MotoNews.pl

Problem z tempomatem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy parafianie mam problem z tempomatem w mojej Corolla Verso raz udało mi się go uruchomić przypadkiem, ale nie udało mi się powtórzyć tego wyczynu. Więc mam takie zapytanie czy umie ktoś włączyć tempomat, bo niewiem czy jest zepsuty czy nieumiem włączyć.

Po pierwsze musisz go wlaczyc przyciskiem na koncu dzwigni , tak aby na desce swiecilo sie CRUISE po drugie tempomat nie dziala ponizej 40 czy 50 km /h czy jakos tak niepamietam dokladnie,nie dziala tez podczas gdy naciskasz pedal hamulca.
A wiec jak pali sie CRUISE jedziesz np 80/h i wychylasz i przytrzymujesz dzwignie w gore lub w dol na pare sekund a predkosc zostaje utrzymana.Czy w gore czy w dol to zalezy po ktorej stronie dzwigienki masz napisane Hold
Samochod utrzymuje stala predkosc ,mozesz zdjac noge z gazu.Kasujesz funkcje jezeli wychylisz dzwignie w pozycje CANCEL lub nacisniesz gaz lub hamulec ,lub wylaczysz CRUISE.
Jadac z predkoscia ustalona wychylajac dzwignie do gory przyspieszasz a w dol zmniejszasz lub odwrotnie jednokrotne krutkie wychylenie zmienia predkosc o jakies 5 km/h
Jezeli kontrolka CRUISE pulsuje -uklad niesprawny.
To tyle... pamietam ze po raz pierwszy wlaczylem CRUISE CONTROL przy 160 i o malo nie wypadlem z zakretu samochod sprawia wrazenie sztywnego i wcale niema ochoty skrecac ,podczas kiedy kierowca odruchowo ujmuje i dodaje gazu pokonujac luki ,a wiec uwaga

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2008-07-25 22:29:30, Bigelektron pisze:
P po drugie tempomat nie dziala ponizej 40 czy 50 km /h czy jakos tak niepamietam dokladnie,nie dziala tez podczas gdy naciskasz pedal hamulca.

Poniżej 40. Nie działa też (wyłącza się) przy naciśnięciu sprzęgła i po pociągnięciu za hamulec ręczny .