Wariator wyprzedzenia zaplonu w fiat seicento

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Fiata Seicento z silnikiem o pojemności 0,9 litra
Instalacje LPG drugiej generacji
Chciałem założyć wariator wyprzedzenia zapłonu , znalazłem w necie na tej stronie:
http://www.shopgaz.pl/
takie urządzenie: Wariator wyprzedzenia zapłonu VPA z 90 CV AE523.
tu jego opis urządzenia:
Jest to urządzenie elektroniczne przeznaczone do zmiany (zwiększenia) kąta wyprzedzenia zapłonu silnika pracującego na gazie. Wariator VPA (AE 523) jest przeznaczony jest do samochodów wyposażonych w systemy zapłonowo-wtryskowe z czujnikiem położenia wału i wieńcem zębatym z 58 zębami. Czas spalania mieszaniny powietrzno - gazowej (LPG lub CNG) jest dłuższy niż czas spalania mieszanki powietrzno-benzynowej, i z tego powodu zapłon mieszanki przy zasilaniu gazem powinien wystąpić od kilku do kilkunastu stopni wcześniej niż ma to miejsce na benzynie.Po zainstalowaniu wariatora wyprzedzenia zapłonu uzyskuje się takie korzyści jak: lepsze przyspieszanie i bardziej dynamiczną jazdę na gazie , mniejsze zużycie paliwa gazowego, zmniejszenie ryzyka powstawania wybuchów powrotnych (w instalacjach I-ej i II-ej generacji). Wariatory wyprzedzenia zapłonu należy stosować szczególnie w instalacjach zasilania CNG.

w książce do Seicento jest napisane że : jest "czujnik położenia wału i prędkości obrotowej" i jest rysunek tego czujnika i koła zębatego i podpis "koło zębate z 58 zębami i szczeliną przez dwa zęby".

i moje pytanie: domyślam sie że te 58 zębów na kole jest jakimś standardem w silnikach , ale chyba są różnice w stopniach wyprzedzenia zapłonu dla różnych pojazdów? ( marek, modeli itp.)
Czy to urządzenie sie jakoś zmienia ( programuje) ma ktoś to może? albo instalował?
Czy ten wariator jest podłączony miedzy czujnik położenia wału a moduł komputera od wtrysku i zapłonu?
Tzn czy korzysta z mapy zapłonu wprowadzonej do modulu komputera i oszukuje go że czujnik położenia wału jest wcześniej ( puźniej) na kole z zębami?

No temat już nieaktualny , zamówiłem urządzenie , czyli założę niezależnie od tego jak działa.