Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-07 16:00:00 Powitanko...
Jedno małe pytanko... Jak sprawdzić czujnik, który odpowiada za zwiększenie wolnych obrotów gdy klima jest włączona? Mam dokuczliwa dolegliwość i gdy (szczególnie) włączam klime, kręce kiera itp. (obciążenie), to autko potrafi czasem nawet zdechnąć - często po prostu obroty spadają do 400-500. Jedno wiem - czujnik ten znajduje sie na wężu klimy, w prawym dolnym rogu chłodnicy, patrząc od przodu auta. Tylko tam sa dwa takie czujniki i który z nich to ten własciwy? Jak on w ogóle się nazywa, bo w sklepach mają przeważnie oznaczenie "czujnik klimatyzacji". Bedę wdzięczny za pomoc. ![]() |
![]() zibik3 LOB NET MEMBER Opel Omega B/sedan Szczecin | 2008-08-07 20:01:56 Ten czujnik o którym piszesz to jest czujnik ciśnienia w układzie klimy i nie odpowiada za obroty silnika. Może przy dużym obciążeniu silnika to mu koni brakuje? ![]() ![]() |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-08-07 22:13:51 Komputer nie odbiera sygnału , że załączona jest klima. Nie zwiększa przez to dawki zważywszy na obciążenie powodowanie przez nią. Silnik gaśnie, bo komp nie chce dać tych 3 setek paliwa więcej. Są też inne powody...jak zwarcie. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-08 00:03:43
własnie o to mi chodzi... tylko na jakiej zsadzie ma działać ten czujnik? mierzyć V czy ohmy, kiedy wiem iz działa prawidłowo np. przy włączonej klimie? Czy chodzi te ten zaznaczony czujnik na foto (3 albo 4 przewody), czy tamten drugi z 2 przewodami? ![]() |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2008-08-08 09:18:40 u mnie zaś jest tak gdy zimny silnik włączę a następnie klimę to przy załączeniu sie sprężarki lub wentylatorów potrafi zgasnąć, a jak włączę zimny silnik już z załączona klimą silnik nie zgaśnie, widać ze komputer sobie inaczej dawkuje paliwo. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-08-08 22:17:42 Nie chcę mieszać, bo z tematem klimy nie jestem dokładnie obeznany, a nawet mogę stwierdzić, że jest to dla mnie "czeski film".
Nie mniej jednak nie kierowałbym się w stronę czujników na klimie. Nie dość, że są drogie 300 zł (+/-50 zł), to trzeba by sprawdzić najpierw czy ciśnienie na klimie jest prawidłowe czyli skorzystać z automatu do nabijania i diagnozowania klimy. Później trzeba sprawdzić obciążenie jakie generuje sprężarka klimy (zaciera się ?) lub przekaźniki. Jak sprawdzić przekaźniki można wyszukać na np google. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-10 19:58:07
wlasnie to robilem jakis miesiac temu. sprezarka byla regenrowana bo puszczala na uszczelnienieach, wymieniony osuszacz, no i na nowo nabita. dodam jeszcze, ze obroty sie wahaja gdy zalaczy sie drugi wentylator (moze nie gasnie, ale czuc wyraznie kiedy sie zalaczy). tylko jak miernikiem zprawidzic te czujniki i ktory z nich? |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-12 19:17:55
sam juz nie wiem, bo dzis rano na pb odpalalem (jak zawsze), nie wlaczylem nawet klimy i stalo sie to samo. sprawdze jeszcze przepustnice i moze ja przeczyszcze, choc nie wiem czy cos to da. |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2008-08-18 15:50:17 Potwierdzam.
Czyszczenie krokowca, wymiana uszczelki pod nim przy okazji i czyszczenie przepustnicy zdecydowanie poprawiło u mnie reakcję na zmiany obciążenia silnika. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-18 21:27:29
hmm... no ale krokowca wymienialem jakies chyba niecaly rok temu (falowaly obroty). i niby jest ok, ale jak zwykle nigdy nic nie wiadomo... ![]() nie pamietam... jak sprawidz krokowy pod wzgledem zacinania sie? |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-08-19 23:09:24 Sprawdź jeszcze przewody. Ja w poprzednim aucie wymieniałem co 7 m-cy. Niestety zanim nie dobrałem tych optymalnych, potrafiły sprawiać niezłe chece.
Wspomnę jeszcze o prawidłowym ładowaniu akumulatora (regulator napięcia) oraz o samym stanie akumulatora. Regulator napięcia da się sprawdzić...wymieniając go na sprawny i sprawdzając, czy alternator po ok. 3 min będzie gorący. Jeżeli będzi gorący, to alternator jest do remontu (uzwojenie upalone). Akumulatory, szczególnie teraz przy obowiązkowo włączonych światłach, krótkich przebiegach - bardzo ciężko jest utrzymać go w pełni naładowanym. Ja w swoim tdsie używam 75Ah (96r!) zamiast zalecanego 80-90Ah. Odpala na dotyk, szybko się doładuje, daje mniejsze obciążenie na alternator. Nie mówię tu żeby kupować aku o mniejszej pojemności tylko mieć na względzie; w większości dwuletnią żywotność akumulatorów. Reasumując ktoś kompetentny musi się zagłębić w elektrykę twego auta. Powodzenia w diagnostyce i napisz co było przyczyną. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-19 23:27:16 przewody wymieniałem jakies 2 lata temu na NGK jak zakladalem gasss, wiec mam nadzieje, ze to nie to.
jednak faktycznie moze to byc cos z elektryka, bo ladowanie mam na poziomie 13,3-13,8v - wlasciwie nie przekracza nigdy 14v. aku jest dobry, bo byl sprawdzany na urzadzeniu (dostalem wydruk). rozumiem ze regulator napiecia jest razem ze szczotkami. tylko czy wtedy nie powinien np. przeladowywac (zwiekszac napiecie pow.14,4v)? dodam, ze napiecie praktycznie jest stale i niezalezne od obrotow - przy obciazeniu (swiatla, klima itp) naturalnie sie zmienia o ok. 0,5v. |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2008-08-21 17:43:19 a czy jest jakiś bezpiecznik od drugiego biegu wentylatorów klimatyzacji w TD ? lub jakiś przekaźnik który nimi steruje ( z pierwszego biegu na drugi jak przełącza) ? |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-08-22 10:38:57 chevy01 - 2 lata dla przewodów na gazie... to raczej stanowczo za długo. Ja niestety musiałem wymieniać co 6 miesięcy wraz ze świecami.
Schizm - z tą klimą w tdsie to jest problem, bo w sumie są 3 główne przekaźniki do ich załącznia. Na dodatek wyjmując któryś z nich i tak w ostateczności będzie pracował (ten przy filtrze pow.). Są ze sobą powiązane. Zarządza nimi komp-czujniki temperatury (głównie ten pod wtryskiem sterującym) ten oraz czujniki na klimie. 2 bieg wentylatorów załącza się sporadycznie. Jeżeli chłodnice są czyste, to załączy się w korku na ~30s. Jeżeli padnie wiskoza to wentylatory od klimatyzacji (wyłaczona) również załączają się aby schłodzić silnik. Trzeba być dobrym elektrykiem aby wczytać się w schemat aby zrozumieć działanie tego ustrojstwa. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-08-23 00:38:41 A jeszcze dopiszę.... ![]() Bezpiecznik do 2 biegu wentylatorów (w zależności od rocznika i silnika) powinien być w trójkątnej skrzynce (z komputerem) przy przekaźniku. Trzeba sprawdzić wszystkie bezpieczniki w niej. Są tam 3 przekaźniki od wentylatorów. Główny bezpiecznik od dmuchawy i klimatyzacji znajduje się w skrzynce bezpieczników pod kierownicą - w samym jej lewym górnym rogu - duży równoległy do pozostałych bezpiecznik 30A. Za skrzynką bezpieczników (trzeba ją odkręcić) znajdują się również 3 przekaźniki od klimatyzacji: [ ] [ ] [1] [ ] [2] [3] 1- dmuchawa 1 bieg 2- dmuchawa 4 bieg 3 - główny przekaźnik klimy. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2008-08-25 22:30:47
tak, tylko, ze problem byl taki sam nawet jak wymienilem przewody 2 lata temu. do dzis z tym jezdze, bo nikt nie potrafi zdiagnozowac ![]() |
quitem Omega Pleszew | 2009-04-02 11:00:13 Rzadnej pomocy? |