki te miały wewnątrz gwint z lewym gwintem.
[ wiadomość edytowana przez: Marvelius_Ambero dnia 2008-07-01 19:55:31 ][ wiadomość edytowana przez: Marvelius_Ambero dnia 2008-07-01 19:57:21 ]