MotoNews.pl

Kredyt mieszkaniowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam grono odwiedzających ten wątek ,nie jest on związany z motoryzacją ale to decyzja na wiele lat ,a jak wiadomo każdy coś słyszał lub wie o kredytach, więc może polecicie jakieś banki gdzie najlepiej wziąść kredyt?? wortość mieszkania z garażem to 150tys ale chciałem dobrac 40tys na remąt ,więc jesli ktos się orietuje gdzie mógłbym dostać najkozystniejszy kredyt na sume 190tyś w miare niskich ratach ,okres spłaty jak najdłuższy średni zaobek to 2600 netto ,nie posiadam żadnych obciazeń miesięcznych (inny kredyt itd),jutro bede jechał do EuroBank i DomBank ,ale jak ktos ma inne propozycje to z chęcia je sprawdzę

Ja brałem na początku tego roku kredyt mieszkaniowy w PKO.BP (waluta-franki CH).Jak narazie nie narzekam,bo frank laci w dół a z nim moja rata .Polecam,sprawdzic.Dodatkowo jest to jeden z niewielu banków,który nie wymagał jakiś dziwacznych dokumentów-prosto,bez zbendnej biurokracji i dla ludzi.

Powodzenia

Cytat:
2008-07-27 19:39:05, SIEKO pisze:
jak ktos ma inne propozycje to z chęcia je sprawdzę

dombank ma czasochłonne procedury i uwielbia kolekcjonowac zbędne papierki, oczywiście wszystko w oryginale.

zerknij np tutaj

osobiście jestem w miarę zadowolonym klientem ING, choć sama umowa pozostawia wiele do życzenia.

ważne - porównując oferty oprócz raty, prowizji i ew dodatkowych kosztów patrz na możliwość wcześniejszej spłaty bez opłat, i np możliwość bezpłatnego przewalutowania przy franku jak się w końcu zacznie podnosić.

Cytat:
2008-07-27 21:41:43, erwinomega pisze:
Ja brałem na początku tego roku kredyt mieszkaniowy w PKO.BP (waluta-franki CH).Jak narazie nie narzekam,bo frank laci w dół a z nim moja rata .Polecam,sprawdzic.Dodatkowo jest to jeden z niewielu banków,który nie wymagał jakiś dziwacznych dokumentów-prosto,bez zbendnej biurokracji i dla ludzi. Powodzenia

Co do PKO to się nie zgodzę bo to jeden z najbardziej upierdliwych banków. Miałem kiedyś jakieś raty w żaglu mimo że spłacone w terminie co pani nawet w pko widziała po moich dowadach wpłaty nawet dostałem list "najlepszy klient" + karta kredytową to były 0.3 gr zaległości wynikających z niewiadomo czego bo dowody wpłaty pokazywały że wszytko w terminie i PKO odmówiło mi kredytu pani stwierdziła że absurd ale nic z tym nie zrobi. Żagiel i Pko są u mnie na czarnej liście a swoje liściki z ofertami na kolejne kredyty niech se wsadzą w Du...ę

tak tylko że w PKO mi wyliczyli ratę 1240 za kredyt 150tyś ,w euro banku niecałe 1000zł za kredyt 190tyś ,a ten sam czas spłaty ,jutro jeszcze tam jadę i pewnie wypełnie formulaż ,no chyba ze Dom Bank da mi lepszą propozycję ,jest tyle banków że ciężko wybrać ,a nie bede jeździł po wszystkich (nie mam zbytnio czasu na to)

trochę ciężki okres sobie wybrałeś, waluty generalnie na dole

a tu może spróbuj aukcje kredytów

a tu na pewno najlepsze porównanie, ale chyba wiesz skoro tu pytasz.

expander

Ze swojej strony nie proponuję ING, bo umowę mają złodziejską, chociaż słyszałem, że jak się przydusi to można umowę negocjować.

Ale ponoć krasnoludki też ktoś widział.

Cytat:
możliwość bezpłatnego przewalutowania przy franku jak się w końcu zacznie podnosić.

Chodzi Ci o prowizję? Jest zbędna. Zerżną Cię na spreadzie Przewalutowanie zawsze kosztuje.

masz rację miklo, ja biorąc kredyt w tym samym dniu na spreadzie byłem parę tysięcy do tyłu, gdybym natychmiast chciał go spłacić.

Ale dlatego ING podziękowałem - zerżneli mnie

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2008-07-28 10:02:27 ]

Cytat:
2008-07-27 19:39:05, SIEKO pisze:
wortość mieszkania z garażem to 150tys ale chciałem dobrac 40tys na remąt
kredyt na sume 190tyś w miare niskich ratach
średni zaobek to 2600 netto ,

Wartość mieszkania 150 tys kredyt ma być na 190 tys?
Niespina się w większosci banków.

Niskie raty to w JPY i na jak najdłuższy czas.
Bre bank daje kredyt w JPY ale od grubych kwot, ktos inny? Pewnie tak. Expanderu, i tego typu instytucje omijaj szerokim łukiem.
Patrz na spredy jakie są w banku oraz na czym oparte jest oprocentownie np.
Marża 1% plus libor 6m nie musi być mniej niż maraża 2% plus libor 1M .
Nie wspomnę o innych dziwnych rzeczach.
Założenia libor 1m dla jpy 0,6363 marża 2%

KWOTA KREDYTU W WALUCIE 10 064 625
OPROCENTOWANIE 2,64%
WALUTA JPY

Pierwsze 12 rat
MIESIĄC RATA KAPITAŁOWA % RAZEM JPY RAZEM PLN
1 41 936 22 111 64 047 1 263
2 41 936 22 019 63 955 1 262
3 41 936 21 927 63 863 1 260
4 41 936 21 835 63 771 1 258
5 41 936 21 743 63 679 1 256
6 41 936 21 650 63 586 1 254
7 41 936 21 558 63 494 1 252
8 41 936 21 466 63 402 1 251
9 41 936 21 374 63 310 1 249
10 41 936 21 282 63 218 1 247
11 41 936 21 190 63 126 1 245
12 41 936 21 098 63 034 1 243

ostatnie
10
231 41 936 921 42 857 845
232 41 936 829 42 765 844
233 41 936 737 42 673 842
234 41 936 645 42 581 840
235 41 936 553 42 489 838
236 41 936 461 42 397 836
237 41 936 369 42 304 834
238 41 936 276 42 212 833
239 41 936 184 42 120 831
240 41 936 92 42 028 829
SUMA 10 064 625 2 664 393 12 729 018 251 093

Przy kwocie dochdou 2,6 netto o ile nie masz gromadki dzieci stać Cię na taką ratę. zweryfikuj co tak naprawde chcesz.

Cytat:
2008-07-28 10:02:02, Wiktorzi pisze:
- zerżneli mnie

Zdradzisz jak i gdzie?

Temat chyba dla mnie bo ostatnio za tym biegałem. Sprawdzałem Nordeę, ING i PKO BP, Multibank.
Jakoś tak niedawno Nordea zaostrzyła mocno warunki oceny zdolności kredytowej, w styczniu brałbym tam kredyt, ale po ostatnich zmianach nie dało rady. Ale mają dobry spread na CHF - 8-9gr.
ING wychodziło nieźle, dobra zdolność mi wychodziła ale jakoś tak się nie zagłebiałem.
W Nordei dali mi telefon do rzeczoznawcy do wycen nieruchomości a tam mi pani poleciła Millenium lub Multibank. Twierdziła że to właśnie te banki łeb w łeb dają najwięcej kredytów.
Zacząłem gadać w Multibanku - zdolność mi wychodzi dobra, marża 0,8% ale wymagane ubezpieczenie spłaty to wychodzi i tak 1%, prowizja za udzielenie 1%, przewalutowywanie w obie strony za free (to chyba nie wpisane w umowę jest ale w regulaminie), wcześniejsze spłaty za free (dla mnie to jest było ważne).
I co ważne, jeden znajomy brał kredyt przez pośrednika, to mu wcisnęli Lucasa, a w Multibanku mówili że jest 1,5% prowizji za kredyt....

rowniez jestem w trakcie zalatwiania kredytu.
bylem w noredei, bo najbardziej spodobal mi sie ich produkt, na poczatku mialo byc ok, ale jak zlozylem dok. to okazalo sie, iz nie mam zdolnosci. facet ktory mnie obslugiwal byl wsciekly bo mowil, ze masa klientow mu ucieka przez bardzo zaostrzone warunki zdolnosci kredytowej.
obecnie zostalem przy multibanku ale nie podoba mi sie to ubezpieczenie i fakt, iz trzeba od razu zaplacic za nie 1,4% wartosci kredytu na dwa lata. ja biore ok.250tys i nie sa to male sumy.
no ale jutro facet ma do mnie zadzwonic i powidziec czy mam szanse na kredyt w multibanku.
dla porownania w nordei mam zdolnosc na ok.200tys w multibanku 260tys.
pozostale banki:
pko bp - bardzo drogi
wbk - drogi i mam do niego awersje (podali mnie do bik-u za 4zl jakis tam zaleglosci za prowadzenie konta)
jednak najgorszym bankiem jest ge money bank (ge mieszkaniowy). oszukuja strasznie i nie warto nawet wchodzic na ich strone.
nie sprawdzalem jeszcze dom banku ale podobno tani nie sa i wymaga niesamowitej sterty dokumentow.
mowimy oczywisci o kredycie w chf.

Cytat:
2008-07-28 09:49:23, miklo pisze:
Chodzi Ci o prowizję? Jest zbędna. Zerżną Cię na spreadzie Przewalutowanie zawsze kosztuje.

przewalutowanie oczywiście kosztuje ale po co jeszcze do tego dokładać extra prowizję dla banku? A jak się na nią zgodzisz to nie jest zbędna tylko niezbędna

Jest jeszcze opcja kredytu w mBanku.
Pomijając procenty,prowizje i stopy(co można znaleźć na stronach banku), to kredyt jest powiązany z kontem osobistym czyli im więcej masz na koncie osobistym tym mniejsze są odsetki.
Przykładowo wpływa ci kasa rzędu 4000PLN około 3/4 kwoty jest przesuwane na konto bilansujące czyli jakby "znika" z RORu i pracuje na zmniejszenie odsetek. Oczywiście w każdej chwili możesz wykonać przelew bilansujący i "przywrócić" część lub całą kasę na konto osobiste.
Oczywiście jeżeli nic nie robisz to każda wypłata z RORu lub przelew powoduje automatyczne wyrównanie co 24h stanu RORu z konta bilansujacego. Inaczej konto bilansujące samo pilnuje żeby między nim a RORem była odpowiednia proporcja kwoty. A odsetki spadają . Nie dużo, ale zawsze.

Konto bilansujące nie zasysa kasy z lokat, akcji, funduszy i kont eMAX czyli jak nie chcesz oszczędzasz po swojemu.

Ścieżka kredytowa w mBanku zajęła mi tydzień. Potem już po kupnie musiałem dostarczyć dokumenty ustanowionej hipoteki i to jak najszybciej bo do tego czasu procencik ma +1%.
Pomijam już takie bonusy że za ten kredyt +2 x OC co miesiąc mam parę PLN doładowania telefonu w sieci mBanku.

I mała uwaga. Kupując chatę przez jakieś biuro nieruchomości może być sytuacja gdzie właściciel biura ma swoje kontakty z jakimś bankiem czyli ma swojego człowieka w banku od kredytów i bedzie chciał na siłę uszczęśliwić klienta kredytem właśnie w tym banku, bo on wszystko załatwi. Dostajesz szybko i bez wymagań kredyt,(wtyczka wypisuje i potwierdza cuda na kiju we wniosku i dokumentach), ale później przez 30 lat siedzisz na bombie, bo przy wewnętrznej kontroli bankowej może wyjść że nie masz prawa do tego kredytu. "Wtyczka" zostaje dyscyplinarnie zwolniona lub nawet zapuszkowana i cholera wie teraz co zrobi bank i czy aby nie położy łapy na 4 kątach lub nie wezwie do natychmiastowego oddania kredytu. Ja na szczęście miałem nosa i załatwiłem kredyt swoją ścieżką.

Cytat:
2008-07-29 07:16:59, Solltys pisze:
Kupując chatę przez jakieś biuro nieruchomości może być sytuacja gdzie właściciel biura ma swoje kontakty z jakimś bankiem czyli ma swojego człowieka w banku od kredytów i bedzie chciał na siłę uszczęśliwić klienta kredytem właśnie w tym banku, bo on wszystko załatwi.

taka sytuacja jest w każdym biurze, warto wiedzieć, że biuro oprócz ustalonej prowizji zarabia po cichu dodatkowo plus 1 - 1,5% od kwoty kredytu. Dodatkowy zysk biura to szybkość i skuteczność w rozmowach z bankiem, jak klient sam zacznie załatwiać kredyt to często po tygodniu będzie miał dość i oleje całą transakcję, więc i pośrednik nie zarobi

Witam moja dziewczyna zajmuje sie kredytami. Generalnie jest tak ze często ludzie sami uderzają do banków, każdy ma inne progi zdolności, ale wszędzie zapłacisz prowizje czy to u brokera czy bezpośrednio w banku. u Brokera masz możliwość załatwienia np jakiegoś darmowego ubezpieczenia i dobrania banku w zależności od dokumentów, które posiadasz i zdolności kredytowej jak i promocji dostępnych w różnych bankach.

masz jeszcze jedną opcje: jak masz już kredyt możesz zrobić kredyt konsolidacyjny, to czasem jest bardzo korzystne

[ wiadomość edytowana przez: irekwielki dnia 2008-07-29 12:56:51 ]

Cieszę się, iż mbank i mulitibank się wam podoba .

Cytat:
2008-07-29 19:59:42, PiotrS pisze:
Cieszę się, iż mbank i mulitibank się wam podoba .

Podoba to mało powiedziane - jedno co mnie martwi i powstrzymuje od wrzuty wszystkich opcji na konto /kredyty/polisy/fundi/akcje etcetera to obawa żeby nie wrzucać wszystkiego do jednego wora bo jak się firma wyłoży to pozamiatane .
A jakby forex jeszcze był....mniam

Co ma się wyłożyć ?
Bre Bank SA właściciel i władca jest w dobre kondycji 3 pod względem sumy bilansowej !!!

Nie biorę pod uwagę bnaków nie giełdowych BGZ, BK bo zawsze mogę byc jakieś trupy w szafie.

Wartość księgowa/Aktywa-suma bilansowa/ZYSK

Pekao 15.81 mld (przejecie detalu BPH) 124 mld/ 2 mld 162 mln
To jest najwiekszy bank w POLSCE pod kazdym względem.
Wg mnie bezduszny robiący wszystko i nic.

PKO BP 12.85 mld 108 /2 mld, 941 mln
no coment codziennie widze kolejkę kilku osób przed otwarciem banku ....rany trzeba mieć coś z głową ...

Handlowy (City) 5.81 mld / 38 mld/ 824 mln mowi się, iż cite sprzedaje handlowego ma problemy z 3xninja (no income, no job, , no assets) subprime itd W zyciu konto w citym-handlowym porażka, tam są sprzedawcy marzeń....
BZWBK 4.59 mld/ 41 mld/ 1mld 110 mln
nie mam zdania
ING 4.01 mld / 52 mld / 636 mln
tez nie mam zdania

BRE Bank 3.52 mld /55 mld / 747 mln
Trzeci Bank pod względem sumy bilansowej
Nie ma obsługi detalu (ma PB dostępne od pół gola) i dobrze jak przyjdziesz to wiesz, że 40 ze 100 najbogatszych polaków jest klientami tego banku, pełen wypas!

Getin 3.22 mld 19 mld/ 668mln/
kroją strasznie

Millenium 2.61 mld 30 mld 461
Jak widze, iz prezes zarabia 1 mln miesięcznie to mnie skręca.
NIe ma motywacji do pracy .... i jest jak jest.

BPH 1.55 mld / 13 mld/ 1 623 mln (sprzedaz detalu)
stał sie mały....
BOS951 mln / 9 mld / 85 mln
Nordea 949 mln 10mld 70 mln

Sołtys trzymanie całej kasy w jednym bank na jedym koncie jest jak najbardzie ok (sam tak robię). Dywersyfikacja miedzy bankami ? Po co? i tak z kazdego banku wyciągniesz tylko około 100 tys zł (gwarancja) reszta out ale jak masz fundusze, obligacje, akcje (kasa jest poza macierzystym bankiem co więcej to jest Twojei tylko Twoje !!! nie banku ... W banku masz tylko lokaty i bieżacy rachunek, patrząc na Twoj wiek to powinien być margines tego co masz.

W czasach gdy brałem kredyt można było wziąść taki z kursem średnim, czyli bez spreadu, a mój niestety wymuszony przez developera i ubezpieczenie skończył się lekką nadpłatą
Na szczęście nie było jeszcze kar za wcześniejszą spłatę.

PS. Mbank również mi się podoba i siedzę właściwie tylko tam,

A dywersyfikacja w obligacje, fundusze itp.

Szkoda kasy na normalne konta. Wolę piwo za to kupić.